Destinacije – Upoznajte najlepše gradove Irana – Travel Magazine

Upoznajte najlepše gradove Irana

Upoznajte najlepše gradove Irana

Gradovi nekadašnjeg persijskog carstva, veličanstvene džamije, arhitektonska remek-dela i prirodna čuda fasciniraju putnike izdaleka i namaljuju ih u Iran da iz prve ruke vide ova blaga.

Od Kaspijskog mora do Persijskog zaliva, istorijski, kulturini i prirodni objekti ove zemlje su beskrajni. U daljem tekstu istražujemo neke od najboljih gradova Irana koje treba posetiti. Posebno ako prvi put posećuje zemlju koja se nalazi na prostoru drevne Persije.

Baku atrakcije
PROČITAJTE I…

Baku – najlepše atrakcije azerbejdžanske prestonice

Isfahan

Ovaj grad je sa dobrim razlogom dragulj iranske krune i jedan od dva glavna grada (drugi je naravno Teheran) koji privlače posetioce u zemlju. Džamija Imama, sa svojom kaligrafijom i simetrijom, i džamija Šeika Lotfollah, sa svojim visokim kupolama, pokazuju islamsku arhitekturu u svom punom sjaju. Po celom gradu 11 mostova koji prelaze reku Zayandeh stvaraju najromantičniju atmosferu. Šetnja starim bazarom je poput šetnje kroz neki muzej. Tu vas čekaju najpoznatije zanatlije Isfahana.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by design dunker (@designdunker)

Širaz

To je grad ljubavi, književnosti i persijskih vrtova. Po mnogima najlepši grad Irana. Dom dva najomiljenija iranska pesnika – Hafeza i Saadija, koje je obožavao veliki Gete. Njihove grobnice privlače mnoštvo iranskih posetilaca kao i hodočasnika. Inače, spektakularni trospratni paviljon zauzima središnju pozornicu u vrtu Eram, botaničkom persijskom vrtu prepunom visokih čempresa i palmi, crvenih ruža i tekuće vode.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Shiva.Gol (@gol.photography)

Pasargada i Persepolis

Svako ko prvi put posećuje Iran mora da poseti Pasargadu i Persepolis, dve drevne prestonica Persije. Prošetajte stazama velikih kraljeva persijskog carstva i divite se kolosalnim grobnicama i reljefima urezanim u stenama Persepolisa. Lokalni vodič za ova mesta je veoma važan, jer će vam dati najbolji uvid u dragocene informacije, a sve sa dubokim osećajem ponosa i strasti.

Jazd

U Jazdu postoje tri stvari: dobri ljudi, drevna kultura i ukusna hrana. Najpoznatiji po svojim „hvatačima“ vetra, ovaj grad je procvetao u pustinji i najbolje je mesto za istraživanje drevnog zoroastrizma i modernog islama. Iako glinene zgrade osušene na suncu pružaju hladnije temperature iznutra, letnje sunce je prilično neumoljivo na otvorenom, što zimu čini najboljom sezonom za posetu. Ne treba propustiti Zurhane, drevnu persijsku borilačku veštinu. Ona se ovde praktikuje i od strane žena koje takođe mogu da učestvuju u ovoj nematerijalnoj kulturini baštine UNESCO.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @iran.persian.official

Kašan

Najpoznatiji po svojim istorijskim kućama iz 18.veka Kašan ima niz drugih arhitektonskih i istorijskih lepota koje garantuju da ćete u njemu uživati. Posebno je fotogenično kupatilo sultana Amir Ahmada (posebna preporuka je posetiti i sam krov), zatim džamija Agha Bozorg i karavanska štala Khan Amir al-Dowleh na bazaru. Kao savršeno mesto za pauzu između Teherana i Isfahana, ovde možete odsesti u jednoj od istorijskih kuća, od kojih su neke pretvorene u luksuzne hotele.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by André (@br.traveller)

Teheran

Nemojte se plašiti uličnog saobraćaja, smoga ili divljeg nereda, jer Teheran zaslužuje deo vašeg vremena. Iranci iz cele zemlje na kraju pronalaze svoj put ovde, kao i velike međunarodne kompanije koje pretvaraju glavni grad u centar današnjeg Irana. Postoji mnogo palata i muzeja koji zadovoljavaju vaše istorijske zahteve, kao i moderna umetnost da preispitate sve što ste mislili da znate o Irancima. A kad vam dosadi gradski haos, ne tražite dalje od severnih delova Darbanda ili Tohala da biste brzo pobegli u neku osvežavajuću prirodu.

Ostrvo Kešm

Najveće ostrvo zaliva, Kešm, je zona slobodne trgovine i ne zahteva vizu za ulazak. Takođe, sadrži neka od najepohalnijih prirodnih čuda, kao što su Dolina zvezda, pećina Namakdan i Hara mangrova šuma, omiljeno mesto migratornih ptica. Pored svojih šarmantnih gradova poput Laft i kulturnih nasleđa, ovo ostrvo je takođe izvanredno zbog svoje jedinstvene lokalne kulture i stila odeće. U svetu znamenitosti i lepote unutar Irana, Kešm se zaista izdvaja iz gomile.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @nature_photos.44

Ahvaz

Grad je dobio nadimak „grad mostova“ zahvaljujući brojnim prelazima preko reke Karun koji teče kroz njega. Pošto je bio blizu linije frontova tokom iranskog-iračkog rata, u to vreme je bio teško pogođen, ali bezbrižan duh ovog jugozapadnog grada danas je zarazan. Obližnji gradovi Horamšaher, Shush, Sustar takođe zaslužuju zaustavljanje zbog svoje prirode koja oduzima dah i tri mesta pod UNESCO listi Svetske baštine. Pošto Ahvaz, nažalost je često na udaru teških vremenskih uslova, najbolje vreme za posetu obično se poklapa sa persijskom Novom godinom, baš u rano proleće.

Najzanimljiviji gradovi Kazahstana
PROČITAJTE I…

Najzanimljiviji gradovi Kazahstana

Ostale atraktivne destinacije pogledajte ovde.

Podelite ovaj članak...
7Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *