Destinacije – Zašto se Šamoni smatra jednim od najlepših planinskih mesta na svetu? – Travel Magazine

Zašto se Šamoni smatra jednim od najlepših planinskih mesta na svetu?

Zašto se Šamoni smatra jednim od najlepših planinskih mesta na svetu?

U Evropi se nalaze brojna planinska mesta koji oduzimaju dah, svako sa svojim jedinstvenim šarmom i lepotom. Međutim, ako postoji jedno planinsko mesto koje se izdvaja od ostalih, to je svakako Šamoni (Chamonix – Mont Blanc) u Francuskoj. Smešten u srcu francuskih Alpa, predstavlja raj za ljubitelje prirode i entuzijasta na otvorenom i sa pravom je stekao reputaciju jednog od najlepših i najomiljenijih planinskih destinacija u celoj Evropi.

Savrsena skijalista
PROČITAJTE I…

Savršena skijališta – i ako ne skijate!

Šamoni – atrakcija više od dva veka

Smešten u podnožju Mon Blana, najvišeg planinskog vrha u Alpima, Šamoni fascinira pogledom na visoke vrhove i veličanstvene glečere u njegovom zaleđu. Ovo živopisno mesto već više od dva veka predstavlja atrakciju za posetioce, privučene zadivljujućom prirodnom lepotom i skijaškim stazama svetske klase. Šamoni nije samo zimska destinacija, već je popularno odredište i tokom leta, sa beskrajnim mogućnostima za pešačenje, planinarenje, penjanje i druge aktivnosti na otvorenom.

Samoni

Foto: 12019 from Pixabay

Samoni vrhovi

Foto: Catherine Verrecchia from Unsplash

Samo mesto je šarmantno i neobično, sa uskim ulicama i tradicionalnim drvenim planinskim kućama. Glavna pešačka ulica, Ru di doktor Pakar (Rue du Docteur Paccard), okružena je kafićima, restoranima i prodavnicama u kojima se prodaje sve, od sportske opreme za boravak u prirodi do luksuzne mode. Atmosfera je živa i kosmopolitska, sa posetiocima iz celog sveta koji se mešaju sa lokalnim stanovništvom.

Grad

Foto: Jonathan Fors from Unsplash

Najzanimljivije atrakcije i aktivnosti

Jedna od glavnih atrakcija Šamonija je žičara Eguij di Midi (Aiguille du Midi), koja vodi posetioce na nadmorsku visinu od 3.842 metra, pružajući panoramski pogled na okolne planine i doline. Odavde posetioci mogu da krenu u obilazak ledenih pećina sa vodičem, da pešače duž oštrog grebena do vidikovca Puant Elbroner (Pointe Helbroner) ili čak da se oprobaju u tandemskom letenju paraglajderom.

Dolina

Foto: Sierra Gryson from Unsplash

Još jedna popularna, ako ne i najpopularnija, aktivnost u Šamoniju je svakako skijanje, na nekim od najizazovnijih i najraznovrsnijih staza u Evropi. Šamoni ima pet glavnih skijaških oblasti koje nude sve, od staza za početnike do skijanja van zvaničnih staza, kao i za ljubitelje hodanja na skijama. Vrhunac je, naravno, čuvena „off-piste“ staza Vale Blanš (Vallee Blanche), koja nudi 20 kilometara skijanja van zvaničnih staza i koja skijaše vodi kroz neke od najspektakularnijih pejzaža u Alpima.

Pored skijanja i drugih aktivnosti na otvorenom, Šamoni takođe nudi obilje kulturnih i istorijskih atrakcija. Grad ima bogato planinarsko nasleđe, a Muzej Alpin (Musee Alpin) prikazuje istoriju istraživanja Alpa, kao i razvoj planinarske opreme. Egliz Sen Mišel (Eglise Saint-Michel), prelepa barokna crkva, koja datira iz 17. veka, predstavlja još jedna od neizostavnih atrakcija koju morate posetiti.

Svakako, Šamoni krije obilje drugih užitaka, od gastronomskih, do relaksacije i zabave, brojne prirodne lepote, a što će biti vaš zadatak ukoliko budete posetili ovo čarobno mesto.

Najlepsa sela Francuske
PROČITAJTE I…

Najlepša sela Francuske

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
272Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

  1. odavno maßtam i sanjam da posetim Samoni nadam se da ce mi se jednoga dana ostvariti san

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *