Destinacije – Šta u Berlinu možete sa malo novca? – Travel Magazine

Šta u Berlinu možete sa malo novca?

Šta u Berlinu možete sa malo novca?

Za razliku od nekih drugih evropskih prestonica (posebno skandinavskih) gde je smeštaj čak i u hostelima izuzetno skup, u Berlinu možete naći veliki izbor jeftinog smeštaja.

Cena kreveta u hostelima kreće već od 7-8 evra, a ukoliko se potrudite sobu za dvoje možete naći već od 25 evra.

Iskusni putnici znaju da u ovom gradu ima preko 100.000 couchsurfing domaćina. Ako ste mladi u srcu, volite druženje i spremni ste da nekada uzvratite uslugu kao domaćin potpunom strancu na proputovanju, onda preko couchsurfing.com-a možete odsesti besplatno u Berlinu.

Ako planirate da tokom svog boravka posetite neke od atrakcija za koje se plaćaju ulaznice, razmislite o kupovini Berlin WelcomeCard-a. Kartica validna 48 sati košta 23 evra i pokriva gradski prevoz i popuste za atrakcije, prodavnice i restorane. Ako niste planirali da obilazite mnogo muzeja i atrakcija, možda je bolje da kupite dnevnu kartu za prevoz, koja staje 7 evra.

Ako planirate da tokom svog boravka posetite neke od atrakcija za koje se plaćaju ulaznice, razmislite o kupovini Berlin Welcom Card-a

Foto: Achim Scholty from Pixabay

Ako pronađete couchsurfing domaćina u centru, kartica za prevoz vam možda neće ni trebati. Ako svuda idete pešice i snabdevate se hranom iz supermarketa, trošak u Berinu možete da spustite na ispod 10 evra dnevno. U nešto blažoj varijanti, smeštaj u jeftinom hostelu, obroci na štandovima brze hrane i Berlin WelcomeCard, mogu da vas staju oko 30 evra dnevno.

Berlin se može pohvaliti nekim od najboljih restorana vijetnamske kuhinje u Evropi. Odlična, a jeftina hrana je kebab, posebno turski. Takođe ćete imati priliku da se častite raznim vrstama kobasica, a svakako morate probati čuveni currywurst.

Takođe ćete imati priliku da se častite raznim vrstama kobasica, a svakako morate probati čuveni currywurst

Foto: kalhh from Pixabay

Zanimljiva mesta i atrakcije

Tempelhofer Feld

Nekada je zemlja na kojoj se nalazi Tempelhofer Feld pripadala vitezovima Templarima, odatle ime. Tu je davne 1923. godine izgrađen aerodrom, koji je koristio i Hitler tokom Drugog svetskog rata. Aerodrom Templehof zatvoren je 2008. godine, i od tada se Berlinci ovde okuljaju na izletima, radi sportskih aktivnosti, koncerata i šetnji. Dve staze, dugačke oko 1,5km, odlične su kako za jutarnje trčanje, tako i za šetnju. Na istočnom kraju Tempelhofer Felda postoji i veliki vrt.

Treptower Park

U Berlinu ćete naći velike i fantastične parkove. Treptower se prostire duž reke Špreje. Ovde se nalazi napušteni zabavni park Spreepark, ali i memorijal i vojno groblje sovjetskih vojnika koji su pali u Bici za Berlin 1945. godine. Park je popularno okupljalište Berlinaca, kako za piknike, tako i za razne sportske aktivnosti.

Treptower se prostire duž reke Špreje. Ovde se nalazi napušteni zabavni park Spreepark, ali i memorijal i vojno groblje sovjetskih vojnika

East Side Gallery

Najbolje atrakcije su one koje predstavljaju simbol grada i jedinstvene su. To je slučaj sa Berlinskim zidom, koji je razdvajao jedan grad čitavih 30 godina. East Side Gallery je galerija na otvorenom, a čini je preko 100 slika i murala urađenih 1990. godine na istočnoj strani 1.316m dugog dela Berlinskog zida uz reku Špreju.

Najbolje atrakcije grada su one koje predstavljaju simbol grada i jedinstvene su

Foto: Peter Dargatz from Pixabay

Aleksanderplac

Ako ste gledali film Bornov identitet, imali ste priliku da vidite Aleksanderplac. Ovaj veliki trg u centru Berlina poznat je po Berliner Fernsehturm TV tornju koji se izdiže iznad njega. U centru je legendarni svetski sat.

Ako ste gledali film Bornov identitet, imali ste priliku da vidite Aleksanderplac

Foto: Bernd Joisten from Pixabay

Brandenburška kapija

Još jedan simbol grada je Brandenburška kapija, izgrađena davne 1791, kada je Berlin bio pruska prestonica. Kao i Aleksanderplac, ovo je legendarna atrakcija vredna posete, ali ukoliko vam nije stalo do savršene fotografije za Instagram i imate ograničeno vreme za obilazak grada, možete je i preskočiti.

Još jedan simbol grada je Brandenburška kapija, izgrađena davne 1791, kada je Berlin bio pruska prestonica

Foto: Kon Karampelas from Pixabay

Berlinska katedrala i Muzejsko ostrvo

U centru Berlina, nedaleko od Aleksanderplaca, nalazi se Muzejsko ostrvo. To je u stvari severni deo ostrva na reci Špreji, na kome se nalaze neki od najznačajnijih svetskih muzeja. Muzejsko ostrvo čine Pergamonmuseum, Bode-Museum, Neues Museum (Novi muzej), Alte Nationalgalerie (Stara nacionalna galerija) i Altes Museum (Stari muzej). Ulaznica za svih pet muzeja iznosi 18 evra (za odrasle). Ako želite da posetite i Berlinsku katedralu koja se takođe nalazi na ostrvu, ulaz se plaća 7 evra (ili 5 evra sa Berlin WelcomeCard-om).

U centru Berlina, nedaleko od Aleksanderplaca, nalazi se Muzejsko ostrvo

Bode-museum, Foto: Pixaline from Pixabay

Besplatni obilasci

Postoji više besplatnih obilazaka grada, kao i onih koje plaćate koliko mislite da treba. Neki od njih su istorijski, a drugi se bave zanimljivim temama kao što su klupska scena i gastronomija u Berlinu. Tokom klasičnih obilazaka imaćete priliku da saznate više o atrakcijama kao što su Checkpoint Charlie, Hitlerov bunker, Memorijalni centar ubijenih Jevreja Evrope, itd.

Pročitajte i vodič za berlinsku klupsku scenu, kao i za najbolje gradske muzeje. Saznajte koje još nemačke gradove morate posetiti.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
613Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *