Vaši putopisi – Egejska tajna - ostrvo Skiros – Travel Magazine

Egejska tajna – ostrvo Skiros

Egejska tajna – ostrvo Skiros

Osamljeno i netaknuto ostrvo lepih plaža, praistorijskih lokaliteta, i dom retke vrste konja. To je Skiros!

Ako tražite lepe peščane plaže, tople i gostoljubive ljude, pejzaže sa izolovanim kapelicama i sve to van utabanih staza, onda pretvorite svoje putovanje u životno iskustvo i posetite Skiros!

Gitio
PROČITAJTE I…

Gitio, poetika Peloponeza u pastelnim tonovima

Skiros je malo ostrvo usred Egejskog mora blagosloveno lepotom svog pejzaža i ljubaznošću svojih ljudi. Mitološki je zabeleženo kao mesto odakle je Ahil isplovio za Troju, ali i kao mesto Tezejevog stradanja.

Od njega vas deli nešto manje od dva sata vožnje trajektom „Ahilej“ koji je u vlasništvu stanovnika Skirosa, od mesta Kimi na ostrvu Evija do Linarije – luke na Skirosu.

Dok napuštate trajekt “Ahilej”, otkrićete da je Linarija prelepa, mala egejska luka sa pregršt taverni i smeštaja za izdavanje, zaklonjena šumovitim brdima iznad koje se uzdiže crkva Svetog Nikole.

Pouria ag Nikolaos

Foto: Pouria, Skiros – Paw traveller

To je glavna luka ostrva smeštena i ušuškana u ovaj brdoviti teren koji pruža sjajnu zaštitu od jakih vetrova koji u zalivu uvek duvaju.

Nalazi se na svega dvanaest kilometara od grada Skirosa i jedne od najživopisnijih vizija u Grčkoj – njegove veličanstvene Hore!

Kao na razglednici ističu se ljupke bele kućice, kikladskog tipa sa ravnim krovovima, koje se stiskaju i vijugaju oko brdovitog uzvišenja medju lavirintom uskih popločanih uličica.

Idući ka vrhu stižete do manastira Svetog Đorđa i ostataka venecijanske tvrđave sa lavom koji krasi ovu, nekada davno, jaku kapiju.

Na ovoj steni je postojao akropolj još u vremenima pre nove ere. Kako se pominje u grčkoj mitologiji upravo ovde je bila palata ozloglašenog kralja Likomeda koji je ubio Tezeja. Ovo je bilo i mesto gde se Ahil krio prerušen u devojku kako bi izbegao da se pridruži u Trojanskom ratu.

Skiros – Sporada ili Kiklada, pitanje je sad?!

Skiros, iako najveće ostrvo Sporada, ima svu veličanstvenu dramu kikladskih ostrva sa skupom minimalističkih isprano belih kućica koje se prosipaju sa vrha brda ka predivnim peščanim plažama Magazije i Molosa.

Magazija

Foto: Magazija, Skiros – Paw traveller

Ove dve plaže u podnožju hore su kao stvorene za uživanje svim čulima.

Veoma duge i široke, kompletno prekrivene peskom sa lepim prilazom i morem koje nije plitko oko obale, zadovoljiće svačiji ukus. Bilo da ste od onih koji uživaju u dugim šetnjama, kupanju u prozirnim vodama, ili jednostavno volite da ceo dan uživate čitajući omiljenu knigu, ili možda samo dremate ispod slamnatog suncobrana… Ovo je pravo mesto za vas!

A kada vam dosadi leškarenje na ležaljkama i ispijanje koktela na ovim plažama i poželite malo avanture, ribarski čamci i magareće staze vas mogu odvesti do uvala sa kristalno čistim vodama. Obiđite i farme koje se bave očuvanjem jedinstvene vrste skirijskog konja. Večeri možete provesti u tumaranju popločanim uličicama blistavo bele Hore i pronalaženju omiljene taverne u kojoj ćete isprobati neka od najukusnijih tradicionalnih jela poput jaretine u sosu od limuna ili astakomakaronade, perfektnog ostrvskog tradicionalnog jela – jastoga sa testeninom.

Skiros, mitovi i legende

Skiros je jedno od najstarijih naseljenih ostrva u regionu. Ta njegova dugovečnost dala mu je ulogu u velikim mitovima Grčke gde je ostao zabeležen kao mesto utočista, ali i kao mesto opasnosti i stradanja.

Castle Skiros

Foto: Castle Skiros – Paw traveller

Na ovom ostrvu je Tezej, jedan od najvećih grčkih heroja, polubog i kralj Atine, i ubica kritskog minotaura želeo da se povuče sklanjajući se od Menesteja koji je želeo da ga ubije. Verujući da je u sigurnim rukama kralja Likomeda prestao je biti oprezan i krenuo sa njim u obilazak Skirosa. Ali, umesto da ga zaštiti, ljubomorni kralj Likomed je čim su stigli do vrha gurnuo Tezeja sa litice iznad grada Skirosa, te je ovaj junak umro istom smrću kao i njegov otac.

Još jedna interesantna legenda kazuje da je Skiros bio utočište i za velikog ratnika Ahila.

Achilli

Foto: Zaliv Achilli – Paw traveller

Nakon što su joj predskazali ranu smrt sina, Ahilova majka Tetida ga krije na Skirosu na dvoru kralja Likomeda prerušenog u devojčicu, kao još jednu kraljevu kćer.

Ipak, njegova se sudbina nije mogla izbeći!

Lukavi Odisej ga mami došavši na dvor i nudeći ukrase, muzičke instrumente i oružje na poklon kraljevim kćerima. Kada su se devojke okupile da biraju darove, on nalaže svojoj pratnji da oponašaju zvuke neprijateljskog napada te podstiče Ahila da se otkrije tako što je izabrao oružje da uzvrati dok su kraljeve kćeri odabrale ukrasne i muzičke poklone.

Odisej i Ahil zajedno napuštaju Skiros i isplovljavaju u Troju iz zaliva koji se danas zove Achilli.

Equus caballus Skyriano – mali skirijski konj

Skiros je najveće ostrvo u svojoj grupi i uprkos svom imenu koje u prevodu znači kamenito, ostrvo nije potpuno neplodno. U jednom delu je šumovito, sa pašnjacima, pšenicom, vinovom lozom i agrumima, dok je druga strana ostrva pusta. Prostire se od planine Olimp na severu do planine Kochilas na jugu gde možete sresti skirijske konje koji su ovde pušteni da se slobodno kreću. Oni ovde žive u malim krdima potpuno slobodno. Tokom toplih letnjih meseci kada su u oskudici sa vodom i hranom silaze sa planine i dolaze na farme gde dobijaju odgovarajuću negu.

Skiros konji

Foto: Equus caballus Skyriano – Paw traveller

Ovi minijaturni konji su jedna od najređih rasa na svetu. Smatra se da potiču od konja dovedenih na Skiros iz Atine tokom perioda između 5. i 8. veka pre nove ere. Naučno poznat kao Equus caballus Skyriano zakonom je zaštićena vrsta.

Ovaj poseban konj mirne prirode je visok svega oko 110 cm. Karakteriše ga duga gusta griva i jedinstveni tip tela. Poreklom je iz Grčke i u davna vremena je živeo širom zemlje. Danas se može naći samo u divljini na Skirosu, i na farmama za uzgoj i njihovu dobrobit na ovom ostrvu.

Zašto baš Skiros?

Osim po lepoj Hori, Ahilu i Tezeju, konjima i lepim plažama Skiros je poznat i po mermeru koji je bio izuzetno cenjen. Koristili su ga rimski vajari i arhitekte i intenzivno se izvozio ka Rimu u prvom veku nove ere što potvrđuju arheološki podaci iz Avgustovog perioda.

Skiros

Foto: Pouria, Skiros – Paw traveller

Poznat je i po prepoznatljivoj grnčariji, duborezima i vezovima čiji su motivi živahni i prikazuju brodove, životinje i cveće.

Pored toga, Skiros još uvek nije turistički razvijen i to mu daje poseban šarm.

Hora Skiros

Foto: Skiros – Paw traveller

Ljudi su ljubazni i sve što vam treba je da provedete tu nekoliko dana i otkrijete njihovu potrebu za komunikacijom i njihovu jednostavnost. Bezrezervni i bez sramežljivosti, bez skrivenih namera ili lične koristi na umu otvoriće vam svoja srca lako. Zainteresovano će vas ispitivati odakle ste i šta ste do sada obišli. Rado će vam preporučiti još mesta koje treba da obiđete ili jelo koje morate probati. Ili će vam samo ispričati kako su oni proveli dan.

Ovde se živi sporo i jednostavno. Niko nigde ne žuri, a radnje rade dvokratno.

Ostrvo sa mnogo lica

Skiros je ostrvo sa mnogo lica, prepuno malih iznenađenja i skrivenih prirodnih lepota koje karakterišu jaki kontrasti. Zeleno na severu i suvo na jugu, sa borovim šumama i stenovitim planinskim predelima, kamenitim liticama i pitomim obalama, osamljenim plažama i prelepim uvalama.

To je divno ostrvo koje odmah čini da se osećate kao kod kuće, ali je istovremeno jedno od onih mesta gde morate sami da pronađete razloge zašto ga volite i zašto mu se divite.

Mi smo naše razloge pronašli, sada je red na vas!

Uživajte u našem kratkom videu sa Skirosa, a za drugi deo o ostrvu Skiros pređite na sledeću stranicu…

Podelite ovaj članak...
181Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *