Otvoreno 58. Bijenale u Veneciji

Otvoreno 58. Bijenale u Veneciji

La Biennale di Venezia, koje se smatra najstarijom svetskom izložbom vizuelne umetnosti, zvanično je otvoreno po 58. put 11. maja.

Tema ovogodišnje izložbe je „May you live in Interesting Times“, a na glavnoj izložbi, čiji je umetnički direktor Ralf Rugof iz galerije Hayward u Londonu, biće izložena dela preko 80 umetnika iz celog sveta.

U okviru izložbe otvoreno je 90 nacionalnih paviljona, uključujući i naš (Đorđe Ozbolt – „Povratak gubitka memorije“), a ove godine po prvi put učestvuju Gana, Alžir, Madagaskar i Pakistan. Kanadu po prvi put u istoriji predstavlja umetnik pripadnik inuitske zajednice, koji u svojoj instalaciji pravi osvrt na prinudno proterivanje Inuita sa svoje zemlje od strane belih doseljenika.

Ove godine se mnogi nacionalni paviljoni bave problemom zagađenja životne sredine i odnosima ljudi i digitalnog sveta. Upečatljiv je japanski paviljon sa izložbom Kosmo-jaja sa osvrtom na razarujući fenomen cunamija. Za sada su veoma zapaženi i upečatljivi paviljoni Urugvaja, Rusije i Belgije, čije instalacije su ocenjene kao izuzetne.

Pored zvaničnog programa, do 24. novembra će se širom grada održavati stotine propratnih događaja, izložbi, performansa, predavanja i sl.

Cena ulaznice je 25 evra, lokacije održavanje glavne izložbe su park Đardinini i Arsenale, a izložba je zatvorena ponedeljkom.

Ostale zanimljive vesti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X