Vaši putopisi – Kipar - magično ostrvo bogova – Travel Magazine

Kipar – magično ostrvo bogova

Kipar – magično ostrvo bogova

S pojavom minusa na termometru početkom februara, čak i kod nas u Dalmaciji, počela se rađati ideja za putovanjem u toplije krajeve za produženi vikend. Odabir je pao na Kipar. Niskotarifni direktan let iz Zagreba za Pafos (Paphos) koji traje 2,5 sata, više od 340 sunčanih dana u godini te trenutnih 20 stepeni Celzijusa bili su sasvim dovoljan razlog za pakovanje kofera. Let je bio od petka do ponedeljka, što za Kipar nije dovoljno. Međutim, dovoljno je da ga doživite barem malo i poželite da se jednom opet vratite.

Mikonos
PROČITAJTE I…

Mikonos – grčka kosmopolitska oaza

Kipar je sredozemna zemlja smeštena između Azije, Evrope i Afrike. Povoljni klimatski uslovi u ovoj zemlji garantuju turističku sezonu čak osam meseci godišnje, te se i u decembru možete okupati na predivnim plažama. Ostrvo je dugo 240 km, a glavni grad je Nikozija. 70-ih godina prošlog veka Turci su izvršili invaziju na Kipar te je radi uspostave mira ostrovo podeljeno na južni deo nastanjen uglavnom Grcima, međunarodno priznat, i severni deo nastanjen Turcima i priznat samo od Republike Turske. Linija podele deli i glavni grad Nikoziju pa ukoliko želite preći iz jednog dela grada u drugi trebaće vam pasoš.

S obzirom da smo sleteli u Pafos hotel sam rezervisala, takođe, u Pafosu, koji je od aerodroma udaljen svega 15 minuta vožnje. Kiprani su izuzetno gostoljubivi, te me je na ulazu u hotel dočekala čaša šampanjca, a u lobiju hotela svirao je bend hitove 80-ih. Wow, sviđa mi se Kipar već na prvu. Čisto kristalno more, predivne peščane plaže prva su asocijacija na Kipar. Međutim, to relativno malo ostrvo nudi puno više od toga.

Planina Trodos

Kipar je i planinarska zemlja sa razvijenim skijaškim turizmom. Dužinom ostrva proteže se planina Trodos čiji vrh Olimp doseže 1.952 metra visine. Zanimljivo je da se možete okupati na predivnoj peščanoj plaži te nakon 40 minuta već skijati na vrhu planine. Zato sam prvi dan svog boravka na Kipru odlučila započeti izletom na planinu Trodos. Preko aplikacije „Get your guide“ rezervisala sam izlet.

Podnožje planine Trodos prepuno je malih pitoresknih sela, sa srednjovekovnim manastirima i muzejima. Jedno od takvih sela je i Lofu koji je bio naša prva stanica za popiti kafu i udahnuti neka prošla vremena šetnjom kroz kamene uličice tog malenog sela. Vožnjom kroz strme ulice i idilične krajolike prema vrhu planine, videćete mnoštvo farmi krava i koza jer je Kipar poznat po proizvodnji sira pod nazivom Halumi koji se poslužuje svež ili zapečen kao predjelo. Pogodna klima ostrva obiluje vinogradima te su se tako na obroncima planine smestile brojne vinarije.

Svakako preporučujem posetu nekoj od njih jer Kiprani uz sir, maslinovo ulje imaju i jako dobro vino. Najpoznatije vino sa Kipra je Commandaria, inače najstarije vino na svetu. Na povratku u Pafos svratili smo u još jedno selo u podnožju planine, Omodos. Jedno je to od najlepših vinskih sela, u kojem smo ručali u tipičnoj grčkoj taverni. Na Kipru se jako dobro jede, a tipična jela su mešavina grčkih i turskih specijaliteta; souvlaki (nešto kao naši ražnjići), musaka, meze (preko 20 hladnih i toplih jela), stifado (jelo od govedine). Nakon ručka obavezno se zasladite njihovim tipičnim desertom lukumades (krofne u sirupu od meda), lokumom ili baklavom.

Pafos

Nakon povratka sa planine Trodos dan sam završila razgledanjem Pafosa. Pafos je obalni gradić smešten na zapadnoj obali Kipra. Podeljen je na dva dela: Kato Pafos, obalni deo grada prepun hotela, zabavnih sadržaja i spomenika te Pano Pafos, središte grada. Osim predivnih peščanih plaža i čistog tirkiznog mora, ovaj gradić obiluje nizom antičkih ostataka i utvrđenja. Ja sam ga doživela kao muzej na otvorenom. Šetnjicom uz more od hotela dolazim do Dvorca Pafos, koji se nalazi u staroj luci. Dvorac datira iz XIII veka, svojevremeno je služio kao utvrđenje, a danas Trg ispred dvorca služi kao mesto održavanja raznih događanja i manifestacija, te se može posetiti svakodnevno. U blizini se nalazi mnoštvo odličnih barova i restorana u kojima je zgodno degustirati tradicionalnu hranu ovog kraja.

Oko 2 km severno od stare luke nalazi se Kraljevska grobnica, ogromna nekropola pod zaštitom UNESCO-a. Smatra se da su grobnice zapravo pripadale bogatim građanima, a ne kraljevima. Legenda kaže da se na Kipru iz morske pene rodila Afrodita, grčka boginja lepote i ljubavi. Na putu između Pafosa i Limasola, na plaži Patra tou Romiou smestili su se predivni beli klifovi tvz. Afroditine stene, mesto rođenja Afrodite, nezaobilazno mesto ukoliko dođete na Kipar.

Kipar odlikuje bogata istorija i kultura stara preko 10.000 godina, te se i danas tu mogu pronaći tragovi drevnih Grka, Rimljana, Vizantijskog carstva i Osmanskog carstva. Stoga nije slučajno da je baš Šekspir smestio radnju svoje tragedije „Otelo“ upravo na Kipru u kojem se dotiče problema mešanja muslimanske religije i kulture sa zapadom. Na Kipru je sve u znaku grčkih bogova pa se tako i voda koju prodaju u dućanima naziva Adonis, a glavna ulica u Pafosu naziva se Posejdon avenija.

Limasol

Limasol je udaljen sat i 15 min vožnje od Pafosa. Značajna je luka na Mediteranu i grad koji na odličan način povezuje moderno sa drevnom prošlošću. Dugačka promenada te moderna Marina prepuna restorančića i barova nezaobilazna su mesta ukoliko se nađete u Limasolu. Na Kipru se vozi levom stranom. Međutim, ukoliko čak i niste vešti s vožnjom levom stranom puta, autobuske linije jako dobro povezuju gradove na Kipru.

Na Kipru se govori turski u severnom delu te grčki u južnom delu ostrva. U razgovoru s domaćim stanovnicima objasnili su mi da oni pričaju svojim ostrvskim dijalektom te da ih u npr. Atini ne bi uopšte razumeli. Takođe sam dobila i kratku poduku iz učenja grčkog „Yasou“ koje znači „Zdravo“! Najpoznatiji Kipranin je Georgios Kyriacos Panayiotou ili Džordž Majkl (George Michael). O Kipru nisam znala gotovo pa ništa, ali dobra vibracija koja vlada ostrvom, spoj mora i planina, odlična gastronomija, divni ljudi te istorijske znamenitosti samo su neki od razloga oduševljenju te zašto bi se trebalo vratiti opet…

Autor teksta i fotografija: Josipa Rudić

Aja Napa
PROČITAJTE I…

Aja Napa – Kipar

Ostale zanimljive putopise pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
595Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

  1. DIvno! Ove godine je mnogo mojih prijatelja išlo na Kipar, i svi su se super proveli. Meni je zanimljiv Pafos, jer volim da obilazim antičke spomenike i utvrđenja. Možda sledeće godine. Potrudiću se da ranije pronađem neki all inclusive aranžman sa ‘royal charter service’ letom, pa da na letovanje odem tamo. Ove godine sam zbog zdravstvenih problema išla u Olimspku regiju, ali sledeće idem na Kipar, definitivno!

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *