Destinacije – Top 8 razloga da posetite Rumuniju – Travel Magazine

Top 8 razloga da posetite Rumuniju

Top 8 razloga da posetite Rumuniju

Kada govorimo o atrakcijama Rumunije, prva asocijacija nam je svakako Transilvanija, odnosno Drakula, fiktivni lik iz romana Brema Stokera, koji je živeo u ovom delu zemlje.

Međutim, najveća država jugoistočne Evrope nije samo dom “vampira”, već je i zemlja nepreglednih šuma, bajkovitih gradića, vlaške magije i vrlo pristupačnih cena. Tu je i Bukurešt, grad koji i dalje ima reputaciju “malog Pariza” istoka.

Smeštena u jugoistočnom delu Evrope, na obali Crnog mora, Rumunija je do sada uspešno uspevala da izbegne masovni turizam. Međutim, pitanje je samo vremena kada će turisti otkriti lepote ove zemlje, koja je nastala spajanjem kneževina Moldavije i Vlaške 1859.

Kada otkriju, to će sigurno biti zbog sledećih njenih atrakcija…

Zamak Bran

Ovaj srednjovekovni zamak nalazi se u blizini šarmantnog grada Brašov i smatra se spomenikom nacionalnog ranga Rumunije. Poznat je i kao “Drakulin zamak”, zbog dodirnih tačaka sa rumunskim nacionalnim herojem, Vladom Cepešom. Navodno, u ovom zamku je boravio Vlad, vlaški vojvoda koji je vladao Vlaškom u tri navrata tokom 15. veka.

Zamak Bran u Ruminiji smatra se domom Vlada Cepesa

Foto: Nomadic Julien from Unsplash

Cepeš je ostao upamćen u istoriji kao vladar sa surovim metodama mučenja i ubijanja (nabijao na kolac zarobljenike, mahom Osmanlije), ali i po tome što je irskom piscu Bremu Stokeru poslužio kao inspiracija za lik Drakule. Čak i da ne verujete u vampire, položaj ovog zamka, kao i njegov izgled, unosi malu jezu nakon susreta sa maglom, sivim planinama koje ga okružuju i starom fasadom. Kao da ste na setu za snimanje horora. Zanimljivo je da je zamak Bran tokom 20. veka bio letnja rezidencija rumunske kraljevske porodice. Tada je u njemu, neko vreme živela i buduća jugoslovenska kraljica Marija Karađorđević, ćerka rumunske kraljice Marije od Edinburga.

Oslikane crkve i manastiri Bukovine

Rumunija je zemlja izuzetnih umetnika i zanatlija. To shvatite kada se uputite na severoistok zemlje, između Karpata i reke Prut, gde se nalazi Bukovina. Upravo ovde videćete sijaset crkvi i manastira iz 15. veka, koji su pod Unesco zaštitom i čije unutrašnje freske predstavljaju riznicu najlepše moldavske umetnosti. Za većinu fresaka koje se nalaze u ovim crkvama i manastirima, glavna inspiracija je bio život moldavskog princa i heroja, Stefana Velikog (Stefan cel Mare). Pored scena iz njegovog života, freske ilustruju i biblijske scene, koje se tiču osvajanja i pada Konstantinopolja iz 15. veka.

Među najveličanstvenijim freskama se izdvajaju one koje se nalaze na manastiru Voronet.

Ovaj manastir je podigao upravo Stefan Veliki, 1487. godine, a posvećen je Sv. Đorđu.

Voronet predstavlja spoj gotskog, lokalnog i vizantijskog stila. Unutrašnje freske prikazuju scenu Sudnji dan iz pet delova, i zbog izuzetne likovnosti mnogi ih nazivaju sveobuhvatnim imenom “sikstinska kapela istoka”. Na freskama dominira jaka plava boja, poznata kao neponovljiva “Voronet plava”.

View this post on Instagram

The Last Judgement A nun performs a ritual prayer ceremony outside the church of St. George, at Voroneț Monastery. Dating back to 1488, the Romanian Orthodox monastery is one of the revered painted monasteries from southern Bukovina, in Suceava County. Voroneț is just one of a number of monasteries we visited during our stay in Romanian and is often referred to as the "Sistine Chapel of the East". The main church of Saint George is possibly the most famous church in Romania and is known throughout the world for its exterior frescoes of bright and intense colors. The frescoes here feature an intense shade of blue known in Romania as "Voroneț blue." This mural, The Last Judgement, painted on the western wall of the church, is particularly well-preserved. Photography is not allowed inside any of these famous Bukovina monasteries – but for a small fee you can shoot the exteriors. Fujifilm GFX 50R – GF23 #romania #voronetmonastery #voronetblue #bukovina #suceava #travel #travelphotography #instatravel #instagood #documentaryphotography #travelgram #lonelyplanet #exploringtheglobe #fujifilm #fujifilmgfx50r #gf23mm #yourshotphotographer #traveltheworld #fujifilm_global #romanianorthodox #church #stgeorgechurch #voronet

A post shared by Michael Steverson (@mike.steverson) on

Čudesni Maramureš

Maramureš, rumunska pokrajina koja se nalazi na severu zemlje, iznad Transilvanije daje vam priliku da zakoračite u prošlost, u svet prepun izolovanih seoceta koje razdvajaju šumski predeli i niz drvenih crkvi koje su pod Unesco zaštitom. Među najpoznatijim crkvama Maramuša su Barsana, Budesti, Desesti i Surdesti. Upravo u Barsani se nalazi prelepi manastirski kompleks, posvećen dvanaestorici svetih apostola. Izgrađen od kamena i drveta, Barsana je danas ženski manastir u kojem živi 11 monahinja. U njemu se nalazi i muzej sa bogatom kolekcijom knjiga i ikona.

Krstarenje deltom Dunava

Nakon duge plovidbe kroz evropski kontinent (2800 km toka), moćan Dunav se uliva u Crno more na severu Rumunije. Ulivanje u modro more, stvara Deltu Dunava – drugu po veličini i najbolje očuvanu deltu Evrope. Zahvaljujući velikom broju agencija, danas deltu poseti preko 70.000 turista godišnje.

Dunav se uliva u Crno more na severu Rumunije

Foto: Stefan Cosma from Unsplash

Jedna od novijih atrakcija ove ture svakako je neobičan eko-turistički muzej (Central Eco-Tourism Museum of the Danube Delta), koji se nalazi kod rumunske luke Tulčea (Tulcea). U njemu možete da vidite razne primere flore i faune koji postoje u ovom delu delte. Kada znamo da je više od polovine rezervata i biosfere delte Dunava netaknuta priroda, onda nas ne čudi što postoji toliko interesovanje.

Saksonsko nasleđe Transilvanije

Pre više od 800 godina, mađarski kraljevi su pozvali nemačke Saksonce da se nastane na brdovitim predelima Transilvanije. Želja Mađara je bila da im Saksonci pomognu u odbrani od Osmanlija, koji su rapidno napredovali ka Evropi.

Saksonci su Rumuniji ostavili u nasleđe prelepe i očuvane gradove kao što su Brašov, Sibinj i Sigišoara.

Najocuvaniji srednjovekovni grad Rumunije je Sigisoura

Foto: Freestocks from Unsplash

Najočuvanijim srednjovekovnim mestom Rumunije smatra se upravo Sigišoara. U njoj nezaobilazna stanica svakog turiste je očuvana citadela iz 12. veka. Ukoliko se nađete u blizini ovih gradova, ne propustite priliku da posetite i bajkovita saksonska seoceta Bertan (Biertan) i Vičri (Viscri).

Karpati

Masivni Karpati koji mnogi nazivaju i “Transilvanijskim Alpima” predstavljaju prirodnu granicu između Transilvanije i Moldavije. Rumunski Karpati su idila za sve one koji vole planinarenje, zimske sportove i vidikovce sa kojih se pruža pogled na netaknutu prirodu. Posebno je veličanstven Retezat, koji se nalazi na jugozapadu Transilvanije i jedan je od najvećih planinskih masiva zemlje. Ovde se nalazi prvi nacionalni park Rumunije, u kome postoji čak 80 glacijalnih jezera i 55 vrhova koji su na 2000m nadmorske visine.

Transilvanijski Alpi

Foto: Toa Heftiba from Unsplash

Dvorac Peleš

Šezdeset kilometara od Brašova, nalazi se jedna od najočuvanijih kraljevskih palata Evrope. Dvorac Peleš, okružen masivnim Karpatima, izgrađen je u neo-klasicističkom stilu na srednjovekovnom putu između Transilvanije i Vlaške. Ovaj velelepni dvorac je podignut za prvog rumunskog kralja, Karola I, a krasi ga miks različitih evropskih klasičnih stilova. U dvorcu postoji čak 170 soba i 30 kupatila, ručno oslikani vitraži iz Švajcarske, skupoceni kineski porcelan i preko 2000 slika.

Dvorac Peles

Foto: Nomadic Julien from Unsplash

Veličanstvena zgrada Parlamenta

Prošle godine širom Rumunije, obeleženo je 30 godina od smrti diktatora Nikolaja Čaušeskua. Iako je prošlo dosta od trenutka kada su se građani ove zemlje oslobodili čoveka koji je sebi dodelio, između ostalog, titulu “Vođe”, te naredio da mu se izradi skiptar, po ugledu na rumunske kraljeve, uspomena na njega ostaje i u vidu impresivne zgrade Parlamenta.

Po veličini i izgledu ovoj zgradi mogu samo da pariraju zajedno Pentagon i Tadž Mahal, a ona sama se smatra jednom od najlepših i najekstravagantnijih zdanja 20. veka. Čaušesku je zgradu Parlamenta počeo da gradi u trenutku kada je njegov narod najviše gladovao – posle velikog zemljotresa koji je pogodio Bukurešt 1977.

Njegova želja je bila da sagradi zgradu u skladu sa veličinom i snagom komunističkog režima. Prilikom izgradnje koja je koštala preko 4 milijarde dolara, Nikolaj je “očistio” prostor oko nje. Čaušesku je naredio da se sruši više od 20 crkvi, kuća i drugih institucija koje su se nalazile oko gradilišta, te da raseli preko 20.000 ljudi.

Danas se u njoj nalazi Senat i Dom poslanika, kao i Muzej savremene umetnosti, a čak 70% prostorija je prazno.

Saznajte koje su to destinacije od kojih će vam se podići kosa na glavi, kao i kojih je to 10 najmanje posećenih zemalja koje vredi posetiti. Pogledajte i šta sve ne smete da propustite da vidite na Drakulinoj turi, iz ugla naše saradnice.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
118Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X