Stare evropske spa destinacije - wellness za aristokratiju – Travel Magazine

Stare evropske spa destinacije – wellness za aristokratiju

Stare evropske spa destinacije – wellness za aristokratiju

Od Karlovih Vari u Češkoj do Malverna u Ujedinjenom Kraljevstvu, predstavljamo vam neke od evropskih destinacija sa dugom banjskom tradicijom. Ti stari spa centri sačuvali su autentičan izgled i arhitekturu 18. i 19. veka.

Mineralni termalni izvori vekovima su cenjeni zbog svojih lekovitih svojstava. Mnoge spa destinacije bile su direktno pod patronažom evropskih kraljevskih i plemićkih porodica, a i danas su neke od njih zadržale svoj tradicionalni izgled.

U 18. i 19. veku kupanje u lekovitoj termalnoj vodi postalo je moderno. U gradićima i selima u kojima su ovakvi izvori postojali otopčeo je razvoj banjskog turizma. U zlatno doba evropske arhitekture, građeni su monumentalni spa centri sa raskošnim i upečatljivim zdanjima.

Viši, Francuska

Tokom 18. veka francuska kraljevska porodica promovisala je lekovitu moć reke Allier u Višiju. Uskoro je boravak u ovom mestu postalo pitanje prestiža za francusku aristokratiju. Kasnije tokom Belle Époque perioda, kada je u Evropi vladao period optimizma i radosti uživanja u životu, podizana su važna zdanja spa centara u art nuvo stilu, a mnoga od njih ponosno stoje i danas. U centru Višija, u Parku izvora (Parc des Sources) nalazi se upečatljiva staklena struktura u art deko stilu, Hall des Sources – sala izvora. Ova sala štiti šest termalnih bazena i fontanu iz koje otiče pijaća, blago mineralna voda.

Karlovi Vari, Češka Republika

Preko 120 stubova u korintskom stilu krasi neorenesansno zdanje Mlinske kolonade (Mlýnská kolonáda). Ono je jedan od tradicionalnih simbola Karlovih Vari, poznatog češkog banjskog centra. Ovaj grad ima 13 termalnih izvora bogatih sumporom, a u okviru Mlinske kolonade nalazi se njih pet, različite temperature. Nekada poznat kao Karlsbad, grad je privlačio i velike umetnike, između ostalog Betovena i Šopena. Tokom proleća i leta, njihove kompozicije se mogu čuti u Mlinskoj kolonadi, budući da osim dela sa termalnim izvorima, postoji i prostor za redovna izvođenja gradskog orkestra.

Nešto južnije niz reku Teplu nalazi se gradski gejzir Pramen Vřídlo. Sa temperaturom od 73 stepena, ovo je ujedno i najtopliji termalni izvor u Bohemiji. Nalazi se u zdanju Vridlene kolonade, koju odlikuje savremena čelična kontrukcija. Ovde posetioci mogu da udišu lekovitu paru ili da piju toplu mineralnu vodu. Povremeno se ovde održavaju i izložbe.

Saturnija, Italija

Prema legendi, rimskom bogu Saturnu bilo je dosta svađa i gloženja među ljudima. Zato je gromom udario u zemlju i na tom mestu su izbile fontane vode i pare, privlačeći ljude da uživaju u kupanju i zaborave na međusobne nesporazume. Danas, vodopadi Mulino i Gorello u toskanskom gradiću Saturniji privlače lokalne, ali i međunarodne posetioce da se banjaju u u njihovim stenovitim bazenima ispunjenim sumpornom vodom. Kaskadno poređani bazeni sa tirkiznom vodom, okruženi maslinama i čempresima predstavljaju pravu oazu. Obližnji hotel sa pet zvezdica Terme di Saturnia ima i luksuzni spa centar koji koristi lekovitu vodu istog izvora.

Malvern, Ujedinjeno Kraljevstvo

Voda iz dubina malvernskih brda filtrira se kroz granitne stene. Svoju reputaciju dobila je zahvaljujući jednom kvalitetu – u njoj nema apsolutno ničega. Neverovatna čistoća ove vode dobila je isceliteljsku reputaciju, zbog čega su je cenile mnoge važne viktorijanske ličnosti – od kraljevske porodice do Čarlsa Darvina i Čarlsa Dikensa.

Značaj Malverna kao banjskog centra slabio je sa razvojem savremene medicine, ali njegov viktorijanski šarm je sačuvan i danas se neguje. Na ulicama se mogu videti stare ulične lampe na gas, tradicionalne zanatske radnje, a potpuno je očuvano i zdanje stare železničke stanice. Luksuzni Malvern Spa svoj bazen puni izvorskom vodom malvernskih brda – najčistijom izvorskom vodom u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Baden kod Beča, Austrija

Još su se Rimljani kupali u sumporastim vodama Badena koji je od centra austrijske prestonice udaljen samo 26km. Poznato je lečilište, treći po veličini Donje Austrije i omiljena spa destinacija Bečlija. Tokom vremena Baden je bio i pod kraljevskom patronažom, a iz ovog zlatnog perioda sačuvana su brojna neorenesansna zdanja. Danas su u gradu najpoznatije dve terme – Römertherme i Badener Hof, a obe su čuvene po svojim tretmanima hidroterapije. Oko Badena se nalaze brojni vinogradi, pa je i ponuda vina u gradu odlična.

Pročitajte koje su evropske spa destinacije najautentičnije. Saznajte više o mađarskim banjama, ali i o spa turizmu na japanski način.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
47Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X