– Burano – Travel Magazine

Burano

Burano

Burano je ostrvo u severnom delu venecijanskog zaliva u Italiji. Ostrvo je udaljeno 7 kilometara od Venecije, što je 45-minutna vožnje venecijanskim prevozom – vaporettom. Ostrvo je jako malo svega 0.21 km² sa oko 3000 stanovnika, povezano je sa susednim ostrvom Mazorbom drvenim mostićem.

Postoje dve priče o postanku imena ostrva, po jednoj od njih naselje je osnovao neki Burrian pa je po njemu ostrvo dobilo ime, a po drugoj su prvi doseljenici u Burano došli s malih ostrva Buranello, koji su takođe u laguni, ali nešto južnije.

Burano ostrvo je karakteristično po tome što je svaka kuća na ostrvu druge boje i te živopisne boje daju ostrvu poseban izgled i čine ga jedinstvenim.

Ove šarene kuće koje su zaštitni znak ostrva kvadratnog su oblika i imaju dva do tri sprata. U prizemlju se nalazi kuhinja i toalet, dok su spratovi ostavljeni za spavaće sobe. Postoji legenda po kojoj su ribari bojili svoje kuće različitim bojama kako bi iz daljine mogli da vide kuće kad se upute u ribolov.

Pored šarenolikih kuća ostrvo je poznato i po čipki. U 16 veku žene iz Burana počele su vesti čipku i tada je ostrvo dobilo poseban značaj. Na ostrvu postoji i Muzej i škola čipkarstva. Muzej čipke se nalazi u istorijskoj zgradi Burano’s Piazza Galuppi, ova zgrada je bila sedište čuvene škole čipke u periodu od 1872. do 1970. godine. Muzeje je otvoren od 1981. godine a cena ulaznice za muzej je 6,5 evra.

Zanimljivo je na ostrvu videti i Crkvu San Martino sa svojim nagnutim zvonikom.

Čim stupite na ovo ostrvo, tj. kada izađete sa broda nailazite na kafić gde možete da jedete i pijete po pristupačnim cenama, cena pice je ovde od 2,5 eur po parčetu dok je kafa od 3 eur pa naviše.

Dalje vas put vodi ka centru ovog ostrva. Kroz usku ulicu koja je puna prodavnica sa suvenirima izlazite na širu ulicu u čijoj je sredini kanal sa čamcima, dok su sa leve i desne strane od kanala ulice sa radnjama i restoranima.

Burano je poznat po svojim ribljim specijalitetima pa svakako trebalo bi probati neke od njih ako dolazite na ovo ostrvo.

Pored restorana na ostrvu postoji nekoliko picerija gde se pored pica služe i ukusni sladoledi i jedinstveni Burano kolačići Buraneli.

Ostrvo nije veliko i možete ga obići za sat vremena. Uživanje u različitim bojama kuća će vam svakako uticati na raspoloženje i sigurno vas neće ostaviti ravnodušnim.

 

Podelite ovaj članak...
1Shares

Author: Jelena Pleskonjić

Podelite ovaj članak...

4 Komentara

  1. Živopisno i slikovito opisano. 👏 👏👏
    Burano je mesto koje ću posle čitanja ovog teksta obavezno obići.

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X