Destinacije – Zaobiđite Berlin i Minhen, ovo su nemački gradovi koje bi trebalo da posetite! – Travel Magazine

Zaobiđite Berlin i Minhen, ovo su nemački gradovi koje bi trebalo da posetite!

Zaobiđite Berlin i Minhen, ovo su nemački gradovi koje bi trebalo da posetite!

Nemački gradovi nude toliko toga. Od zanimljive gastro scene i srednjovekovne arhitekture, preko bajkovitih zamkova do neobičnih muzeja i festivala poput čuvenog Oktoberfesta.

Ukoliko ipak niste sigurni tačno gde da odete, a želeli biste da zaobiđete Berlin, Minhen i Frankfurt, ovo je lista gradova koji će vam pružiti odlično upoznavanje sa Nemačkom. Jer Nemačka nisu samo pomenuti gradovi, koliko god da su istorijski bitni i kulturloški interesantni.

Hamburg

Drugi po veličini i broju stanovnika (nakon Berlina), Hamburg, lučki grad na severu Nemačke, dom je jedne od najvećih luka u Evropi.

Hajdelberg
PROČITAJTE I…

Hajdelberg – bajkoviti grad Nemačke

Prošetajte pored obale i kanala i odmah ćete videti zašto ga zovu i „nemačkom Venecijom“. Zbog upečatljivog pomorskog šarma zaista je jedan od najslikovitijih gradova cele Nemačke.

Takođe je poznat po vrlo uzbudljivom noćnom životu, ulica Reeperbahn je mesto koje bi trebalo da potražite za zabavu. Nedaleko od nje se nalazi i gradska četvrt crvenih fenjera, mada je ovo područje prilično turističko.

Sternchanze nudi alternativnu scenu, mnogo opušteniju i manju gužvu. Po lepom letnjem danu možete uživati na suncu, na jednoj od mnogih terasa. Dok ste u Hamburgu neizbežno je da probate hamburger, a najbolje mesto za to je Otto, blizu centralne stanice.

Rotenburg

Ovaj spektakularni srednjovekovni grad koji je Rik Stivs nazvao „gradom iz bajki“, trebalo bi da se nalazi na vrhu vaše liste za posetu. Ako vam se čini poznato, to je zato što je to isti grad koji je inspirisao Volta Diznija da osmisli lik Pinokia. To je takođe bilo mesto u kom su snimali seoske scene iz filma „Chitti Chitti Bang Bang“ koji datira iz 1968.

Rotenburg je netaknuti srednjovekovni grad u kojem kao da je vreme stalo. Iako je oko 40% grada bilo uništeno tokom Drugog svetskog rata, lokalno stanovništvo ga je brzo obnovilo u nekadašnji stil, vraćajući mu veličanstvenu arhitektonsku prošlost. Preporuka je da prošetate zidinama koje ga okružuje da biste dobili različite perspektive arhitekture iz srednjeg veka. Isto tako obavezno se popnite na vrh tornja gradske kuće da biste dobili široki ugao na grad i okolinu.

uveni dvorac u Bavarskim Alpima, poslužio je kao inspiracija za Diznijev dvorac uspavane lepotice
PROČITAJTE I…

Istorijski dvorci Nemačke

Lindau

Ovaj nekadašnji carski grad Svetog rimskog carstva potiče iz 9. veka i izgleda kao fantastično bavarsko selo na jezeru. Izgubite se u njegovim šarmantnim ulicama i prolazima uz koje su kuće stare stotinama godina i odlutajte do luke kako biste uživali u spektakularnim pogledima.

Ponekad nazvan „Rajskim vrtom“, ovaj nemački grad na obali Bodenskog jezera, sa svojim blistavim tirkiznim vodama, ispunjen je srednjovekovnim i drvenim zgradama, dok nudi neverovatne alpske poglede i kafiće uz obalu jezera.

Ako ga posetite tokom leti, obavezno pođite na jedan od izleta brodom koji kreću iz luke, pružajući priliku da se divite impresivnim pogledima na Austriju, Švajcarsku i Alpe preko jezera.

Drezden

Smešten uz obalu reke Labe, Drezden, poznat i kao „Firenca sa Labe“, bujni je zeleni nemački grad prepun vrtova, parkova i šuma. Takođe je bogat umetnošću, kulturom i istorijom! Veliki operni kompozitor Vilhelm Vagner ovde je debitovao u nekoliko dela.

Grad sadrži mnoštvo izvrsnih primera barokne arhitekture i niz izvanrednih muzeja, poput muzeja Gemaldegalerie Alte Meister i Grunes Gevolbe. Iako je većina istorijskog centra Drezdena uništena tokom Drugog svetskog rata, sve njegove znamenitosti obnovljene su do nekadašnjeg sjaja.

Vajmar

Ovaj mali grad na istoku Nemačke je još jedno vrlo slikovito mesto, ali i obavezna stanica za ljubitelje istorije.

U srcu nemačke kulture, Vajmar je nekada bio dom mnogih velikih umetnika i mislilaca u zemlji, poput Baha, Ničea i Getea. Mnogi posetioci dolaze da vide gde je legendarni pesnik Johan Volfgang Gete živeo i stvarao.

Neki dolaze da vide koncentracioni logor Buchenwald, jezivi podsetnik na strahote nacističkog režima. Ovo je takođe mesto u kojem je izrađen ustav Nemačkog Rajha i kolevka pokreta Bauhaus, koji je uneo reoluciju u estetiku 20. veka.

Keln

Keln je jedan od najstarijih gradova Nemačke koji su osnovali Rimljani. Šetnja kroz grad posetiocima će otkriti sve, od rimskih kula do gotičkih crkava, zajedno sa lepim primercima moderne arhitekture. Njegova moćna katedrala predstavlja središnje mesto grada, ali i bogatu arhitektonsku istoriju. Kelnska katedrala je ujedno i treća najviša gotička katedrala sveta, dok je po površini treća unutar Evrope.

View this post on Instagram

+++ Corona-Virus in NRW: Kölner Dom trifft Hygienemaßnahmen +++ Der Kölner Dom trägt der steigenden Zahl der Corona-Patienten in NRW Rechnung: Dompropst Gerd Bachner und Domdechant Robert Kleine setzen ab dem morgigen Freitag Vorsichtsmaßnahmen gegen die Ausbreitung des Corona-Virus in Kraft. Der Dom folgt damit den heute veröffentlichten Hinweisen und Anregungen des Erzbistums Köln. ➡️ So bleiben ab Freitagmorgen die Weihwasserbecken im Kölner Dom vorübergehend leer, um das Ansteckungsrisiko durch Keime zu verringern. „Außerdem rufen wir beim Friedensgruß innerhalb eines Gottesdienstes die Gläubigen aktuell nicht dazu auf, einander die Hände zu reichen“, erklärt Dompropst Gerd Bachner. „Der Friedensgruß kann sehr gut durch ein freundliches Lächeln oder Zunicken erfolgen.“ Da auch die Mundkommunion Gefahren der Übertragung birgt, bittet der für die Liturgie verantwortliche Domdechant Robert Kleine die Gläubigen um Verständnis, dass zum beiderseitigen Schutz ab sofort ausschließlich die Handkommunion im Dom vorgesehen ist. „Wir wollen mit diesen Maßnahmen keine Panik schüren, aber dazu beitragen, dass Krankheiten wie das Corona-Virus sich weniger schnell verbreiten können,“ erläutert der Domdechant. Der Kölner Dom sei ein hochfrequentierter Ort mit täglich 20.000 Besucherinnen und Besuchern aus aller Welt, deren gesundheitliches Wohl dem Domkapitel am Herzen liege, so Dompropst Bachner. „Wir schließen alle Kranken und ihre Angehörigen in unser Gebet ein und denken in unseren Gottesdiensten auch vor allem an jene, die in der Krankenpflege tätig sind oder sich für das gesundheitliche Wohl unserer Bevölkerung einsetzen. #kölnerdom #koelnerdom #coronavírus #dom #köln #koelnerdomofficial #cologne #colognecathedral

A post shared by Kölner Dom – Cologne Cathedral (@koelnerdomofficial) on

U Kelnu se nalazi i čitav niz izvanrednih muzeja, uključujući Muzej primenjene umetnosti, Muzej Ludvig, pa čak i Muzej čokolade. Takođe je poznat po savremenoj umetničkoj sceni, karnevalima i sjajnim restoranima.

Podelite ovaj članak...
542Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *