– Kos - ostrvo na kom je rođen Hipokrat – Travel Magazine

Kos – ostrvo na kom je rođen Hipokrat

Kos – ostrvo na kom je rođen Hipokrat

Možda ste se upravo vratili sa mora, ili ste se ipak odlučili za letovanje u septembru mesecu, kada su gužve manje na grčkim destinacijama. Kako god bilo, a možda ste već bili i planirate još jedan put na more ove godine, onda ne bi bilo loše da razmislite o ostrvu Kos, jednom od lepših ostrva, pa možda čak i najlepših u Grčkoj.

OSTRVO KOS SE NALAZI

Kos je veoma malo ostrvo, nalazi se u Egejskom moru i treće je po veličini ostrvo iz Dodekaneze grupe ostrva. Nalazi se južno od Kalimnosa i severno od ostrva Nisirosa, i najbliže je ostrvo Turskoj. Sa ovog ostrva možete posetiti i Tursku, o tome ću vam kasniji pisati.

Glavno mesto i grad na ostrvo je upravo mesto Kos, koje je sedište ovog okruga i centar svih zbivanja, najlepših plaža, i kulturno istorijskih spomenika.

Ono što je karakteristično za ovo ostrvo je upravo to što je u pravcu istok – zapad ovo ostrvo dugačko, a u pravcu sever- jug veoma usko, čak na zapadu i samo par kilometara.

UKOLIKO NISTE SMEŠTENI NA KOSU

Mi smo upravo za naše letovanje izabrali mesto Kos, jer se činilo da ima najveći izbor hotela, i da nam se iz ovog mesta pruža lakša „komunikacija“ sa svim ostalim delovima ostrva, obzirom da se u samom gradu nalazi veliki broj rent a car agencija, koji vam to mogu omogućiti.

Iznajmljivanje automobila nije skupo, a svakako vredi. Polazak iz ovog mesta je za veliki broj izleta, obilazak drugih ostrva, kao i obilazak Turske.

Osim Kosa, veoma lepo mesto jeste i Kardamena, koja se nalazi na oko 20km od grada i to je ustvari mala luka. Mesto je veoma lepo i šaroliko, tako da možete izdvojiti jedan dan da obiđete i ovu luku. Malo dalje na 40km od mesta, nalazi se romantično selo Kefalos, koje je prepuno lepih plaža i zaliva, i gde ćete provesti možda i najlepše trenutke na samom ostrvu.

Veoma poznato selo Zia, koje se nalazi u brdima, i da li treba onda da vam kažem da je pogled fantastičan. Inače, tradicionalno grčka sela su veoma poznata po svojim specijalitetima, čini se da u tome prednjači jagnjetina, i da mnogi baš traže vrhunske restorane sa toplom jagnjetinom.

Obzirom da ja nisam ljubitelj mesa, od mene nećete čuti kakva je hrana, ali za one koji vole, toplo preporučujem, obzirom da nisam čula ni jedan negativan komentar od drugih koji su probali.

Još neka mesta koja biste mogli obići na samom ostrvu su Pili, Mastihari, Tigaki. Ukoliko volite da skitate i da istražujete onda možete obići celo ostrvo i to veoma brzo, čak i u jednom danu. Kao što sam rekla, ostrvo je jako malo, ali može da se desi, naravno da vas neko mesto toliko osvoji, da ostanete ceo dan.

Ako volite da odmarate i uživate u samo jednom mestu, onda ću vam reći šta sve mesto Kos može da vam ponudi.

Proslava u samom centru grada

Ostale zanimljive putopise pročitajte ovde.

MESTO KOS

Ono što je meni posebna i velika prednost ovog ostrva jeste upravo to što još uvek nije toliko komercijalzovano, cene su dosta povoljnije u odnosu na mnogo veća ostrva u Grčkoj. Mesto Kos ima najveći broj hotela, restorana, kafića i barova za noćni provod i zabavu.

U samom gradu, najbitnije su dve ulice koje se zovu Nafklirou i Diakon, upravo ulice u kojima se nalazi najveći broj barova. Ove ulice su male, posebno Nafklirou. Ono što je tipično za Grke, stajaće ispred svojih restorana i kafea, i sa smeškom vas pozivati da izaberete baš njihov restoran za večeru, jer oni naravno imaju najbolju ribu.

Moj savet vam je, a time se vodim od kada putujem, da mesta na kojima ćete ručati birate na malo drugačiji način. Hrana je uvek najskuplja u restoranima koji se nalaze uz samu obalu,a ne mora da znači da je i najkvalitetnija. Ovakav vid restroana je uvek ciljano kreiran za turiste, pa se uglavnom radi na kvantitetu, a ne na kvalitetu.

Oni jesu i uglavnom budu najlepše opremljeni i imaju najljubaznije konobare, ali vi ste tu zbog hrane. Prošetajte malo po sporednim ulicama, pitajte meštane da vam preporuče najbolju hranu, i uostalom gde vidite da se hrane lokalci, to znači da je hrana najbolja.

Sećam se jedne godine kada smo bili na Tasosu, koliko smo bili srećni što smo pronašli baš takvo jedno mesto. Sve vreme smo se hranili kod starijeg gospodina, koji je bio vlasnik, da smo se na kraju jako lepo i družili.

PLAŽE NA KOSU

Prvo ću da spomenem plažu Mastihari, obzirom da je ova plaža popularna za jedrenje na dasci i kit – surfing. Nisam bila, malo je falilo da odemo sa jednim instruktorom, da probam i ja tu dasku, ali smo ostavili za drugi put.

Plaža koja je meni posebno lepa jeste veoma blizu samog mesta, čuvena plaža Themes, koja je poznata po svojim crnim kamenčičima i termalnim vodama. Slobodno ponesite svoju omiljenu knjigu i uživajte.

Kefalos plaža nalazi se na južnom delu ostrva ,i veoma je razvijeno celo mesto, tako da je ova plaža sa velikim brojem turista, da znate, ukoliko ne volite gužvu, ali je jako lepo uređena.

I na kraju plaža Agios Stefanos, koja je delimično uređena, ali ima najčistiju vodu, gotovo kristalnu.

Ukoliko ne želite da skitate i istražujete Kos ima veoma lepe plaže, tako da ćete se zadovoljiti i ukoliko ostanete u samom mestu.

Hipokratovo drvo

JOŠ ZANIMLJIVOSTI SAMOG OSTRVA

Na samom ostrvu, ono što je mene posebno oduševilo jeste što ima lepo uređenu biciklističku stazu, i svi meštani voze bicikl. Njihovo prevozno sredstvo je upravo bicikl, bez obzira što svi imaju i voze kola.

Na samom ostrvu rođen je Hipokrat, otac medicine. U centru grada nalzi se Hipokratovo drvo, kažu meštani da je na tom mestu, baš gde se nalazi drvo Hipokrat učio.

Na samom ostrvu lepo je organizovan prevoz, tako da se na ove plaže o kojima sam vam pričala možete „prebaciti“ autobusima. Redovni su i u polascima i odlascima.

Interesantno mesto za obilazak jeste i Asklepieion, centar za lečenje iz antičkih vremena. Ukoliko stignete, vredi obići i rimski Odeon, dvorac, kao i dvorac u Antimachi-i. Na ostrvu se nalazi i hrišćanska bazilika iz V veka, Herkulov hram, kao i Afroditino svetilište.

Ono što je za mene posebno bilo zanimljivo u samom gradu Kosu jeste njegova arhitektura. Stari deo grada je toliko autentičan , da možete videti osmanske džamije i mletačke kuće.

Na putu za Bodrum

Bodrum

IZLETI SA OSTRVA

Sa samog ostrva organizuje se veliki broj izleta, pre svega na ostrva koja se nalaze u blizini, kao i na najpopularnije i najveće ostrvo Rodos. Mi smo ipak odlučili da od velikog broja izleta iskoristimo i obiđemo Bodrum.

Sa Kosa, polaze brodovi koji plove do mesta Bodrum u Turskoj. Spremite se na vožnju od preko sat vremena. Koliko je ovaj izlet popularan, reći ću vam samo da sam u redu čekala više od pola sata, ne bi li došli do broda i krenuli na put. Obzirom da se prelazi u drugu državu, kontrole su stvarno rigorozne, pogotovo kad stignete u Tursku.

U Bodrumu ćete provesti ceo jedan dan, tako da ćete imati dovoljno vremena i za kupanje, i za šoping, kao i za rezgladanje samog grada.

Ovaj izlet će meni ostati u pamćenju, jer sam prvi put i jedini put u životu, prisustvovala nečemu što se zove „tornado“. Sedeli smo na plaži u Bodrumu, a na nekih 500 metara od nas, sa desne strane samo sam primetila kako lete suncobrani. Dok sam uspela da izgovorim “Šta se ovo dešava?”, taj vetar je stigao do nas. Ja rečima ne mogu da vam opišem njegovu jačinu, ali sasvim je dovoljno ako vam kažem da je čupao suncobrane, i da su ljudi padali sa ležaljki. Onda smo od jednog meštanina čuli kako se to često dešava kod njih.

I za kraj, na ostrvu Kos duvaju vetrovi, i to svaki dan. Nekada će se desiti da blago pirka, i da vam prija, jer su temperature visoke, ali možda će vam nekada kvariti uživanje na plaži.

I mogla bi vam još pisati, sigurno sam nešto i propustila da kažem, ali volela bi da čujem i vaše utiske i kako ste vi doživeli Kos.

Ostale zanimljive putopise pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares

Author: Ana Plavšić

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *