Destinacije – Svalbard - mesto u kojem se nalazi svetski trezor hrane i podataka “za slučaj apokalipse” – Travel Magazine

Svalbard – mesto u kojem se nalazi svetski trezor hrane i podataka “za slučaj apokalipse”

Svalbard – mesto u kojem se nalazi svetski trezor hrane i podataka “za slučaj apokalipse”

Ako neki narod misli o svemu, to su onda definitivno Norvežani, koji na samom severu zemlje u mestu Svalbard čuvaju skoro milion semenki. Zapravo, jednu „Nojevu barku“ koja bi u slučaju apokalipse mogla da prehrani ceo svet.

Gde se nalazi Svalbard?

Arhipelag Svalbard se nalazi negde na pola puta između kopnenog dela Norveške i Severnog pola. Upravo tu je smeštena Globalna banka semena, vlasništvo norveške banke. U pitanju je trezor semena iz svetskih kolekcija useva.

Longyearbyen je prestonica i najveći grad Svalbarda. Iako zvuči kao da je užasno daleko, do Longyearbyen-a se zapravo veoma lako stiže, budući da ima svoj aerodrom i da ga redovni letovi povezuju sa Oslom i Tromseom. Takođe se nalazi u itinereru brojnih krstarenja. U Longyearbyen-u živi 2.144 stanovnika, od kojih su većina Norvežani, a u značajnom broju ima i Tajlanđana i Rusa.

PROČITAJTE I…

Zašto je Norveška jednostavno fantastična?

Nekada se stanovništvo uglavnom bavilo rudarstvom, ali danas se ovde nalazi više naučnih institucija, u gradu je razvijen turizam, a u ponudi su brojne aktivnosti i sadržaji. Prosečna temperatura je oko -4. 7 stepeni, s tim da je zabeleženo nedavno i 21 stepen Celzijusa, usled klimatskih promena, što nikako ne odgovara uslovima za čuvanje semena.

Svalbard – svetski trezor hrane „za slučaj apokalipse“

Global Seed kako se naziva trezor je smešten u zgradi koja najviše liči na dom nekog zlikovca iz James Bond filmova. Ovaj sef je napravljen pre desetak godina i za sada je registrovano da čuva više od 980.000 semenki, u slučaju klitamtskih ili nukleanih katastrofa koje bi teško pogodile svet.

Zanimljivo je da je nedavno na ovom istom mestu smešten i „trezor podataka“. Kompletna arhiva svih trenutnih javnih skladišta GitHub-a smeštena je u dekomponirani rudnik uglja van Longiearbiena. Količina podataka je neverovatnih 21 TB (terabajta) na 186 kolutova digitalnog fotoosetljivog analognog filma.

PROČITAJTE I…

Intimna norveška utočišta

Svalbard je odabran za skladište zbog udaljenosti od ostatka sveta, i činjenice da se ne nalazi u blizini aktivnih vulkana. Takođe, permafrost doprinosi dubokom zamrzavanju, što je vrlo bitno za čuvanje useva. Banka inače ima prostor u kojem može još da stane 2.5 miliona semenki. Trenutno se u njoj nalaze jedinstvene sorte glavnih afričkih i azijskih prehrambenih proizvoda kao što su kukuruz, pirinač, pšenica, pasulj do evropskih i južnoameričkih sorti patlidžana, zelene salate, ječema i krompira.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
173Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X