Destinacije – Upoznajte Edinburg, prestonicu Škotske – Travel Magazine

Upoznajte Edinburg, prestonicu Škotske

Upoznajte Edinburg, prestonicu Škotske

Mistični zamkovi koje proganjaju duhovi, bogato kulturno nasleđe, degustacije najfinijeg viskija i obližnji Loh Nes u zeleni Highlands, samo su neki od razloga zbog kojih treba posetiti Edinburg.

Prestonica Škotske je druga najpopularnija turistička destinacija u Ujedinjenom Kraljevstvu (iza Londona), sa 4,9 miliona posetilaca godišnje. Lokalni nadimak za Edinburg je Auld Reekie – „stari zadimljeni“, i u njemu se nalaze najvažnije škotske institucije, uključujući i Nacionalni muzej i Nacionalnu galeriju. Poznat je po brojnim kulturnim događajima i festivalima, od kojih je Fringe najveći međunarodni festival umetnosti na svetu. Evo nekoliko glavnih razloga za posetu Edinburgu.

Stari grad Edinburga je na Listi svetske baštine UNESCO-a

Foto: Eduardo Vieira from Pixabay

Edinbruški dvorac

Dvorac je izgrađen na brdu koje nadgleda grad i nekada je bio vojno utvrđenje. Potiče iz 12. veka i bio je dom nekih od najpoznatijih imena u škotskoj istoriji, uključujući Meri, kraljicu Škota. Danas je simbol grada i jedna od najposećenijih atrakcija. Ovo je odlična prva stanica u vašem itinereru, budući da ćete se tokom obilaska upoznati sa istorijom tvrđave i grada i čuti mnoštvo zanimljivih i strašnih legendi. Inače, Edinburški dvorac se smatra i mestom koje najviše proganjaju duhovi, pa ga često posećuju istraživači paranormalnih aktivnosti.

Stari i Novi grad

Stari i Novi grad u Edinburgu su se zbog svog značaja našli na Listi svetske baštine UNESCO-a. Stari grad, sa hiljadugodišnjom istorijom odlikuju kaldrmisane ulice, a među brojnim značajnim srednjovekovnim zdanjima je katedrala svetog Egidija (St. Giles). Izgrađena je početkom 12. veka, odlikuju je raskošni vitraži i smatra se kolevkom škotskog prezbeterijanstva. Nalazi se na sredini Kraljevske milje – spleta najvažnijih istorijskih ulica u ovom delu grada, koji se proteže jednu škotsku milju (1,81km), od Edinburškog dvorca do palate Holyrood. Novi grad odlikuje pažljivo osmišljeni džordžijanski plan ulica i zdanja iz ovog perioda. U Edinburgu ima preko 4.500 starih zdanja koja se smatraju istorijskim spomenicima pod zaštitom države, što je više nego u bilo kom drugom gradu u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Edinburg, Kraljevska milja

Foto: kolibri5 from Pixabay

Viski i Haggis

Iako se Edinburg može pohvaliti nekim od najboljih savremenih restorana u Ujedinjenom Kraljevstvu, posetioci bi trebalo da probaju bar neka od tradicionalnih jela kojima se Škoti toliko ponose. Glavni specijalitet u gradu je haggis – puding od ovčijih iznutrica. Mesni pudinzi, koji izgledaju više kao kobasice ili mesni narezak, su veoma popularni, a među njima su beli, crveni i crni puding. Ljubitelji ribe moraju da probaju tart od lososa. Nacionalno piće Škotske je naravno viski, i postoji više tematskih tura sa degustacijama, tokom kojih će posetioci saznati više o umetnosti njegove pripreme. Manje je poznato da Škoti imaju još jedno nacionalno piće, za one koji nisu ljubtelji alkohola. Irn-Bru je gazirano piće narandžaste boje i specifičnog ukusa i u Škotskoj je popularnije od koka-kole.

Škotske legende i folklor

Škoti su poznati kao sjajni pripovedači, a zahvaljujući bogatoj i mračnoj istoriji, materijala za strašne i grozne priče ima na pretek. Legende o duhovima, priče o mučenju, ubistvima, izdaji i nesrećnim ljubavima deo su bogatog nacionalnog folklora, a u gradu ima više tematskih tura, koje uključuju pripovedanje i degustacije viskija u mračnim podrumima, pod svetlošću sveća.

Škoti su poznati kao sjajni pripovedači, a zahvaljujući bogatoj i mračnoj istoriji, materijala za strašne i grozne priče ima na pretek. Legende o duhovima, priče o mučenju, ubistvima, izdaji i nesrećnim ljubavima deo su bogatog naci

Foto: David Drummond from Pixabay

Highlands

Poseta škotskom Highlands-u je odličan izbor za jednodnevni izlet iz Edinburga. Možete rentirati auto ili rezervisati vođenu turu po ovoj živopisnoj regiji. U obliaske je obično uključena poseta čuvenom zamku Kilchurn iz 15. veka, na spektakularnom jezeru Loch Awe. Pauzu možete napraviti u nekom od brojnih sela ili šarmantnih gradića kakav je Inveraray.

Invernes i Loh Nes

Najznačajniji grad regije Highlands je Invernes, koji se nalazi na reci Nes, nedaleko od jezera Loh Nes. Poznat je po zamku koji je opisan u Šekspirovom Magbetu, ali i po čudovištu „Nesi“ za koje se veruje da živi u jezeru. Prema lokalnoj priči, prvo zabeleženo viđenje čudovišta datira iz 6. veka, a brojna svedočenja od tada potpiruju verovanje da mistično biće živi u dubinama Loh Nesa. Brojni turisti, avantursti i istraživači posećuju jezero u nadi da će baš oni rešiti misteriju Loh Nesa.

Edinburg se nalazi blizu jezera Loh Nes i škotskog Highlands-a

Invernes, Foto: Bill Kasman from Pixabay

Magični svet Harija Potera

Ljubitelji Harija Potera sigurno znaju da je Edinburg ujedno i rodni grad autorke J.K. Rowling. Obavezna je šetnja ulicom Victoria Street, koja je poslužila kao inspiracija za Diagon Alley, dok je dvorac Alnwick, blizu englesko-škotske granice, poslužio kao scenografija za Hogwarts u filmskoj adaptaciji knjiga o čuvenom čarobnjaku.

Dok putovanja nisu moguća, istražite online turističke atrakcije Engleske i Škotske. Saznajte zašto je jednorog simbol Škotske i koji su najlepši škotski zamkovi.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
125Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *