– Chiang Mai - grad na severu – Travel Magazine

Chiang Mai – grad na severu

Chiang Mai – grad na severu

Potpuno urbani, prozapadno ukomponovani gradić na severu Tajlanda, razoružao nas je na prečac. Hostel pompeznog naziva „Royal“, urbani je konformistički sklad neskladnog. Stižemo predveče. Mladi turisti, „bekpekeri“ i poneki stariji istraživač, izbijaju sa svih stana. Na prvom spratu, stoje na ulazu – statua Bude i par budističkih predmeta, poput odbora za doček. Na drugom spratu je prizor zlatne zmije. Ambijent obećava urbano društvo. Ovaj grad pun je turista. Manji i mirniji od Bangkoka, vrvi od stranaca i jezika zapada. Pabovi i restorani rade punom parom.

Noćni market

Ostavljamo stvari u sobama i krećemo u obilazak Chiang Mai-a. U toku je večernji market, kada se po glavnim ulicama u centru grada skupi pijačna postavka sa svih strana Tajlanda. Odlučujemo da najpre napunimo stomake.

Restoran u jednoj uskoj ulici obećava dobro jelo. Pun je gostiju, pa sedamo i mi. Prolećne rolnice sa pridodatim čili sosom u malenoj činiji, moj su favorit. Ljuta salata sa papajom ipak je pogrešan izbor pa je velikodušno predajem prijateljima. Začini nisu primereni ukusu Evropljana, pa je konobarima tako nešto potrebno naglasiti. Nakon istinskog uživanja uz ukuse povrća, pirinča i piletine, pristupamo oblilasku marketa. Ogroman je. Razdvajamo se. Ionako bismo se izgubili negde usput.

Hrana u Chang Mai –u (jedan restoran i ekipa sa Balkana)

Foto: Nemanja Radovanović

Kako šetnjom upoznajemo grad, otkrivamo da su tezge sa voćem i sladoledom nanizane svuda pored puta. Slično kao u Bangkoku, samo na malo nonšalantniji način. Tajlanđani vas nikada neće moliti da kupite nešto. Ako želite ili ako ste gladni sami ćete prići šarenoj tezgi. A tezge su tako postavljene da prosto ne možete da ih zaobiđete. Nećete imati srca…

Gladni, ovog puta se odlučujemo za maleni vege restoran u ćošku. Kompleks multinacionalnih restorana svih vrsta daje širok izbor, ali nama je potrebna čista tajlandska hrana. Enterijer nas privlači, pa zauzimamo mesta poput došljaka koji osvajaju teritoriju. Veliki deo restorana je naš. Krećemo sa naručivanjem.

Gladni Balkanci (u ritmu hedonističkog pristupa trenutku)

Foto: Nemanja Radovanović

Na samom startu naručujemo nezaobilazne šejkove od raznih vrsta voća. Ovde su definitivno najbolji. Naručujem omiljeni od ananasa, sa kokosovim mlekom i bananom. Banana daje težinu pa ga delim sa bratom. Odjednom, cela ekipa kreće sa deljenjem ovih kašastih sokova. Svi moramo da isprobamo – svaki. Stižu nam u različito vreme, pa kako neki novi dođe, tako ga isprobamo, upuštajući se u međusobnu demagogiju o ukusima. Ekipa iz suprotnog ćoška u vlasništvu je jednog egzotičnog – sa voćem strasti i mangom. Drugi je naručio napitak od mešanog voća. Pinja kolada ukus je meni najlepši pa nastavljam ispijanje u ritmu hedonističkog pristupa trenutku. Debatu o ukusima prekida sitna Tajlanđanka, donoseći jelo. Nižu se razna šarena jela: omlet sa povrćem i pirinčem, čorbice od brokula i začina, topli sendvič sa papajom i ribom. Kažu da zajedničko jelo zbližava ljude. Istina provejava negde između mljackanja i mumlanja. Ukusi su neverovatno živi ovde, valjda i zbog pojedinih začina, dodatih ili ne, svakom po izboru. Polako upoznajemo jedni druge kroz izbor hrane i ukusa. Vreme polako teče kroz priču i deljenje voćnih šejkova i zalogaja. Delimo, zajedno… Šta je lepše od toga? Znamo – na pravom smo mestu i u pravo vreme.

Podelite ovaj članak...
0Shares

Author: Ljupka Katana

Podelite ovaj članak...

1 komentar

  1. Nije objavljeno ko je AUTOR ovog clanka takodje. Molimo Vas da objavite taj podatak.
    Srdačno.

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *