– Avanturistička Istočna Srbija – Travel Magazine

Avanturistička Istočna Srbija

Avanturistička Istočna Srbija

Istočna Srbija se može pohvaliti bogatim spektrom prirodnih atrakcija, po kojem inače sazlužuje da nosi titulu avanturističke prestonice zemlje. Za razliku od “izdegustiranih” inostranih destinacija, prirodne turističke atrakcije u Srbiji su uglavnom netaknute i može se uživati u njima u relativnom miru. Praistorijske pećine, neobični prirodni mostovi, izletišta i nacionalni parkovi puni zelenila, pa čak i planinski masivi čiji vrhovi dodiruju nebesa – istočna Srbija nesebično nudi mnogo toga zbog čega je skoro nepotrebno ići bilo gde van zemlje. Razlog tome, u potpunosti, su neke od ovih atrakcija…

Krupajsko Vrelo

Jedinstvena ekološka oaza, Krupajsko vrelo, sa svojom tirkiznom vodom, okolnim zelenilom i visokim drvećem čini da čovek ima utisak da se nalazi na egzotičnim Karibima, a ne usred Srbije. Vrelo kraškog tipa dobilo je svoj oblik kada je ovde izgrađena betonska brana 1945. godine, pa se zatim napunilo jezerce amfiteatralnog oblika, koje je 40m dugačko i 17m široko. Kristalno čista voda ovog vrela je providna čak do 6m dubine, a ono što je ovde najzanimljivije se nalazi duboko pod vodom.
Mala ekipa ronilaca imala je čast i priliku da istraži možda najveću tajnu koju istočna Srbija skriva, a to jeste podvodni svet prepun tunela, a koji počinje tamo gde se vide pećinska vrata koja je vrelo potopilo. Skriveni lavirinti su istraženi ukupno nekih 123m, a ronioci su morali koristi kanap (tzv. arijadnu) kako se ne bi izgubili u podvodnim tunelima. Ronioci tvrde da su pećinski hodnici Krupajskog vrela samo polupotopljeni i da se u pećini nalaze razne “sobe” i otvaranja.

Resavska Pećina i Veliki Buk

Udaljena samo sat vremena od Krupajskog vrela nalazi se 80 miliona godina stara pećina iz ledenog doba, Resavska pećina. Skriveno od ljudskog oka do 1962. godine, ova pećina se ubraja u red najlepših u celoj Srbiji, baš zbog mnogobrojnih hodnika i dvorana okićenih crvenim, žutim i belim bojama. Posetioci Resavske pećine imaju priliku da vide 800m hodnika opremljenih za turiste, ali ovaj podzemni svet, koji je inače 4.5km dugačak, u suštini je nedovoljno istražen, tako da je veći deo pećine potpuna nepoznanica.
Nedaleko od Resavske pećine je i Veliki Buk, vodopad pod zaštitom države koji je nekada smatran najvećim u Srbiji. Inače poznat kao Lisine, ovaj vodopad je 25m visok i na njegovom dnu se nalazi bazen sa providnom vodom, kome vodostaj najviše poraste tokom proleća. Okolinu ovog vodopad krase stene, ogromno kamenje i bujno zelenilo, pa tako istočna Srbija poprima kvalitete krajolika koji mogu da se dožive samo na nekim egzotičnim destinacijama.

Lazareva pećina i Lazarev kanjon

Kako se ovaj tekst pretvara u turu, krenite prema gradu Bor, a potom i do vodopada Veliki Buk, odakle vam treba dva sata da stignete do Lazareve pećine. Ovo je najduža istražena pećina u Srbiji sa hodnicima u dužini od nekih 9km. To što je najinteresantnije kod Lazareve pećine je da su tokom pećinskih ispitivanja otkrivene tri kulture. Najstarija kultura ove pećine pripada bakarnom dobu, vreme kada su se ovde pravili razni koštani alati i keramički predmeti i dok je pećina služila kao lovačka stanica.
Lazareva pećina se svakako nalazi na početku čuvenog Lazarevog kanjona – mesto netaknute prirode pod zaštitom države. Ovo je jedno od najnepristupačnijih delova istočne Srbije, ako ne i cele zemlje, što čini da je ovaj kanjon pravi poziv na avanturu. Lazarev kanjon i istoimena reka koja ga je usekla, dobili su ime po knezu Lazaru i njegovim vitezovima, koji su se skrivali ovde od Turaka posle bitke na Marici. Ukoliko vas zanima tačno šta istočna Srbija skriva u svojim najnepristupačnijim dubinama, onda obujte planinarske cipele i krenite u istragu skrivenih pećina i bogate flore i faune Lazarevog kanjona.

Borski Stol i Veliki Krš

Od Bora možete krenuti severno ili južno. Ka severu vas čeka dugačak spisak znamenitosti koje istočna Srbija ima u svojoj ponudi, a Borski Stol i Veliki Krš su među njima. Udaljeni na nekih 20km od Bora, na obe planine se penjete od iste polazne tačke. Sa Borskog Stola vas čeka pogled na okolne planine Veliki i Mali Krš i Deli Jovan, a pogled se pruža čak do banatskih delova zemlje. Poznati Srpski geograf i nekadašnji predsednik Srpske kraljevske akademije, Jovan Cvijić je tvrdio da posetioce Velikog Krša čeka najveličanstveniji pogled u celoj istočnoj Srbiji. To ćete doživeti kada produžite od vrha planine i pratite markacije na grebenu koje su postavili lokalni planinari. Kada stignete, vaš pogled će da puca direktno preko svakog “pršljena” niz 9km dugačku “kičmu” Velikog Krša, što je inače veličanstveniji pogled nego sami vrh.

Valja Prerast i Vratna

Kada ste već krenuli prema severu, onda je neizostavno da posetite Valja Prerast i Vratnjanske kapije. Valja Prerast se nalazi blizu Majdanpeka i do ovog prirodnog mosta stižete posle 1.3km provedeno u pešačenju pored rečice koja se nalazi usred bujnog zelenila koje okružuju visoke stene. Kada ste stigli do određene destinacije, onda vas čeka prirodni most koji je 44.8m visok, 9.7m širok i apsolutno dominira svojom okolinom.
Na samo sat vremena razdaljine od skrivaju se Vratnjanske kapije, među kojima možete naći jedno od najvećih prirodnih mostova, ne samo u Srbiji, nego u celoj Evropi. Tačnije, ukoliko se odlučite za pravu avanturu i krenete planinarskom stazom u klisuri reke Vratne, naićićete na tri impozantna prirodna most – Malu prerast, Veliku prerast i Suvu prerast. Najveći od njih je Velika Prerast i ova prirodna građevina je 45m dugačka, 26m visok i širok 30m.

Izletište Lepterija

Ukoliko ste se odlučili za jug, onda krenite put Soko Banje, jedne od najpoznatijih i najstarijih banja u Srbiji. U neposrednoj blizine ovog odmarališta se nalazi izletište Lepterija, u kojem možete uživati u raznim prirodnim lepotama, kao što su Bogorodica u steni, reka Moravica, plaža Tri Kace, a na vrhu planine Ozren, kao vrhunac ovog izletišta, čeka vas impozantni Soko Grad. Iako nije prirodna atrakcija, ova tvrđava je zaista nepromašiva ruševina preko koju je zelenilo osvojilo dok dominira svojom okolinom.

Bonus Avantura

Da se ne preskoči, najjača avantura u istočnoj Srbiji vas sigurno čeka u nacionalnom parku Đerdap. Ali, za taj raj na zemlji je potrebno posebno posvetiti pažnju. Okolina Đerdapa je istorijski i kulturno jedno od najvažnijih lokaliteta u Evropi, a dovoljno je samo da pomenemo Lepenski vir, čije su naseobine i kultura starije i od Egipta. Tu se nalazi Trajanova tabla i srednjovekovno utvrđenje Golubačka tvrđava. Ovde je i Dunav, na čitavom svom toku najširi i podseća na more, a samim tim, po mišljenju onih koji su pohodili ovaj kraj, i najlepši. Svakako, čitajući ovaj članak, sigurno možete videti zašto istočna Srbija zaslužuje da bude prozvana kao avanturistička prestonica Srbije.

Više informacija na: www.avanturista.co

Podelite ovaj članak...
0Shares

Author: Dragan Veselinović - www.avanturista.co

Podelite ovaj članak...

1 komentar

  1. Istocna Srbija je prelepa. Odlicni su predlozi. Pored istorijskih spomenika, tu si i stvari koje ste predlozili. I planina Rtanj sa svim njenim carima je svakako odlican izbor koji se bez problema moze upisati u svaki plan avanture.

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *