Destinacije – Stavanger - norveški grad belih kuća, nafte i sardina – Travel Magazine

Stavanger – norveški grad belih kuća, nafte i sardina

Stavanger – norveški grad belih kuća, nafte i sardina

Stavanger, četvrti po veličini norveški grad sa nešto više od 120.000 stanovnika, našao se prošle godine na visokom 8. mestu najskupljih gradova sveta. Danas vas vodimo u malu turu po gradu koji se nalazi na istoimenom poluostrvu, na obali Severnog mora.

Stavanger „slao“ sardine u ceo svet

Centar grada izgrađen je oko luke, pa ukoliko dolazite (nalik većini) sa nekim kruzerom ili trajektom dobićete glavno parkirno mesto u neposrednoj blizini starog grada sa zaštićenim delom belih, drvenih kuća iz 18. i 19. veka s kojih se pruža pogled na terminal za kruzere.

PROČITAJTE I…

Intimna norveška utočišta

Stavanger svoj rast duguje sardinama. Naime, kompanija za konzervaciju Stavanger otvorila je ovde svoju prvu fabriku konzervi 1873. godine, što je bio početak neverovatne gradske priče o sardinama. Jedno vreme je više od četvrtine norveških konzervi sardina bilo iz Stavangera. Tako da ukoliko ste jeli dimljene sardine bilo gde u svetu u 20. veku, šanse da one potiču iz Stavangera su bile ogromne.

Nažalost, poslednja fabrika konzervi zatvorena je 1983. godine i dok se riba još uvek lovi u norveškim fjordovima, ona se sada zamrzava i otprema u Poljsku na konzerviranje pre nego što se pošalje natrag u Norvešku na jelo. Da, živimo u zaista čudnim vremenima.

Najstarija norveška katedrala

Pored Pomorskog muzeja kog prosto morate da posetite, u Stavangeru se nalazi i Muzej konzerviranja. Oba ova muzeja možete da posetite u okviru trosatne pešačke ture Taste of Stavanger, koju vam toplo preporučujemo. Kada završite sa obilaskom muzeja, uputite se u sam centar grada.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @pascals_travelgram

U centru grada Stavanger, na jugozapadu Norveške, dominira katedrala iz 12. veka – koja se trenutno obnavlja u pripremi za proslavu 900. rođendana 2025. godine. To je najstarija norveška katedrala i ujedno jedina srednjovekovna crkva u zemlji koja je zadržala svoj izvorni stil. Naša sledeća stanica, odmah iza katedrale, je Ostehuset Domkirkeplassen na tri nivoa. Craft pivo se pravi u donjem delu kuće,  urbani i zabavni kafići su u prizemlju, a vrhunski restoran koji služi hranu inspirisanu lokalnim proizvodima nalazi se na poslednjem spratu.

Sir i čokolade – najbolji suvenir koji možete da ponesete iz Stavangera

Pored ovog kafića nalazi se lokalna prodavnica sireva koje proizvodi Liza Brunborg u obližnjem proizvodnom pogonu Isteri, a koji se slučajno nalazi u staroj fabrici konzervi. Brunborg je glavni proizvođač sira u Stavangeru, čija teza je napisana o upotrebi kozjeg mleka u proizvodnji sira. Mlada, plavokosa i tetovirana, Brunborg pravi sireve koji već nose mnoštvo zlatnih medalja. To se posebno odnosi na njen plavi sir, zvan Fonix, koji čeka još mnogo budućih nagrada.

Da je lokalna hrana najbolji suvenir koji možete odavde da ponesete dokazuje i Chili Chocolateu, koja se nalazi u drvenoj zgradi na pola puta prema jednoj od klizavih, mokrih kaldrmisanih ulica Stavangera. Asle Ostbo, vlasnik ove čokolaterije ume praznike da provede berući divlje borovnice koje je obložio svojom omiljenom čokoladom, bujnom francuskom Valrhonom. Njegov najprodavaniji artikal je čokolada sa morskom soli i karamel. Svaki proizvod u prodavnici kao sastojak sadrži ili čili ili čokoladu, otuda i ime brenda.

Stavanger ima čak dva Mišelin restorana

Stavanger se može pohvaliti i sa čak dva restorana sa Mišelin zvezdicom. U pitanju su restoran Re-Naa i ekskluzivnim suši restoran Sabi Omakase. Opet u gradu vas čekaju i druga daleko pristupačnija mesta za ručak sa nekim hipsterskim osećajem. Najočaravajući aspekt je činjenica da su McDonald’s i Burger King uspeli da osiguraju glavna mesta u gradu, što nimalo nije umanjilo privlačnost samog centra turistima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sabi Omakase (@sabiomakase)

Stavanger je sjajno mesto za jednodnevan izlet, jer ga je tako lako obići pešice, ali ovde biste lako mogli provesti i tri dana, a da vam ne bude dosadno. U gradu je i Norveški muzej nafte, izgrađen kao replika naftne platforme.

Ako pak želite dobro da se prošetate, uputite se do The Pulpit Rock-a, čuvenog vidikovca koji se nalazi na litici a do kojeg ide jedna od najpopualrnijih norveških staza za planinarenje.

Ovaj potez biće vam sigurno poznat ako ste gledali Mission: Impossible – Fallout, kada Tom Kruz visi sa litice dok mu dodeljuju novi posao. Naravno, tu je i opcija da uplatite krstarenje fjordom Lysefjord koji je dugačak oko 40 kilometara i predstavlja prirodni raj.

PROČITAJTE I…

Zašto je Norveška jednostavno fantastična?

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
10Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X