Vaši putopisi – Kapadokija - čudnovati kutak sveta – Travel Magazine

Kapadokija – čudnovati kutak sveta

Kapadokija – čudnovati kutak sveta

Kapadokija?
– Čekaj, gde je to?
– Aaaa, znam! To je ono sa balonima

Jeste, to je “ono” sa balonima i opravdano. Prve asocijacije kod mnogih vezane su za fotografije i postere ovog čudesnog mesta viđene na najrazličitijim mestima: u fotografskoj radnji, na omotu školske sveske, šolji za čaj, pozadini Windows-a na ekranu računara ili možda na stranicama davno pročitanog Politikinog zabavnika… Na tim fotografijama su stotine putničkih balona jarkih boja sa najrazličitijim dezenima pruga i šara koji lebde nad dolinom presvučenom svetlošću jutarnjeg sunca.

Laku noc Bejrute
PROČITAJTE I…

Laku noć Bejrute

Ipak, Kapadokija je mnogo više od toga. Nezaobilazni let balonom je samo delić neprocenjivog iskustva koje sebi mogu da priušte oni koji se upute u srce Anadolije i prepuste svoja čula ovom, po svemu, neobičnom i inspirativnom kraju sveta.

Kapadokija – „zemlja lepih konja“

Bez dileme, najbrži, “najbezbolniji” i najjednostavniji način da se dođe do “zemlje lepih konja” (Kapadokija na persijskom jeziku znači upravo to) vodi preko aerodroma u gradiću Nevšehir, kome prethodi jednoipočasovni let iz Istanbula.

Kapadokija put

Sva lepota Anadolije (doslovno “izlazak sunca” ili “istok”), te prostrane, veličanstvene i burne istorijske pozornice naroda, ne može da stane u polučasovnu vožnju autobusom do Goremea, Urgupa ili Ućhisara, koji čine ugaone tačke “kapadokijskog turističkog trougla”, ali se ona može nazreti. Na beskrajno prostranstvo koje se da samo naslutiti, upućuju vrhovi moćnih planina od kojih neke čuvaju tajnu o nastanku ovih predela. Između njih, prostrla se široka i plodna ravnica koju preseca besprekorno ravan put.

Prema geolozima, pre par miliona godina, dakle mnogo, mnogo pre nego što su Hetiti, Frigijci, Lidijci, Persijanci, Rimljani, Vizantinci, Seldžuci, Osmanlije, Kurdi i Turci živeli i borili se za svoje parče neba pod ovim maloazijskim suncem, unaokolo su besneli vulkani Erdžijes, Guldag i Hasandag. Njihovu hirovitu narav u stopu su pratile lava, dim, prašina i potresi. A onda, hiljadama godina potom, vetrovi, kiše i druge atmosferske prilike i neprilike izvajale su bezbroj spektakularnih spomenika prirode kakve bi teško mogli da zamisle čak i čarobnjaci iz Tokinovih priča.

Kapadokija

Goreme

Mestašce Goreme, znano i kao Korema, jedna od one tri ugaone tačke zamišljenog trougla istoimene doline čuvene po svojim fantastičnim geomorfološkim strukturama koje podsećaju na dimnjake, kule, tornjeve ili vitke šatore – kako kome odgovara. Omiljeno je među posetiocima zbog svojih neobičnih hotela uklesanih u stene, blizine glavnih kapadokijskih atrakcija i brojnih restorana, čajdžinica, suvenirnica i turističkih agencija koje su se sjatile tu da ponude let balonom, jahanje konja, obilazak podzemnih gradova i ranohrišćanskih crkava, izlet do Kajzerija ili Ankare.

Goreme

Sladunjavi miris nargila praćen živom svirkom muzičara na tarabuci i baglani (ili sazu – turski i persijski žičani instrument) koja dopire da sprata jedne od nekoliko gostionica, prosto zovu da se u njih svrati.

U njima mogu da se probaju tipična turska jela kao što su čuvena merčimek čorba od sočiva, pide (uporedićemo je da picom), Adana kebab ili samo popije čaj ili ajran (turska verzija jogurta).

Dole, jedan od momaka zaduženih da pripremi žar za roštilj, neumorno maše komadom kartona. Potom će očistiti veliku garavu rešetku odloženu sa strane još prethodne večeri. Iako je veče mlado, a u glasu pevača se nazire iskrena emocija, valja krenuti na počinak. Jer, ko hoće da leti balonom, mora da bude spreman na recepciji hotela u 5:30h, razume se, ujutro.

Koliko vas je znalo da su prvi putnici u balonu “La Revelion” koji se vinuo iznad Versaja 19. septembra 1783. godine, u prisustvu kralja Luja XVI i kraljice Marije Antoanete te kompletne dvorske svite, bili jedan ovan, jedan petao i jedna plovka? Sve tri životinje preživele su ovaj, za to je vreme, fantastičan let, a jedino je petao prilikom sletanja slomio krilo…

Let balonom iznad srca Anadolije

Kapadokija let

Kada bi samo braća Žozef i Etijen Mongolfije – pronalazači, pioniri vazduhoplovsta i vinovnici pomenutog istorijskog događaja s’ kraja 18. veka mogli da posmatraju jutarnje nebo nad Kapadokijom… Posmatraju, čudom se čude i uživaju.

A sve je počelo sredinom osamdesetih kada je jedna turska kompanija za proizvodnju audio kaseta lansirala balon sa logotipom firme na njemu, razume se, u marketinške svrhe. Prva kompanija za organizovanje letova osnovana je 1991. pošto je tri godine ranije Malkom Forbs, američki preduzetnik, plejboj i izdavač čuvenog magazina, leteo balonom nad Kapadokijom i upoznao dobar deo sveta sa potencijalima ovog čudnovatog mesta.

I tako, malo po malo, za Kapadokiju su čuli mnogi, oformljena je akademija za obuku pilota koja traje dve godine, uložena su značajna sredstva u flotu i doneti strogi propisi na polju bezbednosti. Pa tako, na primer, vetar je poželjan ali ne sme da duva jače od 6m/s. U suprotnom, dugo očekivani let biva odložen za sutra, prekosutra. O takvim i drugim regulativama brine se Direktorat civilnog vazduhoplovstva Turske, tek da se zna.

I tako, naiđe dan kada pod oblacima postane tesno za sve one koji žele da se nađu u korpi jednog od dvestotinak balona koji paradiraju srcem Anadolije kao na kakvoj nebeskoj reviji ekstravagantnih toaleta jarkih boja. Pod njima, korpe u kojima može da se smesti dvadesetak putnika i gde od uzbuđenja i isčekivanja sve vri, ubrzo postaju jedva vidljive posmatračima koji su zauzeli pozicije na vidikovcima širom doline još rano jutros.

Kapadokija balon

Kapadokija – ni na nebu ni na zemlji

I dok se ove čudnovate grdosije, manje-više, kreću u pravcu vetra, visina se reguliše temperaturom vazduha za koju je zadužen pilot i boce sa propan-butanom.

Nekima, u želji da naprave što lepši snimak i fotografiju, promakne istinska lepota i jedinstvenosest trenutaka provedenih “ni na nebu ni na zemlji”. Pod njima, oko 600 metara niže, družine od kamena i tuga paradiraju u mestu, svaka za sebe, “dolina ljubavi”, “vilinski dimnjaci”, “dolina golubova”… Svaka od njih ima svoje specifičnosti i razlog zbog koga su tako nazvane.

Nakon ateriranja, adrenalinskog “pražnjenja”, možda popunjene čaše šampanjca kojom se simbolično proslavlja uspešno izveden (i pošteno plaćen) poduhvat, povratka u hotel i doručka, vreme je da se obiđe sve ono što je viđeno iz ptičje perspektive, ili bar njegov dobar deo.

Autor teksta i fotografija: Aleksandar Mikić

Kazablanka obala
PROČITAJTE I…

Kazablanka – najveći grad Magreba

Ostale zanimljive putopise pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
483Shares
Podelite ovaj članak...

5 Komentara

 1. Divan tekst!
  Super je Turska. Trebalo bi da ovog leta putujem tamo. Nisam bila par godina na moru, pa nameravam da ove godine vidim malo više. Royal charter service letom do Antalije, a onda… Sky is the limit!
  I Kapadokija mi je na spisku, i Pamukale, ali videćemo šta ću sve stići da obiđem.

  Pošaljite odgovor
  • Pravi profesionalac , enciklopedija znanja…zadovoljstvo je bilo putovati sa Aleksandrom….

   Pošaljite odgovor
 2. Kapadokija mi je neostvarena zelja i neostvareni san dosta para treba za takvo putovanje. Prosle godine sam obisla Istanbul i odusevila se najlepsim gradom na svetu, ukusnom hranom, kulturom, obicajima, ljubaznoscu prodavaca i prelepom Kapali carasijom, krstarenjem Bosforom, pricom lokalnih vodica, nasom Crkvom sv Djordja, Aja Sofijom ma svime, sopingom u trznom centru Morava, ljubaznim Kemalom, prodavnicama koznih i krznenih jakni, preukusnim cajevima, ma svime, nadam se da cu jos neki put uspeti da obidjem Istanbul, a Kapadokija ce mi biti u snovima.

  Pošaljite odgovor
  • Članak je lepo napisan i sve je tačno. Samo treba znati da je cena samog leta balonom veoma „šarolika i odokativna“, tako da ako ste u mogućnosti uplatite kod lokalaca uz naravno cenjkanje a ne kod turističkog vodiča.

   Pošaljite odgovor
 3. Divna Kapadokija,san mi je da je posetim i letim balonom.

  Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *