Destinacije – Znamenitosti Saudijske Arabije koje će vas iznenaditi – Travel Magazine

Znamenitosti Saudijske Arabije koje će vas iznenaditi

Znamenitosti Saudijske Arabije koje će vas iznenaditi

Konzervativno islamsko kraljevstvo Saudijska Arabija zabranjuje alkohol i represivno deluje na lokalno stanovnišvo koje kritikuje kralja Salmana i njegov režim.

Tek nedavno je muškarcima i ženama dozvoljeno da dele sobu bez dokazivanja da su u braku, pod uslovom da su stranci.

Posetioci koji su radoznali i kojima ne smeta nedostatak dobrih hotela izvan glavnog grada, u ovoj zemlji mogu naći zanimljive drevne ruševine i bogatu raznoliku kulturu koja prkosi stereotipima.

Ruševine Al Ula

Al Ula je sa razlogom najpoznatija destinacija u Saudijskoj Arabiji. Po području na severozapadu kraljevine rasute su zlatkaste stene, farme prepune pomorandži, limuna, grejpfruta i limete, kao i ostaci nekoliko drevnih kraljevstava. Na najpoznatijem arheološkom lokalitetu, Mada’in Salih, nalazi se najviše ostataka nabatejske kulture. Tu su nabatejske grobnice stare 2.000 godina (nešto poput Petre u Jordanu samo bez gužve koju stvaraju mnogobrojni posetioci). Međutim, ruševine su zatvorene do kraja 2020. godine, jer je u toku projekat kojim se pripremaju da mogu primiti veći broj posetilaca. Biće delimično dostupne od decembra do marta turistima koji prisustvuju festivalu Winter At Tantora. On se održava u gradiću Al Ula i u ovo područje donosi niz koncerata i privremenih restorana.

“Maldivi” Saudijske Arabije

Netaknuta ostrva u Crvenom moru, takođe, su delimično nedostupna jer vlada planira razvoj turizma pod nazivom “Projekat Crveno more”. Plitka tirkizna voda i koralni grebeni oko ostrva su prelepi. Ipak, neophodno je angažovati lokalni brod koji će vam pomoći da istražite saudijsku verziju Maldiva. Tokom zime mogu se uočiti delfini. Iako je infrastruktura u tom području loša, sveža riba kao i gostoprimstvo lokalnog stanovništva je bez premca. Rezervišite obilazak ostrva, a ako ste avanturistički raspoloženi sa sobom ponesite i opremu za ronjenje.

Netaknuta ostrva u Crvenom moru, takođe, su delimično nedostupna jer vlada planira razvoj turizma pod nazivom “Projekat Crveno more”

Foto: Anonymous Traveller from Pixabay

Planinski jug

Južni region Asir predstavlja svet za sebe i nije ni nalik prestonici Rijadu. Letnje kiše donose zelenilo planinskim vidikovcima, a popularne aktivnosti uključuju pešačenje, planinarenje i obilazak istorijskog sela Rijal Alma. Turisti bi trebalo da provere bezbednosnu situaciju pre obilaska ovog regiona zbog opasnosti od terorizma koji preti iz susedne države Jemen. Abha je glavni grad provincije Asir i udaljen je 115 kilometara od jemenske granice, a koalicija predvođena Saudijskom Arabijom vodi rat protiv jemenskih pobunjenika.

“Ivica sveta”

Mnogi putnici posećuju prenaseljeni Rijad koji se guši od gužve, ali u njemu ima dosta kulturnih lokaliteta za istraživanje. Tu su tradicionalne pijace Taibe i suk Al Zal, istorijsko područje Diradža koje je nedavno obnovljeno. Pažnje je vredan i dom vladajuće kraljevske porodice Al Saud. Kada ste u Rijadu, nemojte nikako propustiti posetu lokalitetu neobičnog imena “Ivica sveta”. Radi se o visoravni koja je od prestonice udaljena samo 100 kilometara. To je popularno mesto za planinarenje i pešačenje, a pogled se proteže u beskraj u svim pravcima, dok mir i tišina ulivaju strahopoštovanje.

Mnogi putnici posećuju prenaseljeni Rijad koji se guši od gužve. Ovde ima dosta kulturnih lokaliteta za istraživanje, tu su tradicionalne pijace Taibe i suk Al Zal, ali i istorijsko područje Diradža koje je nedavno obnovljeno

Foto: apriltan18 from Pixabay

Neom – zemlja budućnosti

Prestolonaslednik Muhamed bin Salman želi da severozapadni deo kraljevstva pretvori u futuristički megaprojekat. Procenjuje se da je ova investicija vredna 500 milijardi dolara, a nazvana je “Neom”. Analitičari i investitori su sumnjičavi kada se radi o njenoj održivosti, ali samo područje, deo regiona Tabuk, prepuno je prirodnih čuda koje lokalci obožavaju. Zato zvaničnici planiraju da se zaljubljenicima u avanture pruže pun doživljaj. Među lokacijama koje vredi posetiti je Vadi Taib Ism dolina smeštena između litica koja se prostire sve do zaliva Akaba. Lokalni stanovnici veruju da se Mojsije spustio na to mesto kada je prešao preko mora iz Egipta. Na tom području pruža se i jedinstvena prilika za ronjenje u Crvenom moru. Ponuda hotela i restorana je ograničena, a meštani rado prihvataju posetioce.

Istočna oaza

Oaza Al Ahsa je odlično mesto za istraživanje bogate kulture Saudijske Arabije. Kraljevstvo se veoma razlikuje od regiona do regiona, a ova oaza je smeštena na istoku kraljevine, na 330 kilometara udaljenosti od granice sa Katarom. Tamo se može stići vozom ili avionom iz Rijada. Urbani centar područja zove se Hofuf, a mesto možete iskoristiti kao bazu za istraživanje lokacija poput pećina Al Karah i gradskog suka Kasariah.

Inače, Saudijska Arabija je tek nedavno uvela turističke vize. Pročitajte još i vodič za Jordan i savete za posetu Dohi.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *