Destinacije – Zanima vas Malaga? Evo šta bi trebalo da znate o ovom španskom gradu ... – Travel Magazine

Zanima vas Malaga? Evo šta bi trebalo da znate o ovom španskom gradu …

Zanima vas Malaga? Evo šta bi trebalo da znate o ovom španskom gradu …

Krajnji jug Španije, poznat i kao Obala Sunca nije često izbor naših turista koji ga posećuju tek kao usputnu stanicu pri proputovanju Andaluzijom. Sa druge strane Malaga je prvi pik Skandinavaca kada je u pitanju odmor u zimskim mesecima, ali i kupovina nekretnina u kojima će proveti penzionerske dane. Za to je zaslužna savršena klima, odnosno više od 300 sunčanih dana.

Ukoliko vas zanima Malaga, šesti grad po veličini u Španiji, mi smo za vas pripremili korisne savete i informacije o ovom šarmantnom gradu Andalzuje. Za početak, dovoljno je da kažemo kako su u Malagi rođeni veliki Pablo Pikaso i Antonio Banderas, ali i čuveni sladoled „malaga“.

Korunja
PROČITAJTE I…

Korunja – grad stakla, jedne hrabre žene i rimskog svetionika

Od aerodroma do grada

Prvo što biste trebali da znate pre dolaska na novu destinaciju je najbolji i najefikasniji način da dođete od aerodroma do centra grada. U Malagi imate tri izbora. Tu je autobus koji polazi na svakih 20 minuta od aerodroma, usput se zaustavljajući na 10 stanica. Zavisno od saobraćaja do centra će vam trebati oko 15 do 25 minuta. Cena je 3 €, a karte se kupuju u autobusu.

Zatim tu je voz. Stanica voza nalazi se na samo nekoliko minuta hoda od terminala 3 i ide direktno do centra grada. Poslednja stanica je glavna železnička, Maria Zambrano. Karte koštaju 1,80 € i mogu se kupiti u automatima za prodaju karata na stanici. Treća i najskuplja opcija je taksi. Vožnja će vas koštati oko 20 €.

Malaga – najlepše plaže

Gradska plaža Malage, Malagueta, nalazi se na samo nekoliko minuta hoda od centra. Ali mi vam svakako savetujemo da se za prijatnije iskustvo uputite na neku od plaža malo dalje.

Plaža Sacaba: Krenite zapadno od grada da biste posetili ovu gotovo netaknutu plažu. Vibra je ovde vrlo tiha i mirna, pa ćete sigurno pronaći dovoljno prostora za opuštanje u pesku bez mnogo ljudi u blizini.

Plaža Pedregalejo: Nekadašnje staro ribarsko selo, a sada jedna od najpopularnijih plaža u Malagi, sa nizom barova na plaži i restorana.

Plaža El Palo: Nešto dalje od Pedregaleja nalazi se takođe nekadašnje ribarsko selo pretvoreno u divno mesto za beg iz grada. Ovde možete da otkrijete neki od najboljih chiringuitosa (restorana na plaži) koji prodaju ukusnu ribu i morske plodove.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by M valle (@vallegomezy)

Iznajmite bicikl!

Sjajna stvar u Malagi je što je relativno ravna, sa puno područja bez automobila i fantastičnim stazama za šetanje koje možete pratiti kilometrima van grada dok ne dođete do gore pomenutih plaža. A za to istraživanje ne postoji bolji način nego da se uputite tamo biciklom! Širom grada postoje gradski bicikli za samoposluživanje, iako su oni korisniji ako duže ostajete u gradu. Ako samo želite da iznajmite bicikl na nekoliko dana, uputite se u jednu od mnogih prodavnica iznajmljivanja bicikala.

Malaga je živahan grad prepun barova koji rade celu noć

Možda ste čuli da Španci ostaju napolju do kasnih sati. Sa dugim toplim letnjim noćima koje su toliko česte na jugu, Malaga nije izuzetak. Lokalni stanovnici praktikuju kasni ručak, obaveznu večeru i druženje posle večere, te se nemojte iznenaditi ako vidite porodice kako piju piće na terasi sa decom i posle večere, posebno vikendom.

Takođe, vodite računa oko radnog vremena. Restorani i barovi obično otvaraju kuhinje za ručak između 12.30 i 13.30, iako na ručak većina lokalnog stanovništva stiže tek posle dva. Što se tiče večere, restorani počinju da poslužuju hranu oko 20.30 ili 21 sat, ali ako se pojavite čim se kuhinja otvori, verovatno ćete biti jedina osoba tamo. Zapravo oko 22h, pa i kasnije je to neko vreme kada većina Andalužana praktikuje da sedne za večeru.

Jedite tapas, ali nemojte naručiti previše odjednom!

Iako je odlazak na tapas u Malagi uzbudljivo (i ukusno!) iskustvo, može da vam se desi da dođe do nesporazuma u tapas barovima. Iako se stvari razlikuju od mesta do mesta, postoji jedno zlatno pravilo: nemojte naručivati previše različitih tapasa odjednom. Za početak uz piće naručite jedan ili dva tapasa. Zatim, se uputite u drugi tapas bar i pogledajte šta se tamo nudi.

Obavezno zatražite račun!

Mnogo posetilaca očekuje da će im konobar doneti sam račun na kraju orboka, ali ukoliko ga ne zatražite to se neće destito! Jednostavno je. Samo recite „la cuenta, por favor“ jer ako ne pitate, račun vam neće biti dostavljen. Ovde u Španiji smatra se nepristojnim spustiti račun ako ga gosti nisu zatražili, a obično kada dobijete svoj sto (ili mesto za šankom), to mesto je vaše dok ne budete spremni za odlazak, čak i ako ste završili sa jelom.

Muzeje posećujte nedeljom kada je besplatan ulaz

Ako planirate da razgledate muzeje i spomenike dok ste ovde, isplanirajte koliko god možete za nedelju, kada najpoznatiji spomenici i muzeji Malage nude besplatan ulaz. Muzej Picasso je besplatan nedeljom, a i Alcazaba i dvorac Gibralfaro – dva mavarska arhitektonska čuda Malage su besplatni nedeljom popodne.

Oprostite se od Malage u jednom od kultnih barova

Malaga je poznata po slatkim vinima, a u centru grada postoje dva kultna bara u kojima možete da ih probate.

Antigva Casa de la Guardia: Ući u ovaj mali bar koji se nalazi između centra grada i luke je poput ulaska u vremensku kapsulu. Dugi zadnji zid obložen je sa preko 20 različitih buradi napunjenih lokalnim vinima različitog stepena slatkoće. Naručite Pajarete 1908 i uživajte blizu šanka.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gabriela Łasek (@gabiinet)

El Pimpi: Smešten u istorijskom centru Malage, ovo mesto je klasično za pijuckanje čaše Malaga Virgin (slatkog vina).

Sevilja je veoma lep i tradicionalan španski grad. Prilično uske ulice kriju mnoštvo interesantnih kafića i barova, a društveni život je veoma bogat
PROČITAJTE I…

Najbolje od Andaluzije

Druge atraktivne destinacije vas čekaju ovde.

Podelite ovaj članak...
43Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X