– 24h u Trstu: Mnogo više od šopinga – Travel Magazine

24h u Trstu: Mnogo više od šopinga

24h u Trstu: Mnogo više od šopinga

Italijanski grad i luka na obali Jadranskog mora, nekada je mnogima bio usputna stanica radi povoljnijeg šopinga. Danas, on je posećen i zbog svojih znamenitosti, prelepih trgova, arhitekture kao i zbog najlepšeg sladoleda na svetu.

Evo predloga nekoliko zanimljivih atrakcija koje možete da obiđete u Trstu, ukoliko planirate kratki jednodnevni izlet.

Piazza Unita D`Italia – Trg Ujedinjenja
Trg Ujedinjenja je glavni i najveći gradski trg u Trstu. Ovaj deo grada je simbol Trsta i prepoznatljiv je na turističkim razglednicama i fotografijama.

Najveća na njemu je zgrada opštine (Palazzo del municipio), koja je okružena mnogobrojnim upečatljivim zdanjima. Najznačajnije od njih danas predstavljaju sedišta gradske vlasti, a to su: Palata guvernera (Palazzo del governo), Palata regionalnog veća (Palazzo della Giunta Regionale), Palata Vanoli (danas Grand hotel Duchi d’Aosta), palata Modello (sedište komunalnog preduzeća za struju, vodu i gas), palata Stratti, i palata Plenario – Pitteri.

Trg je prostran i otvoren i izlazi na tršćansku luku. Na sredini trga, tačnije ispred opštine, nalazi se Fontana četiri kontinenta, koju je sredinom 18. veka kreirao Giovanni Mazolleni. Ona simboliše povezanost Trsta sa ostatkom sveta, budući da je Trst oduvek bio i ostao važan trgovački centar.

Fontana se sastoji od ljudskih i životinjskih statua, koje predstavljaju četiri kontinenta. Tako konj simboliše Evropu, kamila Aziju, lav Afriku, a krokodil predstavlja obe Amerike. Fontana je podignuta 1751. godine, kao izvor sveže vode za građane i posetioce, a prikazuje samo kontinente koji su do tada bili otkriveni i istraženi, pa zato nema prikaza Australije.

Oko fontane su postavljene klupe, na kojoj se tokom letnjih dana često okupljaju najstariji stanovnici ovog grada, uživajući uz najslađu italijansku poslasticu – sladoled.

Srpska crkva Svetog Spiridona
Srpska pravoslavna crkva u Trstu, crkva Sv. Spiridona, nalazi se na trgu Ponte Roso. Sagrađena je zajedničkim snagama bogatih srpskih trgovaca, po projektu arhitetke Karla Mačakinija. Njena izgradnja počela je 1861. godine, a završena je 1885. godine. Izgrađena je od belog mermera u vizantijskom stilu, a odlikuju je centralna velika plava kupola i četiri manje. Na spoljašnjoj strani fasade crkvu krase mozaici, od kojih je svaki pozlaćen.

Njen pun naziv je crkva Svetog Spiridona i Svetog Trojstva, a Sveti Spiridon je predstavljen kao zaštitnik ove crkve. Njegove mošti danas se nalaze na Krfu, pa se smatra i zaštitnikom tog ostrva.

Crkva Svetog Antonija
Ova crkva je katolička i građena je neoklasičnom stilu, a nalazi se pored crkve Sv. Spiridona. Njena izgradnja završena je 1849. godine, a izgledom podseća na rimsku i grčku arhitekturu. Na prednjem delu crkve nalaze se masivnih šest stubova, dok je na samom vrhu šest skulptura koje predstavljaju svece – zaštitnike grada. Sa mostova preko kanala Grande, pruža se predivan pogled na ovu i prethodno spomenutu crkvu.

Piazza della Borsa – Berzanski trg
Ovaj trg oduvek se smatrao ekonomskim centrom grada. Na njemu je osnovana prva berza i tu je bila smeštena prva zgrada carine. Vremenom je izgrađena zgrada berze, koja se danas zove Palazzo della Borsa Vecchia i u njoj su privredna i trgovačka komora.

Za kompletno uređenje ovog trga i zgrada, bio je zaslužan arhitekta Antonio Molari. Nekadašnja zgrada berze podseća na rimske spomenike, krase je četiri velika stuba i manje skulpture koje predstavljaju Evropu, Aziju, Afriku i Ameriku.

View this post on Instagram

💃

A post shared by Travel – Marija In Wonderland (@_marija_jovic) on

Na ovom trgu nalazi se i Neptunova fontana, posvećena rimskom bogu mora i zaštitniku trgovačkih flota. Malo iza fontane je statua Leopolda, koja predstavlja najstariji spomenik na ovom trgu. Na Berzanskom trgu se nalaze mnogobrojne prodavnice, kafići i restorani.

Nemojte propustiti da degustirate ono po čemu su Italijani najpoznatiji, a to su pizza i sladoled. U mnogobrojnim restoranima možete da probate različite vrste pica, a jedna od đelaterija sa odličnim sladoledom nalazi se baš na trgu Piazza Unita.

Prednost posete ovom gradu, posebno kada na raspolaganju imate samo jedan dan, jeste činjenica da glavne ulice i znamenitosti nećete moći da zaobiđete, iz kog god pravca da krenete u obilazak. Glavni trgovi se nadovezuju jedan na drugi i lako ćete ih obići pešice.

Autorka putopisa i fotografija je Marija Jović, a ukoliko vam se ovaj tekst svideo, više o njenim putovanjima možete pročitati na blogu www.marijainwonderland.com.

Podelite ovaj članak...
0Shares

Author: Marija Jović

Podelite ovaj članak...

1 komentar

  1. Predivan grad i divno opisan uz sjajne fotografije. Bravo, Marija!

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X