Destinacije – Šta videti za jedan dan u Hamburgu? – Travel Magazine

Šta videti za jedan dan u Hamburgu?

Šta videti za jedan dan u Hamburgu?

Nije čudo što se Hamburg nalazi na listama najpoželjnijih gradova za život. Što se gradskog planiranja tiče, ovde je zaista urađen odličan posao. Prilikom projektovanja veliki značaj je imao pojam zajednice. To se ogleda u odlično osmišljenim pešačkim zonama kao i u jasnoj diferencijaciji delova grada gde se radi i onih gde se živi i uživaDrugi po veličini nemački grad nudi puno toga. Iako obilazak apsolutno zaslužuje nekoliko dana, ukoliko to nije moguće, dajemo vam par saveta kako da se fantastično provedete za samo jedan dan u Hamburgu.

Jedan dan u Monte Carlu
PROČITAJTE I…

Šta sve možete da vidite za jedan dan u Monte Carlu?

1. HafenCity

Hafencity je najmodernija četvrt grada i najveći projekat urbanog razvoja u Evropi. Vizionarski urbanisti Hamburga želeli su da redefinišu život upotrebom i podelom prostora. Ovaj deo grada bio je poznat po magacinima potrebnim svima koji su ulazili i izlazili iz luke.

Stara vizija skladištenja više nije potrebna zbog kontejnera koji se danas koriste. Međutim, s obzirom da nivo vode u ovom delu grada može značajno da poraste, objekti se nisu projektovali za stanovanje već uglavnom za kancelarije.

Ljupka skladišta obložena crvenom ciglom, nanizana jedna do drugih, učinila su da čitavo područje UNESCO stavi na svoju listu svetske baštine. Hafencity je izgrađen oko ovih skladišta na 157 hektara koji su bili deo lučke četvrti. Međutim, potreba za skladištima više nije postojala od 1990-ih jer se tada javila potreba za drugom lukom za kontejnere koja bi se nosila sa povećanom potražnjom iz Kine.

Zahvaljujući tome, centar Hamburga se povećao za 40% i u osnovi je stvorena nova četvrt sa prodavnicama, kancelarijama, stanovima i mestima za kulturna dešavanja. Gradski urbanisti su odvojili automobile od vode, tako da postoje brojna šetališta i dosta prostora za bašte restorana. Šetajući ovim kvartom oseća se živost na svakom koraku. Ljudi su svuda oko vas, voze bicikl, jedu, šetaju, razgovaraju, smeju se. Atmosfera je fantastična.

Savet: Vaseršlos (Wasserschloss) je najpopularnije mesto za odlične fotografije. U pitanju je crkvica sa mostom sa svake strane, a lokalno stanovništvo je obično koristi za venčanja.

2. Pogled sa Filharmonije

Filharmonija na Labi (Elbphilharmonie) je otvorena u januaru 2017. godine i već je jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija Nemačke. Postala je novi simbol Hamburga. Sama zgrada je pravo arhitektonsko čudo. Donji deo zgrade je od klasične crvene opeke karakteristične za hamburšku luku. Sa klasičnog dela prelazi se na staklene gornje delove koji “eksplodiraju” u ultra moderan zakrivljeni dizajn.

Izgradnja je koštala 10 puta više od predviđenog budžeta i kasnila je šest godina. Međutim, arhitekte su postigle neverovatne stvari, poput toga da se vrlo bučna luka ne čuje u koncertnoj dvorani. Takođe su se pobrinuli i da domovima koji se nalaze u okruženju ne smeta muzika iz zgrade Filharmonije. Zgradu karakterišu “talasi” od stakla i specijalna svetla. Tu je i 29 različitih liftova, 44 luksuzna apartmana kao i hotel, i čini se daleko manjom nego što ona zapravo jeste.

Elbphilharmonie Plaza” se nalazi na 37 metara iznad zemlje i odavde se pruža zadivljujući pogled na luku i grad. Do vidikovca se popnite dugačkim (82 m) eliptičnim pokretnim stepenicama. Vidikovac je otvoren za javnost i podseća na džinovsku verandu koja se proteže skroz oko zgrade Filharmonije sa koje se pružaju fantastični pogledi.

Savet: Ulaz je besplatan, a radno vreme je svakog dana od 9h do ponoći. Međutim, zbog popularnosti poželjno je uzeti kartu sa tačnim vremenom ulaska. Karte su dostupne na šalterima, automatizovanim mašinama ili u centru za posetioce preko puta Filharmonije.

Ukoliko želite kartu za određeni datum i vreme to će vas koštati 2 eur ali je zbog gužvi preporučljivo.

Ukoliko biste želeli da obiđete i prostor za koncerte sa 2 dvorane i foajeima, na raspolaganju vam je tura sa vodičem koja traje nešto više od jednog sata. Ove karte se mogu kupiti do 12 nedelja unapred, a cena im je 15 eur.

Nije nemoguće ali je izuzetno teško doći do ulaznica za pojedinačne koncerte. One mogu koštati između 10 i 200 eur. Najbolje je da proverite šta je na raspolaganju na zvaničnoj internet stranici Filharmonije.

3. Minijaturna zemlja čuda

Minijaturna zemlja čuda (Miniatur Wunderland) je druga najpopularnija atrakcija koja se plaća u celoj Nemačkoj. Ispred nje je samo čuveni zamak “Uspavane lepotice”, Nojšvanštajn.
Ovde se nalazi i najveća maketa železnice na svetu. Maketu su pokrenula braća blizanci Gerit i Frederik Braun 2004. godine. U početku je i lokalna turistička organizacija smatrala da je ideja ludost, ali danas je ovo turistička atrakcija koja svake godine primi preko 18 miliona posetilaca. Maketa železnice sadrži preko 15 kilometara železničkih pruga, 389.000 svetala i 263.000 figura. Smenjivanje dana i noći traje po 15 minuta.

Osim toga, ovde možete videti i minijaturni Hamburg, švajcarske Alpe, Rim, Veneciju, toskanska sela, Las Vegas, Veliki kanjon Kolorada, severnu Švedsku i još mnogo toga. Najzanimljivija stvar ovog muzeja je nivo detaljnosti. Obratite pažnju na stambene zgrade u Hamburgu. U svakoj maloj sobi je druga osoba i osobe se bave različitim svakodnevnim aktivnostima.

Minijaturna zemlja čuda koristi magnete i tako automobili pronalaze svoje puteve. Plava svetla interventnih vozila pale se samo na putu do odredišta, a ne i na povratku. Kada se automobilima isprazne baterije, sami se odvezu do stanice za punjenje. Takođe, jednom tokom noći se može videti i erupcija Vezuva.

Za sve ljubitelje avijacije, tu je i neverovatan model aerodroma. Avioni sleću i poleću, tu je i parking, table sa dolascima i odlascima, zaista baš sve što možete da zamislite. Aerodrom je stalno aktivan i fascinantan za posmatranje. Možete uživati i u kafiću koji izgleda poput evropskog voza sa crtežima prozora i pejzaža. Odlična je zabava kako za decu tako i za odrasle.

Savet: Imajući na umu popularnost, u redovima se može čekati i do 90 minuta. Zato rezervišite ili kupite kartu blagovremeno.

4. Poranite i uputite se do Riblje pijace

Ako ćete provesti samo jedan dan u Hamburgu, pokušajte da to bude nedelja. Hamburšku Riblju pijacu možete posetiti samo nedeljom ujutru, a apsolutno je vredna posete. Riblja pijaca, inače, postoji od 1703. godine. S pravom je poznata po svojim neverovatnim ribljim rolnicama koje možete naći punjene svim mogućim vrstama ribe. Hamburška Riblja pijaca nalazi se u četvrti St. Pauli, a na vrhu je ogromna hala sa muzikom, DJ-evima i pivom.

Riblja pijaca u Hamburgu nudi mnogo više od same ribe. Ima svežeg povrća i voća, cveće se doprema iz Holandije, a tu su i raznovrsni antikviteti i sitni ukrasi za kuću. Pijaca počinje sa radom u 5h ujutru i zatvara se u 9.30h (leti), a svakog vikenda privuče preko 70 000 ljudi.

5. Stolperstein

“Stolperstein” ili u prevodu Kamen spoticanja su spomenici u znak sećanja na žrtve holokausta. Njihovo prisustvo je potresan podsetnik na Drugi svetski rat.

Posle rata, mnogi nemački stanovnici tvrdili su da nisu bili svesni šta se dešava sa jevrejskim članovima njihovih zajednica. Ovo “Kamenje spoticanja” postavljeno je u delovima grada kao što je, na primer, radno mesto osobe koja je “nestala” kao podsetnik da je ta osoba nekada postojala i da više nije ovde! Postoji hiljade ovakvih spomenika koji se nalaze u različitim gradovima Nemačke. Osim Nemačke, nalaze se i u nekoliko drugih evropskih gradova, a postavljaju se na zahtev rodbine.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
15Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X