Destinacije – Turku - najstariji grad u Finskoj – Travel Magazine

Turku – najstariji grad u Finskoj

Turku – najstariji grad u Finskoj

Turizam u Finskoj obara rekorde. Prošle godine zabeleženo je sedam miliona stranih posetilaca, što je impresivna brojka za zemlju koja ima 5,5 miliona stanovnika.

Kada planira putovanje, većina turista u vidu ima Helsinki i Laponiju, ali ne treba zanemariti ni ostatak zemlje.

Direktor Turističke organizacije Finske Paavo Virkkunen, za medije je objasnio da zemlja turiste usmerava i u mirnije oblasti i promoviše sva godišnja doba. Na ovaj način se razvija celogodišnja turistička industrija, sa uspostavljanjem kontrole nad efektima koje turizam ima na ekonomiju, društvo i životnu sredinu u Finskoj.

Poznat pod šaljivim nadimkom „stražnjica Finske“, Turku je jedan od najmirnijih gradova u zemlji. U istom šaljivom maniru osmišljen je marketinški slogan „Poljubi me u Turku“ (Kiss my Turky). Grad se nalazi u arhipelagu na ušću reke Aure u Baltičko more, u jugozapadnom delu Finske. Treći je po veličini grad u zemlji i velika luka. Odlikuje ga bogato kulturno-istorijsko nasleđe, prijateljski nastrojeni lokalci, atrakcije i gastronomija vredni istraživanja. Možete ga posetiti tokom cele godine. Od Helsinkija je udaljen 170km, a od Stokholma oko 250km.

Turku je najstariji grad u Finskoj i nekadašnja prestonica zemlje

Foto: City of Turku

Turku je najstariji grad u Finskoj i nekadašnja prestonica zemlje. Zbog blizine Švedske odnosi sa ovom zemljom oduvek su bliski. Uticaj je jak i danas, pa su mnogi znakovi dvojezični, na švedskom i finskom. Postoje i švedske škole, pa čak i univerzitet. Jedan od razloga što Turku više nije prestonica Finske je taj što je ruski car Aleksandar I nakon Finskog rata (u kome je Švedska Rusiji predala Finsku) shvatio da je Turku previše blizu Švedskoj. Zato je prestonica 1812. premeštena u Helsinki.

Tvrđava i katedrala

Odličan način da započnete upoznavanje istorije Turkua je poseta gradskom zamku. Izgrađen je 1280. godine kao odbrambena tvrđava, sud, zatvor, sa barakama i magacinom. Istorijska tura pruža detaljan uvid u živote ljudi koji su tu živeli nekada – od strašnih sudbina zatvorenika u podzemnim ćelijama, do raskoši u kojoj su uživali plemići. Nedaleko od tvrđave je Veliki stari trg na kome se nalazi i Gradska katedrala. Izgrađena 1300. godine, katedrala se smatra najvažnijim istorijskim spomenikom u Finskoj. Kažu da je u svakom njenom luku sadržan delić istorije zemlje

Odličan način da započnete upoznavanje istorije Turkua je poseta gradskom zamku

Foto: LarsLarsen from Pixabay

Muzej rukotvorina

Tokom posete Turkuu obavezna je poseta Gradskom muzeju rukotvorina, distriktu ‘Luostarinmäki’ sa očuvanim zdanjima iz 18. veka. U njemu su rekonstruisane mnoge zanatske veštine tog doba. Pravo je čudo što je ova oblast preživela brojne požare koji su skoro putpuno razorili grad, posebno Veliki požar iz 1827. godine. Danas ovaj muzej na otvorenom posetiocima pruža uvid u svakodnevicu stanovnika Turkua u 18. veku.

Tokom posete Turkuu obavezna je poseta Gradskom muzeju rukotvorina, distriktu ‘Luostarinmäki’

Foto: City of Turku, Joonas Mäkivirta

Savremena gastronomija

Turku nije samo istorijska, već i kulinarska prestonica Finske. Ovde možete naći široku paletu lokalnih i međunarodnih specijaliteta za svačiji džep. Posebno su popularni švedski restoran Smör, opušteni lokalni favorit Mami na obali i spektakularni Nooa sa staklenim zidovima i sjajnim pogledom na luku. Posetiocima su na raspolaganju brojne gastronomske ture, koje im omogućavaju da probaju različitu ponudu najboljih gradskih restorana u periodu od nekoliko dana. Ljubitelji piva bi trebalo da svrate u mikro-pivaru Koulu smeštenu u nekadašnjoj školi. I ona nudi pivsku turu sa degustacijom.

Turku je i prestonica gatronomije u Finskoj

Foto: City of Turku, Seilo Ristimäki

Tradicionalna gastronomija

Za nešto tradicionalnije iskustvo posetite gradski pijačni trg. Izgrađena 1896, pijaca ima mnoge stare karakteristike, uključujući i rekonstruisani izgled tezgi iz 19. veka. Ponuda obuhvata kako tradicionalnu, tako i savremenu finsku kuhinju. Dok isprobavate lokalne specijalitete, upijaćete atmosferu sedeći među lokalcima. Pored tezgi koje prodaju meso, ribu, voće i povrće, postoje i specijalizovane prodavnice, a neke su tu od početka rada tržnice. Posebno su zanimljiva jela od ribe iz Herkkunuotta-e, sirevi iz Juustopuoti-ja i kolači sa borovnicama iz pekare MBakery.

Reka Aura je centralna tačka gradskog života Turkua

Foto: City of Turku, Seilo Ristimäki

Kako do Turkua

Turku ima sopstveni aerodrom, ali nijedna aviokompanija iz Srbije ne leti do ovog grada. Zato bi najbolje bilo da posetu Turkuu vežete za posetu Helsinkiju (dva sata kolima), ili čak Stokholmu. Idealna je i stanica tokom opsežnijeg upoznavanja Finskog arhipelaga. Što se tiče kretanja po gradu, do svih važnih tačaka stiže se lako pešice i to je najbolji način za istraživanje mirnih ulica. Žila kucavica Turkua je reka Aura, na kojoj se nalaze luka, centar industrije, barovi, restorani, pa čak i hosteli na vodi.

Saznajte više o Helsinkiju, ali i o jedinstvenim atrakcijama Finske. Ova zemlja spada u retke destinacije na kojima možete da posmatrate jedan od najlepših prirodnih fenomena – polarnu svetlost.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
34Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X