Destinacije – Šta sve možete uraditi, videti i probati u Francuskoj – Travel Magazine

Šta sve možete uraditi, videti i probati u Francuskoj

Šta sve možete uraditi, videti i probati u Francuskoj

Francuska je zemlja ljubavi, umetnosti, hedonizma i dekadentne gastronomije.

Možete posvetiti ceo život istraživanju njenih čari, a već u samom Parizu ima toliko toga što se mora videti i iskusiti. Zato je teško napraviti sveobuhvatnu listu stvari koje treba da uradite tokom svoje posete Francuskoj, ali evo nekoliko predloga koji vam mogu poslužiti kao inspiracija.

Popnite se na Ajfelov toranj

Započnite svoj odmor posetom jednom od simbola Pariza i uživajte u pogledu na grad. Kako biste izbegli redove, kartu rezervišite unapred, online.

Započnite svoj odmor posetom jednom od simbola Pariza i uživajte u pogledu na grad. Kako biste izbegli redove, kartu rezervišite unapred, online

Foto: Phil Riley from Pixabay

Propusnica za muzeje Pariza

Ukoliko je razlog vaše posete obilazak što većeg broja muzeja, isplati vam se da kupite Paris Museum Pass-a, koji vam omogućava besplatan ulazak u preko 60 najvažnijih muzeja, a u neke od njih, kao što su Luvr i Orsej, sa ovom propusnicom imate pravo i da uđete bez čekanja u redovima.

Pariske katakombe

Upoznajte Pariz ispod Pariza. U katakombama ovog grada smešteni su posmrtni ostaci više od 6 miliona ljudi. Iskustvo je istovremeno pomalo zastrašujuće i fascinantno.

Uživajte u kroasanu

Nijedna poseta Francuskoj nije potpuna bez uživanja u mekanom i puterastom kroasanu. Parižani ih obožavaju, a poznati su oni iz tradicionalne pekare (boulangerie) Du Pain et des Idées.

Nijedna poseta Francuskoj nije potpuna bez uživanja u mekanom i puterastom kroasanu. Parižani ih obožavaju, a poznati su u  tradiciionalnoj pekari (boulangerie) Du Pain et des Idées

Foto: 현국 신 from Pixabay

Posetite Harry’s New York Bar

Provedite veče u baru u kome su, navodno, nastali neki od legendarnih koktela, između ostalog i Bloody Mary. Za najbolje iskustvo smestite se za šank na spratu i naručite neki od koktela kuće.

Istražite Versaj

Do dvorca Versaj, koji je nekada bio dom francuskog kralja Luja XIV, iz Pariza se vozom stiže brzo. Ovde možete da istražujete unutrašnje prostorije, ali i vrtove, a saznaćete puno zanimljivih istorijskih podataka.

Posetite Moneovu kuću i vrt

Otputujte u Živerni i posetite kuću slavnog impresionističkog slikara Kloda Monea. Poseta uključuje i šetnju čuvenim vrtom koji je poslužio kao inspiracija za mnoge njegove slike.

Spavajte u dvorcu

Château de Bagnols je istorijski hotel sa pet zvezdica u Banjolu, smešten u pravom dvorcu iz 13. veka. Danas su ovde gostima na raspolaganju spa, bazen i kraljevski apartman.

Prepustite se degustaciji domaćih proizvoda

Ako se, na primer, nađete u Lionu, obavezno posetite Les Halles de Lyon, gde na štandovima i tezgama prodavci prodaju sireve, lokalne proizvode i poslastice. Gde god da se zateknete u Francuskoj, probajte što više domaće uzgajenih i napravljenih proizvoda.

Ako se, na primer, nađete u Lionu, obavezno posetite Les Halles de Lyon, gde na štandovima i tezgama prodavci prodaju sireve, lokalne proizvode i poslastice

Foto: RD LH from Pixabay

Posetite Eks An Provans

Nakon obilaska Liona, zaputite se južno u živopisni gradić Eks An Provans, dom mnogih čuvenih umetnika, ali i kulinarskih šefova. Nezaobilazna je šetnja pijacom, kao i poseta muzeju Granet i Sezanovoj kući.

Osetite miris lavande

Čuvena provansalska lavanda cveta svake godine krajem juna i početkom jula. Poseta ovoj regiji u navedenom periodu postaje magično iskustvo. Miris lavande može se osetiti svuda, a ljubičasta boja prekriva nepregledna polja.

Probajte buljabez

Ako se nađete u Marselju, svakako morate probati čuveni riblji paprikaš – buljabez. Restoran Le Petit Nice Passedat je postao globalno poznat nakon što se Anthony Bourdain oduševio njihovim buljabezom.

Prenoćite u Sen Pol de Vansu

Dalje duž obale, severno od Nice, smešten je utvrđeni grad na brdu, sa spektakularnim pogledom na okolne pejzaže. U Sen Pol de Vans ne možete ući kolima, jer su motorna vozila zabranjena. Noćenje se može bukirati i preko Airbnb-a, a nekoliko dana je dovoljno da pešice istražite njegove atrakcije.

Sunčajte se u Sen Tropeu

Ako to sebi možete da priuštite, bukirajte sobu u nekom od čuvenih hotela ovog primorskog grada, poznatog po bogatstvu i luksuzu. Ili, svratite na dan i uživajte na plaži.

Vidite katedralu u Roanu

Pariz nije jedini francuski grad koji se može pohvaliti čuvenim katedralama. U Roanu se nalazi jedna od najlepših i najimpresivnijih gotičkih katedrala, a to je samo jedan od mnogih razloga da se nađe u vašem itinereru.

Istražite plaže Normandije

Plaže Normandije ušle su u svetsku istoriju kao ishodište jednog od najvažnijih događaja Drugog svetskog rata – Iskrcavanja u Normandiji. Najveća pomorska invazija u istoriji dovela je do oslobođenja Francuske od nacista, i doprinela pobedi nad Nemačkom. Neke od važnih plaža su Džuno, Omaha, Goldž i Sord.

Plaže Normandije ušle su u svetsku istoriju kao ishodište jednog od najvažnijih događaja Drugog svetskog rata - Iskrcavanja u Normandiji

Foto: bigfoot from Pixabay

Posetite Mon Sen Mišel

Obližni Mon Sen Mišel je utvrđena opatija sa manastirom na stenovitom ostrvu, udaljenom oko kilometar od obale Normandije. Do jednog od najboljih primera francuske srednjovekovne arhitekture može se stići shuttle autobusom sa kopna.

Vozite bicikl kroz Bordo

Otkrijte vinograde i šarmantne ulice Bordoa tokom vođene biciklističke ture. Ovo je veoma popularan način upoznavanja sa gradskim atrakcijama i obično traje dva do tri sata.

Naučite kako se pravi konjak

Francuska nije poznata samo po vinu. U gradu Konjaku nalazi se nekoliko legendarnih destilerija čuvenog pića, uključujući Hennessy, u kome postoje organizovani obilasci i degustacije.

Popnite se na najvišu dinu u Evropi

Na oko 60 km od Bordoa nalazi se dina Pila, najviša peščana dina u Evropi. Ona godišnje privuče preko milion posetilaca i zaista predstavlja spektakulaan prizor.

Obiđite praistorijsku pećinu

Turisti često previđaju brojne praistorijske pećine koje se mogu naći širom Francuske. Pech Merle je jedna od najpoznatijih, a crteži na njenim zidovima stari su 29.000 godina.

Istražite Karkason

Karkason je utvrđeni srednjovekovni grad iz 12. veka. Izuzetna je destinacija za ljubitelje kako istorije, tako i vina. U nekom od mnoštva odličnih restorana probajte penušavi blanket.

Karkason je utvrđeni srednjovekovni grad iz 12. veka. Izuzetna je destinacija za ljubitelje kako istorije, tako i vina

Foto: Daniel Nettesheim from Pixabay

Skijajte se u Šamoniju

Alpske destinacije nude neke od najboljih uslova za skijanje na svetu, a Šamoni, lociran u blizini Mon Blana je proveren izbor.

Kampujte na jezeru Ansi

Francuzi vole da kampuju tokom letnjih meseci, i odlične lokacije za kampovanje mogu se naći širom zemlje. Jedna od njih je jezero Ansi, treće po veličini u zemlji. U kampovima na jezeru mogu se rentirati šatori, ali i kamperi.

Istražite dvorce Loare

Dolina reke Loare obiluje istorijskim dvorcima, a mnogi od njih su otvoreni za javnost. Rentirajte auto i obiđite neke od najpoznatijih – Šambor, Šenonso, Amboaz, Aze le Rido, Monsoro, Bloa i Šinon.

Divite se konceptualnoj umetnosti

Tokom obilaska doline Loare, posetite Muzej savremene umetnosti dvorca Monsoro, u kome se nalazi najveća svetska kolekcija dela konceptualnih umetnika.

Odvažite se na krstarenje rekama

Jedan od sjajnih načina da upoznate Francusku je rečno krstarenje. Opcije su brojne, a omiljena su istorijska krstarenja Loarom, Ronom i Senom. Omiljene destinacije na krstarenjima su Avinjom i Lion.

Otkrijte omiljenu poslasticu

U patiseriji je veoma teško odabrati samo jednu poslasticu. Zato se ni ne trudite. Za početak, probajte nekoliko ukusa čuvenih makarona, klasični ekler i nezaobilazni Paris-Brest, ispunjem kremom ukusa pralina.

U patiseriji je veoma teško odabrati samo jednu poslasticu. Zato se ni ne trudite. Za početak, probajte nekoliko ukusa čuvenih makarona, klasični ekler i nezaobilazni Paris-Brest, ispunjen kremom ukusa pralina

Foto: Pixabay

Sedite u kafeu

Za razliku od drugih destinacija, na kojima će konobar posle nekog vremena početi da cupka pored vašeg stola jer ne ustajete i odlazite, u Francuskoj je prihvatljivo da jedan espreso gustirate satima.

Proslavite sa Francuzima Dan Bastilje

Dan Bastilje, koji se proslavlja 14. jula, zapravo je Nacionalna proslava – La Fête nationale. Dan državnosti se obeležava na dan kada je pala Bastilja 1789. godine. Proslava počinje najstarijom i najvećim redovnom vojnom paradom u Evropi, na Jelisejskim poljima, a zatim slede proslave i vatrometi širom zemlje.

Letujte na Korzici

Često se zaboravlja da je mediteransko ostrvo Korzika deo Francuske. Ono je odlična destinacija za kupanje i ronjenje, ali i hajking i uživanje u autentičnoj gastronomiji, sa italijanskim uticajima.

Pročitajte više u fascinantnom utvrđenom gradu Karkasonu, ali i zašto je Šamoni jedna od najboljih svetskih skijaških destinacija. Saznajte i koji su najlepši gradovi južne Francuske.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
276Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *