– Kušadasi, Turska – Travel Magazine

Kušadasi, Turska

Kušadasi, Turska

Svako putovanje ostavi neku posebnu čar, široku lepezu fotografija, puno koferče sjajnih suvenira, morskih zvezda, školjki i divnih razgledica. Kupih dve karte, spakovah kofer, aparat, nabacih osmeh i sa sestrom se uputih ka Turskoj rivijeri. Put je bio manje-više dosadan, ponesoh neki francuski časopis, beležnik i café da se relaksiram, zapišem po koju misao i ubijem dosadu! U jutarnjim časovima smo već bili u Kušadasiju, uglavom pospani i smoreni od puta. Ispred autobusa nas je sačekao veoma markantan vodič, pokupismo prtljag, upoznasmo par divnih ljudi i uputismo se ka hotelu. Raspakovah par stvari, ponesoh šešir, i odoh u setnju. Temperatura je bila oko 38 ili 39 stepeni, to me nije omelo, pomislih u sebi ovo letovanje obećava, avantura počinje!

kusadasi-1Na prvi pogled sve je čudno i nepoznato, nova lica, bezbroj radnji i reči jednog trgovca: „Where are you from?“ Odgovorih oduševljeno: „From Serbia!“ „O ja voli Srbiju, Srbija mnogo lep narod i za Srbiju odma’ popust.“ Nasmejah se slatko, upoznah harizmatičnog trgovca, napravih fotku sa njim i nastavih šetnju! Stigoh polako ali sigurno do luke nakon 40 minuta hoda, primetih peskovitu obalu Egejskog mora, uzburkane talase stopljene sa sunčevim zracima i plavetnilom neba. Bacih pogled na kartu, primetih da se naspram Kušadasija nalazi grčko ostrvo Samos, dakle, na granici sam tropskog duha, šarma i talasa. Iz bogatih ćupova istorije ovaj grad ponosno čuva kulturu, nedokučive istorijske tajne, neguje tradiciju i poseduje fascinantne monumentalne građevine, jedna od njih je đžamija u centru grada, finih kontura koja odslikava arhitekturu i odaje satisfakciju veštini islamskih graditelja. Iz bogatih anala istorije spomenuću da je grad dobio ime od reči Kuš (ptica) i Adas (otok), bio je gusarsko uporište, a danas je stecište brojnih turista iz celog sveta.

kusadasi-port-2_639_8scwKušadasi svojim gostima pruža bogat asortiman za uživanje, počev od peščanih plaža do kojih se dolazi dolmošima (mini busevima), koji konstantno kruže gradom i odvoze turiste do željenih mesta. Najpoznatija plaža je Ladies beach, najpoznatija, ali prema mom ukusu ne i najlepša! Najveći utisak na mene su ostavile Paradise i Long, naravno nisu jedine, Kustur, Kumsal i Diamonds kriju svoje tajne. Moj pogled je privukla plaža Long beach. Udaljena je od ostalih, ali dolmošem ćete veoma brzo stići, vožnja je oko 2,5 lira, poseduje Akqua park, pruža divan pogled, relaksira dušu i telo. Kada je reč o najpoznatijoj Ladies beach uvek je gužva, desilo se da sam drugi put otišla i nije bilo slobodnih ležaljki, pomislih i nasmejah se, više sreće treći put! U centru grada je gradska plaža, nije preporučljiva za kupanje budući da voda nije čista kao na ostalim plažama! Sve su peskovite, svaka ima neku čar, koja privlači poglede i daje mogućnost da ispunite album setom dobrih fotografija!

Nakon plaže bi trebalo nadoknaditi kalorije, pa obavezno probajte peciva. Turski burek ili pizza su dobar predlog da se nešto prezalogaji do večere. A za večeru, ako ste za nešto sočno i ukusno, eto prilike da probatejela izvrsnih kulinarskih majstora koji će vam približiti aromu turskih gastronomskih tajni i specijaliteta: kebab, doner, iskender. Mi smo odlazili u restoran Casablanka, prave odlične specijalitete pored turskih tradicionalnih jela. Probajte meksičku hranu, ako ste za pikantno i začinjeno, na pravom ste mestu! Možda se neko zapita: U Turskoj sam, šta će mi meksička?! Ako ste ljubitelji jače hrane nemojte polemisati već probajte! Nećete imati osećaj da ste iz Turske prešli u Meksiko , ali dekoracija i začini će učiniti da se tako osećate bar na kratko. Ukusi se razlikuju, šta god da naručite uživajte, nema greške! Dobićete i besplatan desert uz tursku kaficu ili čaj po želji i naravno kompliment od ljubaznih konobara.

Paradise beach (2)Noćni život i lude žurke su u najpoznatijem klubu Kalemegdanu ili bar steet-u. A ako ste za ekstravagantan, dinamičan i kovitlajući ples odaberite Efeler ili Derviše! Uz taj tropski ritam, složićete se, ide i neki koktel. Verovali ili ne, srpska muzika se može čuti više puta u toku dana. A turski hit broj jedan ovog leta je „Tabi tabi“. Ne znam turski, ali ritam me je brzo osvojio, tako da mi prevod nije bio bitan! Inače, konobari umeju da zaigraju, npr. uz “Gangam style” ili neki drugi hit, možda vas pozovu i da se pridružite, teško odoleti!

Ako ste avanturističkog duha predlažem odlazak na krstarenje. Ceo dan smo krstarili, slušali muziku, probali izvrsna jela koja je posada spremila za našu grupu, nakon a nakon iskrcavanja odveli su nas na „divlju“ plažu. Da bismo došli do nje prelazili smo stene na jednom ogromnom brdu, osećaj je bio impresivan, oko nas voda, stene i nasmejana lica kao na nekom pustom ostrvu! Posada je bila odlično raspoložena, davali su nam mogućnost da par minuta upravljamo brodom i osetimo kako je biti kapetan i kralj morskog platna bar na tren!

I za kraj, kratko ali slatko: Vi volite šoping, a Turci vole cenkanje, čim čuju da ste iz Srbije imaćete povlastice, obožavaju da se fotografišu i flertuju. Uživajte u kupovini i širokom izboru. Ako želite da posetite bazar, to možete učiniti sredom i petkom. Sredom prodaju tekstil, a petkom voće.

U svakom mestu ostane još po nešto što bi trebalo obići i neka tajna koju treba otkriti, za idući posetu pravim reportažu o Pamukkaleu, obilazim Nacionalni park Mili, antički grad Efes i hram boginje Artemide. Na rastanku sa ovim turističkim lepotanom, kupite (Nazar bonđžugu), amajliju u obliku plavog oka za sreću! Nabacila sam smajli, u kofer spakovala sve divne uspomene, poklone, i sjajna poznanstva na putu do i iz Kušadasija, i rekoh zbogom, dragulju Turske!

Još putopisa pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares

Author: Jovana Jovanović

Podelite ovaj članak...

4 Komentara

  1. Zanimljivo,lepo opisano,budi zelju za odlazak na putovanje i upoznavanje Turske!:)

    Pošaljite odgovor
  2. Divan opis, podseti me na moje letovanje u Kušadasiju 2003.

    Pošaljite odgovor
  3. Skoro nisam pročitao ovako dobar tekst. Tako je dobro napisano da imam utisak da sam već tamo.

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *