Zanzibar - ostrvo začina i belih peščanih plaža – Travel Magazine

Zanzibar – ostrvo začina i belih peščanih plaža

Zanzibar – ostrvo začina i belih peščanih plaža

Zanzibar – prva pomisao na ovo egzotično ostrvo svakako su nepregledne peščane plaže i miris aromatičnih začina.

Zanzibar je zapravo najveće ostrvo Zanzibarskog arhipelaga u Indijskom okeanu i poluautonomno je u u odnosu na Tanzaniju kojoj pripada. Lokalni naziv za Zanzibar je Ungudža.

Sa površinom od 2.461km2 i preko 1,3 miliona stanovnika, ostrvo se nalazi na nekadašnjoj trgovačkoj ruti između Persije, Arabije i Istočne Afrike. Zbog toga je u srednjem veku prosperiralo od prodaje slonovače, zlata i začina, a kasnije i od trgovine robovima. Tokom istorije bilo je deo Omanskog sultanata, pod okupacijom Portugala i Britanije, a sada je u sastavu Tanzanije. Osim izležavanja na egzotičnim plažama, posetioci mogu da istražuju arhitekuru istorijskih zdanja, krenu na tematske začinske obilaske i upoznaju ostrvsku prirodu.

Zanzibar oblikuje smeštajem za svačiji džep

Foto: Олег Дьяченко from Pixabay

Ulice Stoun Tauna

Najveći grad ostrva je istoimeni Zanzibar. U okviru njega nalazi se Stoun Taun, nekadašnji glavni grad sultanata i centar trgovine začina i robljem. Prva zdanja od kamena ovde su podigli Portugalci u 17. veku, a za brojna značajna zdanja iz 19. veka karakteristični su svahili, islamski i evropski uticaji. Stoun Taun se nalazi na Listi svetske baštine UNESCO-a, a među najvažnijim turističkim atrakcijama su stara portugalska tvrđava, nekadašnja sultanova rezidencija „Kuća čuda“ i anglikanska katedala.

Tvrđava u Stoun Taunu

Foto: Richard Mortel from Flikr

Istorija trgovine začina

Istorija trgovine začinima na Zanzibaru počinje krajem 15. veka. Tada su Portugalci sa sobom prvi put doneli muskatni orah, cimet i druge začine iz svojih kolonija u Indiji i Južnoj Americi. Plantaže su u idealnim ostrvskim klimatskim uslovima odlično uspevale. Kasnije, Omanski sultanat uspostavio je proizvodnju karanfilića. Na nekoj od brojnih tematskih tura imaćete priliku da posetite farmu začina i saznate više o uzgajanju karanfilića, turmerika, vanile, cimeta, muskatnog oraha, ali i različitog egzotičnog voća i biljaka. Zatim ih možete degustirati tokom tradicionalnog svahili ručka. Cene kreću od 25 dolara po osobi.

Začini se na Zabzibarau gaje od 15. veka

Muskatni orah, foto: aga2rk from Pixabay

Lokalna kultura u selu Nungwi

Ako želite da steknete utisak o tome kako žive stanovnici Zanzibara, posetite selo Nungwi u okviru organizovane ture. Selo se nalazi na severu ostrva i poznato je po svojoj nestvarnoj plaži, ali i po gradilištu tradicionalnih brodića (dhow). Saznaćete više o tradicionalnim tehnikama izgradnje brodića, a možete da posetite i seosku riblju pijacu na kojoj lokalni ribari prodaju ulov od prethodne noći. Postoji mogućnost i posete prirodnog akvarijuma Mnarani, lagune u kojoj se mogu videti zaštićene morske kornjače.

Stanovništvo Zanzibara živi skromnim životom

Foto: Олег Дьяченко from Pixabay

Plaže Nungwi i Kendwa

Plaže na Zanzibaru uglavnom su podložne veoma izraženoj plimi i oseci. Izuzetak su plaže na severu – Nungwi i Kendwa, koje nude savršeno okruženje – fini beli pesak i kristalno-tirkizna voda. Nungwi je posećeniji i ima više lokalnih prodavaca. U restoranima i barovima na plaži vlada opuštena i vesela atmosfera. Za nešto mirnije okruženje, nekoliko kilometara niže, na severozapadnoj obali je Kendwa, jedno od najboljih mesta na Zanzibaru za posmatranje zalaska sunca.

Najbolje plaže Zanzibara nalaze se na severu

Foto: darkeyed from Pixabay

Aktivni odmor

Ako volite da vreme na odmoru provodite aktivno, Zanzibar vam nudi brojne mogućnosti. Ovo je odlična destinacija za kitesurfing, sa najboljim lokacijama na istočnoj obali: Paje, Jambiani, Dongwe, Kiwengwa i Pwani Mchangani.

Tirkizne vode oko obale Zanzibara dom su i raznobojnim koralnim grebenima, bogatim morskim životom. Ljubitelji ronjenja mogu da biraju između više od 30 podvodnih lokacija – od britanskih brodskih olupina oko Stoun Tauna do koralnih zidova ostrva Mnemba. Od avgusta do septembra grbavi kitovi se mogu videti iz čamaca, tokom organizovanih vožnji.

Prison Island

Krstarenje tradicionalnim brodićem do Zatvorskog ostrva (Prison Island), odličan je poludnevni izlet. Ostrvo je od Stoun Tauna udaljeno 5,5km i korišćeno je za izolaciju buntovnih robova, a kasnije i kao karantin za zaražene žutom groznicom. Danas je poznato po koloniji ugroženih aldabra džinovskih kornjača. Pored istraživanja zatvora i posmatranja kornjača, posetioci mogu da plivaju i rone na beloj peščanoj plaži.

Zatvorsko ostrvo je odličan poludnevni izlet sa Zanzibara

Foto: Wallpaper Flare

Nacionalni park Jozani Chwaka Bay

Jedini nacionalni park Zanzibara je utočište za brojne tropske biljne i životinjske vrste. Možete ga istražiti šetajući se duž izdugnutih staza, ili stazom kroz šumu. Ovde je i stanište zanzibarskog leoparda, ali se ova vrsta veoma retko viđa. Majmuni, antilope i preko 40 vrsta ptica spadaju u životinje koje ćete sigurno videti. Ulaz u park je od Stoun Tauna udaljen oko 25km, a cena ulaznice je 10 dolara za odrasle.

Bogata folra i fauna Zanzibara

Foto: giriftin from Pixabay

Ruševine palate Maruhubi

Saznajte više o raskošnom životu omanskih sultana tokom posete ruševinama palate Marahubi. Nalazi se oko 3,5km od Stoun Tauna i izgrađena je za trećeg sultana Zanzibara 1880. godine. Ovde su živele njegova žena i konkubine, dok mu je rezidencija bila u Stoun Taunu. Iako je požar 1899. godine uništio Marahaubi, njegove ruševine i dalje su upečatljive. Graciozni stubovi nagoveštavaju postojanje gornjeg balkona, a hamam u persijskom stilu uključuje zasebne odaje za sultana i njegov harem. Ulaznice staju dva dolara, i uključuju obilazak sa lokalnim vodičem.

Saznajte više o još nekim zanimljivim ostrvskim destinacijama – mističnom Mustiku u Karibima, Kritu koji je omiljen među turistima i grčkim bogovima, i turističkom hodočašću na francusko ostrvo Mon Sen Mišel.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
146Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *