Turističke atrakcije Turske za ljubitelje istorije – Travel Magazine

Turističke atrakcije Turske za ljubitelje istorije

Turističke atrakcije Turske za ljubitelje istorije

U zemlji na raskršću Evrope i Azije, već hiljadama godina prepliću se uticaji drevnih civilizacija. Brojni drevni lokaliteti današnje Turske svedoče o njihovom usponu i padu, i privlače milione posetilaca svake godine.

Mi vam predstavljamo samo neke od mnogih, koje možete posetiti i tokom odmora u ovoj zemlji.

Moćni Efes

U blizini današnjeg gradića Seldžuka i samo 30km od Kušadasija, nekada je cvetao antički grad Efes. U istoriji će zauvek biti zabeležen kao dom jednog od Sedam svetskih čuda – Artemidinog hrama. Nažalost, od monumentalnog hrama danas su ostali samo delovi temelja i stub. Ali zahvaljujući izuzetnom višedecenijskom naporu arheologa, Efes je iskopan i restauriran i danas predstavlja jedan od vrhunskih arheoloških lokaliteta. Među brojnim važnim iskopinama izdvajaju se hramovi, akvadukti, putevi, a pre svega rimska biblioteka i amfiteatar za 25.000 gledalaca. U ovom amfiteatru je, prema legendi, apostol Pavle propovedao o hrišćanstvu, a veruje se da je i i sveti Jovan u Efesu napisao Jevanđelje po Jovanu. Ovde je rođen i živeo je poznati filozof Heraklit.

Efes je značajno arheološko nalazište i turistička atrakcija

Foto: Mücahit Gül from Pixabay

Likijske grobnice

Likija je nekadašnja regija u Anatoliji, koja se pomininje još u zapisima iz drevnog Egipta. O Likijcima danas najbolje svedoče grobnice koje su ostavili za sobom i koje se nalaze na mnogim lokacijama širom Turske, povezanim takozvanom Likijskom rutom dugom 540km. Ruta se delimično prostire uz obalu, ali zalazi i u kopno. Među značajnim grobnicama je i ona u gradiću Fetije ns jugozapadnoj obali Turske. Grobnica je posvećana Amintasu, o kome se zna samo da je umro oko 350. godine pre hrišćanske ere. Veruje se da je bio značajna ličnost, budući da mu je izgrađena monumentalna grobnica koja izgleda kao jonski hram urezan u liticu iznad grada. U Fetijeu se inače nalazi i odličan muzej, u okolini ima još važnih istorijskih lokaliteta vrednih istraživanja, a ovo je i poznato turističko mesto na egejskoj obali.

Likijske grobnice nalaze se širom Turske

Foto: Ирина Кудрявцева from Pixabay

Mauzolej u Helikarnasu

Još jedno od Sedam svetskih čuda nalazi se u današnjoj Turskoj. U antičkom gradu Helikarnasu, današnjem Bodrumu, karijski kralj Mauzol podigao je sebi tako grandiozan nadgrobni spomenik da se od tada po njegovom imenu sve velike grobnice zovu mauzoleji. Veruje se da je spomenik bio izgrađen na površini 30X40m, visine 45m. Grobnica i sarkofag bili su od alabastera, ukrašeni zlatom. Mauzolej su oko 350. godine pre hrišćanske ere izgradili grčki graditelji Satiros i Pitija.

U antičkom svetu bio je poznat po svojoj lepoti, dekoracijama i statuama poznatih grčkih skulptora. Ponosno je stajao 16 vekova, a onda ga je oštetio snažan zemljotres koji je pogodio regiju. Kada su krstaši u 15. veku osvojili grad, koristili su kamenje mauzoleja za izgradnju svoje tvrđave. Ova tvrđava i dalje stoji i na njoj se jasno mogu videti kameni blokovi mauzoleja. Neke od statua i dekoracija su sačuvane do danas, ali na mestu gde je nekada stajao Mauzolej, danas se mogu videti samo ostaci temelja. Ipak, druga građevina koju je izgradio kralj Mauzol odolela je zubu vremena. Radi se o spektakularnom kamenom amfiteatru sa 4.000 mesta na brdu iznad Bodruma.

Mauzolej u Helikarnasu, današnji Bodrum

Foto: User bazylek100 at Flickr, https://www.flickr.com/photos/bazylek/ (Wikimedia Commons)

Uspon i pad civilizacija

O usponu i padu civilizacija svedoči lokalitet Kaunos, samo nekoliko kilometara udaljen od današnjeg Dalijana (provincija Mugla). Ovo mesto osnovali su Karijci u 10. veku pre hrišćanske ere, a zatim je ono postalo deo likijske države. Nakon viševekovne smene vladara, Kaunos je u 15. veku potpuno napušten zbog strašne epidemije malarije. Među važnim lokalitetima, izdvajaju se akropolj i utvrđenje Heraklion iz 5. veka pre hrišćanske ere, taeatar sa helenističkim i rimskim uticajima, rimsko kupatilo, vizantijska bazilika, karijske (4. vek pre hrišćanske ere) i turske zidine, šest važnih grčko-rimskih hramova i drevne grobnice isklesane u stenama. Ovde na jednom mestu posetioci u samo nekoliko koraka mogu da se upoznaju sa skoro 2.000 godina dugom istorijom Kaunosa.

U Kaunosu se nalaze, između ostalog, i likijske grobnice

Foto: LoggaWiggler from Pixabay

2.000 godina duga pozorišna tradicija

Aspendos u blizini današnje Antalije je već u 5. veku pre hrišćanske ere bio najznačajniji grad ove regije, zahvaljujući trgovini solju, uljem i vunom. Smatra se da su ga osnovali Grci, nakon persijske vladavine osvojio ga je Aleksandar Makedonski, a zatim je usledio rimski pa vizantijski period. Među očuvanim istorijskim strukturama sa bazilika, agora i rimski akvadukt. Ipak, najvažnija građevina je kameni teatar iz 160. godine pre hrišćanske ere, koje se smatra jednim od najbolje očuvanih na svetu. Originalno je imao kapacitet za 8.000 – 15.000 gledalaca, a u upotrebi je i danas. Svakog leta ovde se održava međunarodni opersko-baletski festival.

U Aspendosu se nalazi jedan od najbolje očuvanih kamenih teatara klasičnog sveta

Foto: Helen Zimmer from Pixabay

Drevno ljubavno gnezdo

Side je primorski gradić na južnoj obali Turske (Antalija). Osim modernog rizorta, ovde se nalaze i ostaci drevnog grada, koji spadaju u jedan od najbolje očivanih klasičnih lokaliteta u zemlji. Među brojnim važnim ostacima su Vespazijanova kapija, rimske zidine, akvadukt, popločani putevi, agora, ostaci hramova, lučko kupatilo i veliki teatar. Ovde se, na samoj obali, nalaze i ostaci hrama posvećenog Apolonu. Prema legendi, na tom mestu su se prvi put sreli Marko Antonije i Kleopatra.

Upoznajte Bodrum – turski Sen Trope, ali i šarmantni Marmaris. Saznajte više o Sedam čuda Starog sveta – prvim turističkim atrakcijama.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Side je primorski rizort Turske, ali i drevni antički grad

Foto: Saffron Blaze, via http://www.mackenzie.co (Wikimedia Commons)

Podelite ovaj članak...
312Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *