Tanzanija - mnogo više od safari destinacije – Travel Magazine

Tanzanija – mnogo više od safari destinacije

Tanzanija – mnogo više od safari destinacije

Tanzanija je prvoklasna destinacija za safari iskustva, zahvaljujući raznovrsnom životinjskom svetu, ali i nestvarnim pejzažima u koje spada i najviši vrh Afrike, planina Kilimandžaro.

Ovde možete istražiti sedam mesta na Listi svetske baštine UNESCO-a, preko 40 nacionalnih parkova i rezervata prirode. Tanzanija je zemlja sirove prirodne lepote, gostoprimljivih domaćina i neverovatnih iskustava koja vas čekaju na svakom koraku.

Kada je najbolje vreme za posetu

Vrhunac turističke sezone u Tanzaniji je tokom suvog perioda – od juna do oktobra, ali i u januaru i februaru. Kišna sezona traje tokom marta, aprila i maja, kada su jaki popodnevni poljuskovi svakodnevni. Kiša je uobičajena i u novembru i decembru, ali znatno manjeg intenziteta nego što je slučaj tokom glavne kišne sezone. U svakom slučaju, sezona u velikoj meri utiče i na cenu vašeg odmora u Tanzaniji.

Većina turista u Tanzaniju dolazi da bi posetila neki od nacionalnih parkova, a posebno da bi prisustvovali velikoj migraciji životinja u Serengetiju. Važno je reći da ovo nije sezonski događaj i da se migracija odvija tokom cele godine, a da su rute kretanja životinja predvidljive. Turisti zato ovaj fenomen mogu da iskuse tokom cele godine, samo posećuju najbolje destinacije za posmatranje životinja u određenom mesecu.

Rezervati i nacionalni parkovi

Nacionalni park Serengeti je nesumnjivo omiljena safari destinacija u Africi, ali Tanzanija ima još mnogo nacionalnih parkova i rezervata koji mogu da pruže autentično iskustvo. Selous Game Reserve je poznat po očuvanim velikim krdima slonova koji se tamo mogu videti. Gombe Stream National Park je postao popularan kada je čuvena naučnica Džejn Gudal u njemu istraživala život šimpanzi.

Kilimandžaro

Prizor snegom pokrivenih vrhova najviše planine Afrike oduzima dah. Kilimandžaro je vulkanskog porekla i čine ga tri vulkana – Šira, Mavenzi i Kibo (odnosno Uhuru). Nalazi se u severoistočnom delu Tanzanije na granici sa Kenijom. Osim što je najviši vrh Afrike, takođe je i najviša samostojeća planina sveta. Nacionalni park Kilimandžaro pokriva površinu od 753km2 i nalazi se na Listi svetske baštine UNESCO-a, zbog brojnih jedinstvenih i ugroženih biljnih i životinjksih vrsta koje ovde žive.

Inače, najviši vrh Kilimandžara je Uhuru, visok 5.895m. On je jedan od retkih vrhova ove visine koje mogu osvojiti i neiskusni planinari, budući da iako uspon traje više dana, nije preterano zahtevan.

Velika afrička petorka

Krater Ngorongoroa je najveća vulkanska kaldera na svetu. Pretpostavlja se da je nastao urušavanjem velikog vulkana pre oko 2,5 miliona godina. Ovo zaštićeno područje je takođe na Listi svetske baštine UNESCO-a, a nalazi se i na mnogim nezvaničnim listama „Sedam čuda prirode“. Na plodnom vulkanskom zemljištu formiran je jedinstven biodivezitet, a inače, obližnji klanac Olduvaj je poznati kao kolevka života – u njemu su pronađeni ostaci prvih hominina, stari oko 3,6 miliona godina. U Ngorongorou posetioci, između ostalog, mogu videti sve predstavnike čuvene grupe „Velika afrička petorka„, koju čine afrički slon, afrički bivo, lav, leopard i crni nosorog. Ovde živi i 40.000 pripadnika plemena Masai. Uz Ngorongoro su i rezervat Makva i rezervat prirode Masai Mara, koje takođe vredi posetiti.

Jezero Tanganjika

Drugo po količini vode jezero na svetu, posle Bajkalskog u Sibiru, slatkovodno jezero Tanganjika se nalazi između četiri države – Tanzanije, Burundija, DR Konga i Zambije. Smatra se jednim od najvažnijih vodenih habitata na Zemlji i rezervoar je 8% slatkovodnih zaliha planete. U njemu živi 500 vrsta ribe, a tropske šume koje ga okružuju dom su ugroženim vrstama primata, kakve su gombe i mahale šimpanze. Kilometri pustih peščanih plaža idealni su za šetnje i predah.

Plaže

Većina turista svoj odmor kombinuje tako da iskusi i safari i odmor na nekim od prelepih plaža ove zemlje. Najpopularnije se nalaze na ostrvima Zanzibarskog arhipelaga, koji je od kopna udaljen samo 60km. Egzotične peščane plaže, koralni grebeni i kristalne vode Indijskog okeana čine Zanzibar idiličnim mestom za odmor.

Safari za svačiji ukus

Vožnja u terenskom vozilu i posmatranje životinja iz daljine je deo standardnog safarija, ali postoje još neke zanimljive opcije za upoznavanje afričke divljine.

Avanturisti mogu da se opredele za pešačke obilaske u pojedinim parkovima, sa naoružanim i iskusnim vodičima. Ovo iskustvo može da deluje pomalo zastrašujuće, ali pruža najautentičniji osećaj.

Oni koji nemaju vremena, a želeli bi da vide što više, uživaće u zabavnoj vožnji balonom iznad rezervata, tokom koje mogu da obiđu veće površine i vide velika krda životinja, a da ih ne uznemire. Ovaj tihi i neinvazivni način posmatranja je postao hit među organizacijama za zaštitu prava životinja.

Lokalci

Sve priče turista o divljini i dramatični susreti sa životinjama ne bi bili mogući bez pomoći i iskustva pripadnika lokalnih Masai plemena. Oni ove parkove i rezervate poznaju veoma dobro i odlično prate tragove životinja. Turisti imaju mogućnost da upoznaju i običaje i tradicionalni način života u lokalnim Masai selima, a na ovaj način se finansijski pomaže lokalnim zajednicama i održanju njihovog načina života.

Saznajte više o ostalim popularnim afričkim destinacijama za safari, ali i o tabu temi afričke travel industrije – lovnom turizmu. Pročitajte i šta sve treba da znate pre posete Keniji.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
90Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *