Vaši putopisi – Brkovi - zanimljivosti i simbolika – Travel Magazine

Brkovi – zanimljivosti i simbolika

Brkovi – zanimljivosti i simbolika

Mnoge, ne samo indijske tradicije, smatraju brkove simbolom muškosti, baš kao što se i kosa smatra simbolom ženstvenosti.

U Indiji, borilačke zajednice kao što su Siki, Radžputi, Nairci i Mohiali nosili su brkove kao i brade kako bi pokazali svoju žestinu i muškost. Tradicija simbola kao što je ovaj su se nastavili sve do danas, neretko pedstavljajući i modni detalj na muškim licima. Ponekad se čak identifikuju kao oznaka kaste, što je slučaj sa održavanjem brade u zajednici Sika.

Lotos hram
PROČITAJTE I…

Lotos hram

Ipak, poslednjih godina takve stvari polako blede. Ovo se mahom može uočiti među omladinom ali i sve većem boju Indijaca koji se odlučuju na korak da studiraju ili rade van granica Indije. To neminovno uključuje i menjanje njihovih uverenja i navika. Urbana omladina u Indiji ima paradne brkove. Ti brkovi su više kao modni detalj, što se uglavnom vidi iz načina njihovog stilizovanja, koje se menja shodno trenutnim trendovima. Ovo neretko ljuti stariju generaciju koja veruje u kodeks i tradiciju brade i brkova.

Brkovi pripadnika obezbeđenja luksuznih hotela

Moram priznati da posebnu i neskrivenu fascinaciju imam ispred brkova kakve nose pripadnici obezbeđenja na ulazima luksuznih hotela u Delhiju. Ovo je jedna od retkih profesija gde su brkovi gotovo obavezni. Luksuzni hoteli u Delhiju su, osim njihove osnovne uloge, mesta za ispijanje rashlađujućih napitaka tokom vrelih letnjih dana, dobrih kafa i čajeva tokom zimskih, ali i vikend opuštanja na bazenu, povremenog obedovanja sa prijateljima i noćnog života, jer se dosta diskoteka nalazi baš u hotelima.

Brkovi hotel

Foto: Nataša Razak

Svaki put kada bih ulazila u jedan od njih dočekao bi me nasmejani Indijac u hotelskoj uniformi u stilu tradicionalne uniforme indijskih ratnika. Uglavnom noseći radžastanski turban, uz nezaobilazne brkove kakvi se uživo mogu videti još samo u Indiji. Najčešće se brada sa ostatka lica brije da bi se brkovi vizuleno produžili. Dakle, brkovi bi se nastavljali preko celih obraza, sve do korena ušiju. Dobro oblikovani, očešljani i najčešće ofarbani kako bi se prekrile sede vlasi, brkovi ovoj gospodi daju poseban šarm kakav retko gde u svetu može da se vidi. To se vidi i po njihovim, ponosom preplavljenim licima.

Nisu meni brkovi toliko strani, ima ih i moj stric Radovan. Oduvek su mu davali neku posebnu oštrinu i strogoću. I on je to znao, zato ih je tako pažljivo negovao, sve i kada su, mnogo kasnije, počeli da se sijaju.

Policajci sa brkovima – veće poštovanje

U Indiji se, pak, do te mere cene brkovi da u pokrajnama Madija Pradeš i Utar Pradeš policajci dobijaju naknadu za puštanje i održavanje brkova.

Na tu ideju je došao šef policije Madija Pradeša, Majank Džejn. Tokom jednog okupljanja on je primetio da policajci koji imaju brkove dobijaju poglede pune poštovanja od strane njihovih sagovornika. Ocenio je da je bilo logično imati koristi od te činjenice.

Dakle, svaki policajac koji pusti brkove dobijao bi dodatnih pedeset rupija mesečno za svoj trud. Mnogo kasnije, 2019. godine, ova naknada je dostigla iznos od dve stotine pedeset rupija mesečno. Jedini uslov je da šef policije mora da pregleda brkove, da ne bi izgledali previše zastrašujuće, te da ne bi imali suprotan efekat na ljude.

Takođe, iako su u državnom pravilniku o policijskoj uniformi koja određuje izgled policajca navedeni brkovi, gotovo kao deo uniforme, isti ovaj pravilnik ne odobrava bradu.

Brkovi vojnik

Foto: Nataša Razak

Stilovi prilikom oblikovanja brkova su popularni svuda u svetu, ali nekoliko su izrazito zastupljeni u Indiji, mahom zbog činovničkih funkcija i filmske industrije:

Klasični brkovi

Ja ih zovem „mala crna haljina“ jer ne mogu pogrešiti, a pritom je izgled čist, jednostavan i lak za oko.

Olovkasti brkovi

Veoma popularni u Indiji zbog učestalosti u indijskoj filmskoj industriji. Filmske zvezde kao što su Akshai Kumar i Salman Khan načinili su da ovaj retro način oblikovanja brkova postane veoma popularan u Indiji.

Dugački „handlebar“ brkovi

Najčešće zakrivljenih krajeva. Ovo je dobro poznati stil brkova vojnih oficira i zvaničnika u Indiji, ali je dosta prisutan i u filmskoj industriji.

Morževski brkovi

Ovaj stil je posebno uobičajen u indijskoj vojsci, gde oni uključuju autoritet stare škole i dodatni komad uniforme na nosiocu.

Imperijalni brkovi

Rastu i sa gornje usne i obraza, a zavijaju se prema gore.

Potkovica

Brkovi koji su produženi do ivice brade. Indijci veruju da ovi brkovi izvlače „mačo izgled“.

Iz celokupnog viševekovnog odnosa koji Indijci imaju sa brkovima, i ne čudi podatak da Ram Sing iz Džajpura ponosno drži Ginisov svetski rekord za najduže brkove. Njegovi brkovi su sada dugački pet metara i šezdeset-tri santimetra, a titulu je dobio još 2010. godine i od tada nije pobeđen. Jednom prilikom je izjavio da brkove pušta od sedamdesete godine prošlog veka i da dnevno odvaja oko dva sata kako bi ih negovao i održavao njihovo zdravlje, pre svega tako što ih maže mešavinom biljnih ulja.

Indijski borbeni pilot Abinandan Vartaman, koga je Pakistan oborio i zarobio nakon obaranja pakistanskog borbenog aviona 2019. godine je postao ne samo heroj koga je indijska vlada nagradila Vir Čakrom (nagrada Indije za vojnu hrabrost), nego je postao i nacionalna ličnost, inspirišući umetnost, reklame, a možda čak i trend u modi stilizovanja muškog lica. Njegovi prepoznatljivi dugački brkovi su postali toliko popularni da su postali sinonim za hrabrost i patriotizam među Indijcima mlađe generacije.

Dakle, brkovi u Indiji nemaju samo estetsku ulogu. Oni nose sa sobom i simboliku, statusni simbol, obeležje profesije i još mnogo toga, ne samo kroz ekstremno bogatu istoriju nego i kroz savremene trendove. Čak sam imala prilike da upoznam i dosta stranaca koji su podlegli indijskom trendu brkova, koje sa ponosom nose.

Autorka teksta i fotografija je Nataša Razak.

Indija - poziv na svadbu
PROČITAJTE I…

Poziv na svadbu – indijski doživljaj

Pročitajte još zanimljivih putopisa ovde.

Podelite ovaj članak...
47Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *