Destinacije – Zaobiđite Berlin i Minhen, ovo su nemački gradovi koje bi trebalo da posetite! – Travel Magazine

Zaobiđite Berlin i Minhen, ovo su nemački gradovi koje bi trebalo da posetite!

Zaobiđite Berlin i Minhen, ovo su nemački gradovi koje bi trebalo da posetite!

Monšau

Ovaj prelepi nemački grad u blizini granice sa Belgijom poznat je po svom istorijskom centru sa ljupkim uskim ulicama okruženim očuvanim kućama u poludrvetu. Leti svi restorani i hoteli imaju stolove napolju, s pogledom na prirodu. Grad je takođe domaćin godišnjeg muzičkog festivala na otvorenom koji privlači posetioce iz cele Evrope. Monšau (Monschau) se nalazi na reci Rur, koja preseca deo Starog grada, te ako želite da se upustite u uzbudljivu avanturu, splavarenje je jedna od avantura koje možete sebi da poklonite.

Zimi Monšau postaje bajkoviti božićni grad, kao sa razglednica. Tada miris toplih jabuka i peciva ispunjava vazduh, mameći posetioce u pekare, dok se na trgovima održava božićni market na kome možete da kupite ukrase i slikate se sa Deda Mrazom. Naravno, drvene kolibe na marketu su prepune čarapa, nudeći sve od ručno izrezbarenih orašaca i složenih muzičkih kutija do đumbir-kolača i kuvanog vina.

Kvedlinburg

Kvedlinburg je obavezna stanica za one koji putuju kroz regiju Saksonija-Anhalt. Ovaj šarmantni nemački grad severno od planine Harz još uvek dočarava srednji vek pošto je uspelo da bez oštećenja preživi Drugi svetski rat. U stvari, ovde ćete pronaći neke od najbolje očuvanih srednjovekovnih i renesansnih zgrada u Evropi.

Savršeno odredište za opuštanje, učiniće vam se kao da ste zakoračili u neko drugo vreme dok koračate kroz njegove uzane, kaldrmisane ulice koje se uvijaju oko bezbrojnih kuća drvenog drveta sa crvenim krovovima. Obavezna stanica je 1.000 godina stara romanička crkva, Sveti Servatij, koja se nadvila nad gradom.

Regenzburg

Ovaj šarmantni nemački grad skriveni je dragulj u bavarskoj šumi. Smešten na reci Dunav, ovaj grad crkava nekada je bio žarište iz kojeg se hrišćanstvo širilo celom Nemačkom, pa čak i srednjom Evropom preko Dunava.

View this post on Instagram

Schwarße~Bären Str Von.. @halmat_style

A post shared by 😍Regensburg_altstadt😍 (@regensburg_altstadt) on

Uživajte u panoramskom pogledu na krovove i tornjeve starog grada sa Steinerne Brucke iz 12. veka ili sa Kamenog mosta, koji se proteže Dunavom sa 16 lukova. Most je bio prekretnica u arhitektonskoj istoriji mostova, služio je kao uzor mnogim drugim poznatim mostovima poput Karlbridgea u Pragu i Londonskog mosta. Šetajući Hinter der Grieb, možete uživati u putovanju kroz srednji vek, uz drevni prolaz okružen kućama iz 15. veka sa visokim kulama.

Kohem

Ovaj maleni srednjovekovni grad apsolutno je idiličan. Ako krenete u „obilazak grožđa“ dolinom reke Mosel, ovo je obavezno mesto za priliku da vidite njegov visoki zamak sa hiljadugodišnjom istorijom. Okružen vinogradima u kojima se proizvode izvanredna mozelska vina, izgleda kao da je stvoren za filmski set. Čak su i Rimljani hvalili njegov upečatljiv pejzaž, i iako se nekoliko stvari od tada promenilo, privlačnost ostaje ista. Sam grad može se pohvaliti srednjovekovnim gradskim vratima i lepim crkvama, kao i uskim, krivudavim uličicama, s ljubavlju obnovljenim kućama.

Lajpcig

Lajpcig je vekovima bio dom nekih od najpoznatijih nemačkih umetnika. Gete je ovde bio student, dok je Bah radio u Lajpcigu kao kantor. Pored toga što je bio centar nemačke umetnosti i kulture, Lajpcig je postao poznat i u novijoj istoriji zemlje, kada su demonstranti pokrenuli mirnu revoluciju koja je na kraju dovela do pada Berlinskog zida 1989. godine.

Erfurt

Uspavani nemački gradić Erfurt nudi divnu alternativu većem delu turističkih srednjovekovnih, polu-drvenih nemačkih gradova.

Redak grad u srcu Nemačke koji je prilično neoštećen ostao u Drugom svetskom ratu, čini se kao korak unazad. Glavni grad zemlje Tiringije, čuven je kao mesto na kojem je Martin Luther učio i postao monah, kao i dom zapanjujuće katedrale, impresivne gotske katedrale sa nekim romaničkim aspektima postavljenim na obronku, u kojima se nalaze mnoga važna umetnička remek-dela.

Most trgovaca (Kramerbrucke) je još jedna od njegovih glavnih znamenitosti. Most služi kao najduža serija naseljenih zgrada bilo koje druge u Evropi i mesto je na kojem majstori izlažu i prodaju svoju robu u ateljeima za rezbarenje drveta, grnčariju i staklo.

Lubek

Lubek je jedna od najvećih baltičkih morskih luka u Nemačkoj, smeštena u najsevernijoj regiji Šlezvig-Holštajn. Osnovan 1143. godine, služio je nekoliko stotina godina kao glavno sedište Hanze, a takođe je povezan sa dva najznačajnija nemačka romanopisca, Tomas Manom i Gunter Grasom. Lubek je inače bio prvi grad koji su saveznici bombardovali tokom Drugog svetskog rata, ali je uspeo da sačuva svoj srednjovekovni šmek. Danas se smatra jednim od najlepših gradića Nemačke. Gradska kuća koja se nalazi u Starom gradu jedna je od najstarijih zgrada cele zemlje.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
542Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *