Destinacije – Šta treba znati pre putovanja u Berlin? – Travel Magazine

Šta treba znati pre putovanja u Berlin?

Šta treba znati pre putovanja u Berlin?

Muzejsko ostrvo

Pet muzeja svetske klase zauzimaju Muzejsko ostrvo, koje je na listi svetske baštine UNESCO-a. Najposećeniji je muzej Pergamon gde je izložena klasična grčka i rimska umetnost.

Savet: Informišite se šta svaki od muzeja nudi pre putovanja. Ako nemate puno vremena, izaberite jedan, za vas najinteresantniji, i tamo provedite nekoliko sati. Imajte na umu da i manji muzeji na ovom području, takođe, vrede posete. Na primer, muzej Istočne Nemačke koji opisuje svakodnevni život u sovjetskom istočnom Berlinu je zaista neobičan i fascinantan.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by DDR Museum (@ddrmuseum)

Berlinska katedrala – jedno je od najboljih arhitektonskih dela

Poseta impresivnoj katedrali odličan je način da vidite arhitektonski sjaj Berlina. Sa svojom veličanstvenom kupolom, katedrala je orijentir u gradu. Nalazi se na granici Muzejskog ostrva, a reka Špreja protiče u blizini.

Berlin katedrala

Foto: Achim Scholty from Pixabay

Berlinska katedrala u baroknom stilu datira iz 1905. godine. Poslednji nemački car, Vilhelm II, odlučio je da izgradi katedralu koja će parirati katedrali Svetog Petra u Rimu i Svetog Pavla u Londonu. Berlinska katedrala je najveća protestantska crkva u ovom delu sveta i vredi je posetiti.

Savet: Ako ste u dobroj kondiciji, čeka vas 267 stepenica kako biste se popeli do kupole. Uživajte u pogledu na Berlin koji oduzima dah dok se šetate spoljašnjom platformom.

Memorijal holokausta je obavezna poseta

Planirajte da provedete najmanje pola sata kod Memorijala holokausta, koji se nalazi u blizini Brandenburške kapije. Spomenik čine cementni blokovi, postavljeni u uredne redove u valovitom nizu. Ovo neobično mesto, zvanično poznato kao Memorijal ubijenim Jevrejima u Evropi, morate posetiti dok ste u Berlinu.

Memorial holocaust

Foto: Dimitry Anikin from Unsplash

Prošetajte između blokova, a zatim obiđite podzemni informativni centar. Ovaj muzej nudi pogled na holokaust i posvećen je Jevrejima koje su mučili i ubili nacisti tokom Drugog svetskog rata.

Zeleni Berlin

Nakon dana provedenog u obilasku znamenitosti grada, planirajte da se osvežite u jednom od mnogobrojnih berlinskih parkova. Kada pomislite na Berlin, sigurno prvo pomislite na impresivnu arhitekturu davnih vremena pomešanu sa blistavim savremenim zgradama. Međutim, skoro petina grada prekrivena je drvećem, travnjacima i biljkama. Grad se može pohvaliti sa preko 2.500 javnih parkova i vrtova.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gerrit Will (@gerrit_will)

Najveći od svih, Tiergarten, savršeno je mesto za opuštanje. To je oaza zelenila i jezeraca usred modernih zgrada od stakla i hroma. Ovde se nalazi i berlinski Zoološki vrt. Park se nalazi u blizini Rajhstaga, Brandenburške kapije i Memorijala holokausta, tako da ćete šetati obodom parka dok razgledate ove znamenitosti. Kada se umorite od obilaska, uđite unutra, sedite na klupu i opustite se.

Berlin i mnoštvo sjajnih opcija za prevoz

Berlin nudi pregršt mogućnosti za prevoz. Mnoge od glavnih znamenitosti nalaze se na pešačkoj udaljenosti jedna od druge. Ali, možete lako izaći iz centra grada. Izbori uključuju S-Bahn (voz), metro, ​​autobuse i tramvaje. Za više informacija o ovome proverite zvaničnu internet stranicu javnog prevoza.

Možete kupiti i Berlin Welcome Card, koja omogućava da besplatno koristite sve vidove prevoza. Obavezno kupite kartu za prevoz ili pomenutu karticu. Iako bez problema možete ući u voz, tramvaj ili autobus, imajte na umu da kontrolora u njima ima dosta, a kazne za one bez karte su pozamašne.

Berlin ima bogato nasleđe i atmosferu moderne prestonice. Lako biste mogli ispuniti nekoliko dana fascinantnim aktivnostima, ali puno toga možete videti i za jedan vikend. Ako imate više vremena, isplanirajte jednodnevni izlet u ljupki Potsdam i posetite čuvenu rokoko palatu Sansusi. Ljubitelje istorije kratka vožnja vozom deli od logora Zahsenhauzen, gde mogu obići memorijal i muzej holokausta.

Uz svu udobnost modernog grada i bezbroj načina da zaronite u prošlost, Berlin je mesto za stvaranje uspomena za ceo život.

Tajni gradovi
PROČITAJTE I…

Tajni gradovi i njihove misterije

Ostale zanimljive destinacije pogledajte ovde.

Podelite ovaj članak...
551Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *