Vaši putopisi – Gitio, poetika Peloponeza u pastelnim tonovima – Travel Magazine

Gitio, poetika Peloponeza u pastelnim tonovima

Gitio, poetika Peloponeza u pastelnim tonovima

Pastelne kućice kao pobodene u brdo Koumaros, ljubavni skandal zbog kojeg je izbio Trojanski rat, prekrasne plaže na kojima utočište pronalaze kornjače Caretta Caretta, sjajna hrana i još bolja vina… Sve je to Gitio!

Peloponez je savršenstvo prirode i njegova naselja su zadžala onaj poseban, prirodan i skoro pa dosadan mediteranski šmek. A njegov deo Mani, prekriven slikovitim selima i nekim od najlepših plaža Mediterana, je zaista nešto nesvakidašnje.

Juzni Mani
PROČITAJTE I…

Peloponez, duboki Mani – poluostrvo ratnika, kula i vijugavi put ka paklu

Gitio je mali lučki gradić sakriven u ovom regionu, ali i najveći grad na Maniju. U drevna vremena to je bila glavna luka Sparte. Ovaj gradić, koji još uvek nije preterano posećen od strane turista, savršeno je mesto ukoliko želite da doživite pravi grčki život i svakodnevicu.

Gitio setaliste

Foto: Gitio – Paw traveller

Prvo što ćete videti kada dodjete ovde je dugačko šetalište duž koga su amfiteatralno načičkane kuće u pastelnim bojama, barovi, taverne i prodavnice… Pa, ukoliko želite, možete odmah prionuti na degustaciju lokalnih specijaliteta, ali i mavrodafne ili moskofilera i ostalih vina karakterističnih za region Peloponeza.

Ova riva je upravo i najživlji deo Gitija. Kada zadjete dublje uličicama izmedju neoklasičnih kuća u pastelnim bojama, otkrićete rascvetala dvorišta i male kapele.

Tragom legende istražite Gitio

Pečat ovom gradiću daje minijaturno ostrvo Cranae koje je još Homer pominjao krajem osmog veka pre nove ere u Ilijadi i Odiseji.

Gitio

Foto: Cranae – Paw traveller

Prema legendi na ovom ostrvu su Paris iz Troje i Jelena, prelepa žena spartanskog kralja Menelaja, zajedno proveli noć i upravo odavde odbegli u Troju. Da li je to bila otmica ili beg, ostala je misterija. Ali, veruje se da je Paris, bežeći od Spartanaca, na ovom ostrvu izgubio svoj šlem, a ovaj ljubavni skandal svakako bio razlog zbog koga je započeo Trojanski rat.

Ovo maleno ostrvo je danas sa Gitiom povezano nasipom. Tako možete krenuti u ugodnu šetnju i posetiti svetionik na ostrvu izgradjen od mermera, očaravajuću belu kapelicu posvećenu Svetom Petru, ili obići kulu Tzenetakis sagradjenu 1829. godine u kojoj se danas nalazi muzej. Sa ovog ostrvceta možete sagledati čitav Mani sve do njegovog vrha.

Gitio svetionik

Foto: Cranae – Paw traveller

Neka Gitio bude samo početak ove avanture

Gitio je dobra polazna tačka za obilazak Manija. U njegovoj blizini se nalazi i veliki broj odličnih plaža poput Mavrovouni plaže. Sa svojom dužinom od oko sedam kilometara, to je najduža plaža na Maniju, na čijem se samom kraju u pravcu Gitija nalazi i istoimeno selo.

Mavrovouni plaza

Foto: Mavrovouni – Paw traveller

Plaža je prekrivena krupnijim peskom i sitnim šljunkom, a široka je nekoliko desetina metara. U njenoj pozadini se nalaze drvoredi, letnje kuće, bašte kafića i smeštaji za izdavanje svih veličina. Od soba, preko apartmana do kampova.

Plaža je uredjena sa suncobranima i ležaljkama, ali i sa puno prostora gde možete staviti svoj peškir. A pošto je plaža ogromna, gužve gotovo da i nema. I to nije sve što ovu plažu čini interesantnom!

Plažu Mavrovouni posećuju i glavate kornjače Caretta Caretta

Na ovoj plaži zaštićena vrsta kornjača Caretta Caretta pravi svoja gnezda i polaže jaja. Posetiocima se savetuje da se drže podalje i ne diraju ih.

Gnezda su obeležena od strane neprofitne organizacije Archelon, čiji mladi volonteri iz svih delova sveta prate svaki momenat od onog kada mama kornjača izadje iz mora i položi jaja, do izleganja mladih.

Gitio kornjace

Foto: Gnezdo – Paw traveller

Svakodnevno obilaze plaže u okolini i beleže broj izleglih kornjačica, ali i onih koje nisu uspele da stignu do mora.

Male kornjače na ovaj svet uglavnom dolaze noću, i do mora prate mesečinu i šum talasa. One najsrećnjije, kojih je samo jedan posto, dočekaju duboku starost od oko 60, 65 godina, i dosegnu težinu od preko stotinu kilograma.

Interesantno je da ceo svoj život provode u morima i okeanima. Kada postanu polno zrele vraćaju se na plažu svog rodjenja i izlaze iz vode da polože jaja…

Peloponez je zaista savršenstvo prirode, drugačiji od ostatka Grčke, ali i drugačiji u odnosu na sebe samog.

Peloponez

Foto: Archelon – Paw traveller

Svaka njegova regija ima poseban šarm, pa je tako Mesinija, divna i zelena, prekrivena vinogradima i maslinjacima, močvarnim područjima punim ptica, skrivenim vodopadima, i prelepim selima. Argolida, plodna zemlja prekrivena nepreglednim citrusnim voćnjacima, okružena planinama i opasana morem, dok krševiti Mani skriva pejzaže kao na mesecu, i sela sa kamenim kulama koje kriju tajne Maniota, potomaka Spartanaca… Na proputovanju Peloponezom smo videli puno, a ostalo je još toliko mnogo toga da se vidi!

Ukoliko se odlučite da istražite Peloponez bićete oduševljeni različitim varijacijama ovog krajolika, a ta avantura biće zasigurno doživljaj bez premca!

Autorka teksta i fotografija je Bojana Ristić Šofranac – kreator bloga Paw traveller, na kome ćete pronaći zanimljive savete za putovanje sa ljubimcima, ali i simpatične pseće priče.

Roxanich hotel vinarija
PROČITAJTE I…

Roxanich Wine & Heritage hotel – Kako sam doživio prosvjetljenje u Motovunu

Pročitajte još zanimljivih putopisa ovde.

Podelite ovaj članak...
27Shares
Podelite ovaj članak...

2 Komentara

  1. Preslatko! Volim to šarenilo, poput onog u Veneciji, na ostrvima Murano i Burano. Ali Grčka mi je onako, baš po meri. Rado bih pozvala medjunarodne selidbe pro move i preselila se tamo. Znam, kažu da ni Grčka nije neka sreća ekonomski, ali, nekako mi fali to more što me „čekalo, pa presušilo“, što reče Balašević.
    Da imamo i more, Srbija bi bila apsolutni raj na zemlji.

    Pošaljite odgovor
    • Draga Natalija, hvala puno na komentaru! Gitio je bas gradic kao sa razglednice!

      Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *