Vaši putopisi – Lepote Bugarske – Travel Magazine

Lepote Bugarske

Lepote Bugarske

Sigurno ste mnogo puta čuli kako čak i iskusni ljubitelji putovanja kažu: „Pa šta ću ja u Bugarskoj? Ima mnogo lepših mesta za obići. More nije slano i prljavo je. Čim je jeftino, sigurno je bezveze….“ i mnoge druge izjave prepune predrasuda, naročito od onih koji nikada nisu bili u Bugarskoj.

Pre nego što sam i sama otišla na letovanje u Bugarsku, imala sam slične pomisli. Ali, nakon povratka sa puta, imala sam samo reči hvale za ovu nama nedovoljno istraženu i prelepu destinaciju. Ukratko rečeno: prelepo uređene duge peščane plaže, tradicionalna i ukusna hrana, luksuzni hoteli, udobni putevi, mnoštvo bajkovitih mesta za obići, grandiozni parkovi prepuni šarolikog cveća i svuda miris ruža… jednostavno destinacija za sve generacije.

U nastavku ću opisati koje sve lepote poseduje Bugarska i šta sve možete obići u toku letovanja i vaše putovanje učiniti aktivnim i nezaboravnim.

Ako putujete autom potrebno je znati nekoliko detalja vezanih za put i kako doći do Sunčevog brega na crnomorskoj obali. U Bugarskoj se koristi domaća valuta, bugarski lev (1€=1.95 lv) i lokalno vreme u odnosu na Srbiju je +1h.

Ukupna kilometraža puta od Beograda do Sunčevog brega je oko 836km, sa prilično dobrim i udobnim putevima sve do samog odredišta. Od Beograda do Niša prelazi se 231km i plaća se putarina u iznosu oko 800 din, (cene su podložne izmenama). Od Niša se odvaja levo ka Pirotu (71km) i Dimitrovgradu (24km). Nakon nekoliko kilometara od Dimitrovgrada dolazi se do graničnog prelaza Gradina (SRB) – Kalotina (BGR);

Na samoj bugarskoj granici prvo sledi pasoška kontrola i nakon toga potrebno je kupiti vinjetu za vožnju po bugarskim cestama (7 dana košta oko 8€);

Nastavak puta od granice Kalotina preko mesta Dragoman i Slivnica sa direktnim ulaskom u centar Sofije (56km), za one koji žele obilazak grada;

Izlazak iz Sofije direktno na autoput prema Plovdivu (147km);

Nakon Plovdiva odvoja se levo za Staru Zagoru (99km) i Burgas;

Prolazak od Stare Zagore kroz manja mesta Novu Zagoru, Sliven, Karnobat do Burgasa (176km);

U Burgasu se odvaja levo prema Nesebaru i Sunčevom Bregu (38km);

Sofija

Kada sam razmišljala o planu puta i obilascima u Bugarskoj, kratki predah u glavnom gradu Bugarske smatrala sam obaveznim. Veoma je lako ući i izaći iz grada, a Sofija je grad koji bi bilo šteta ne obići bar na kratko. Usputna je stanica i odlično mesto za jutarnju kafu, doručak i laganu šetnju po samom centru grada u kome se nalaze najznačajniji turistički objekti, smešteni u neposrednoj blizini što olakšava i ubrzava njihov obilazak. Prvo što primećujem su čiste ulice, lepo uređene sa mnogo cveća, potom široki bulevari sa uredno okrečenim fasadama, pa bar u tom centralnom delu grada. Za svega par sati vremena provedenih u Sofiji, stižem da obiđem samo najznačajnije verske objekte, koje ću kratko opisati u nastavku. Sofija je na mene ostavila utisak modernog i gostoprimljivog grada, koji zaslužuje mnogo više pažnje, nadam se u nekom drugom dolasku.

Sofija ima oko 1.370.000 stanovnika (2011). Sofija je najveći i glavni grad Republike Bugarske. Sofija spada u najviše prestonice Evrope. Nadmorska visina grada je 550m a okolne planine dosežu i preko 2000 metara. Kroz Sofiju protiče nekoliko malih reka poput Vladajske i Perlovske, dok najveća bugarska reka Iskar protiče istočno od grada. Sofija je osnovana pre sedam hiljada godina. Tokom vremena je imala i više imena, a ostaci starog grada su i danas vidljivi (grč. Sofija – mudrost). Sofija je bila prvo tračka naseobina po imenu Serdika, nazvana po tračkom plemenu Serdi.

Prelepa građevina koja u samom centru grada predstavlja simbol grada Sofije je hram-spomenik Svetog Aleksandra Nevskog i patrijaršijska katedrala Bugarske pravoslavne crkve u Sofiji. Izgrađena je 1908. godine i posvećena svetom Aleksandru Nevskom (veliki ruski knez i svetac Ruske pravoslavne crkve) i ruskim vojnicima, poginulim u Rusko-turskom ratu 1877—1878, nakon kojeg je Bugarska dobila državnost od Otomanske imperije ali ne i potpunu samostalnost.

Prelepa građevina koja u samom centru grada predstavlja simbol grada Sofije je hram-spomenik Svetog Aleksandra Nevskog

Foto: Sofija,Hram Aleksandra Nevskog

Rotonda Svetog Đorđa je najstarija građevina u Sofiji koja potiče iz 4. veka a izgradili su je Rimljani. Nalazi se u centru grada usred ostataka grada Serdika. Poznata je po freskama unutar kupole naslikanim u periodu između 12. i 14. veka.

Crkva Svete nedelje je srednjovekovni hram Bugarske pravoslavne crkve. Pretpostavlja se da je sagrađena u 10. veku i da je imala kamene temelje i drvenu konstrukciju. Takav izgled se zadržao do sredine 19. veka, kao i kod većine drugih crkava u Sofiji. Oko 1460. godine, za vrijeme epidemije kuge, vladika Silvanije je prenio mošti srpskog kralja Stefana Milutina iz sela Trepča u Bugarsku, u manastir Svetih Ćirila i Metodija. Posle nekoliko premeštanja, konačno počivalište pronašle su u Crkvi Svete Nedelje, pošto je crkva postala episkopska rezidencija u 18. veku. Mošti su se očuvale u požaru, nepogodi, napadima ustanika i Turaka, kao i napadu komunista 1925. godine. Uz neka oštećenja, mošti kralja Milutina izložene su u crkvi od kada ova crkva nosi još jedno ime — Crkva Svetog kralja.

Crkva Svete Sofije je druga najstarija crkva u Sofiji, datira iz 6. veka. U 14. veku crkva je dala ime ovom gradu koji se ranije zvao Sredec ili Serdika. Crkva je podignuta na mestu nekoliko ranijih crkava i bogomolja iz rimskog perioda. Zbog toga su se našli mnogi grobovi iskopani unutar ili pored crkve a neke od njih sadrže i freske. U 2. veku to je bilo mesto rimskog pozorišta. Pod je prekriven ranohrišćanskim mozaicima flore i faune. Crkva Svete Sofije je jedna od najvrednijih primeraka ranohrišćanske arhitekture jugoistočne Evrope.

Ove četiri crkve su najznačajniji turistički i verski objekti u Sofiji, a za one koji imaju nešto više vremena za razgledanje tu si i ostale znamenitosti vredne pažnje: statua Svete Sofije – simbol grada, Banja Baši džamija, Sofijska sinagoga, Sofijska mineralna banja, Nacionalni arheološki muzej, Nacionalna galerija, Etnografski muzej, Georgi Dimitrov mauzolej, Nacionalno pozorište Ivan Vazov, Ruska crkva, Nacionalna biblioteka, Spomenik Caru oslobodiocu, Parlament, Palata pravde i Palata kulture. Sagledavši vizuru i ostalih znamenitosti pored kojih sam prolazila, stičem utisak da je Sofija tek prva u nizu prelepih gradova u Bugarskoj. Zahvaljujući njenoj toploj dobrodošlici, željno sam isčekivala da obiđem i ostatak gradova koji su mi bili u planu.

Nakon posete Sofiji, nastavljamo put bez većih zadržavanja sve do Sunčevog brega. Tamo stižemo nešto posle podne i smeštamo se u već rezervisani hotel uz samo more. Na prvi pogled Sunčev breg deluje utegnuto, čisto i moderno. Plaža je jako duga (8km) i široka, sa izuzetno sitnim peskom. Uz plažu je lepo uređena staza za šetnju sa restoranima i kafićima i mnoštvom visokospratnih hotela uz more.

More je dosta valovito i ponekad sa jako visokim talasima, voda je čista i plitka sa ponegde plutajućom morskom travom i veoma malo slana (oko 19 promila, za razliku od proseka od 39 promila u drugim obližnjim morima. Uzrok vrlo malom salinitetu u površinskim slojevima Crnog mora nesumnjivo su velike reke, koje u njega utiču: Dunav, Dnjestar, Dnjepar, Don, Kuban, Džoroh, Jesil Irmak i Kizil Irmak). Sve u svemu, Crno more je idealno za kupanje, sunčanje, duge šetnje uz plažu, i uživanje u sportovima na vodi.

Na prvi pogled Sunčev breg deluje utegnuto, čisto i moderno

Foto: Plaža u Sunčevom Bregu

Sa plaže Sunčevog brega vidi se stari grad Nesebar, koji je udaljen oko 4km i lako se do njega može doći gradskim prevozom ili autom. Što se cena tiče, nisu mnogo različite u odnosu na Srbiju. Tu je i mini vozić kojim možete obići ceo Sunčev breg. Hrana u Bugarskoj je šarolika mešavina lokalnih i stranih uticaja. Najpopularnija hrana u Bugarskoj je jogurt, koji njenim stanovnicima daje dugovečnost i vitalnost.

Jogurt je osnovni mlečni proizvod koji se služi uz skoro sva jela u Bugarskoj ( jedinstvena bakterija „Lactobacillus Bulgaricus“ koja je odgovorna za davanje posebnog ukusa i sastava bugarskom jogurtu, može se naći samo u bugarskom vazduhu). Imala sam priliku da probam taj čuveni bugarski jogurt u sklopu hotela i moram da priznam da je izuzetno ukusan. Naime, podseća na one stare dobre recpete kojim su se služile naše bake za pravljenje jogurta, a tada se jogurt smatrao dobrim ukoliko bi ga kašikom mogli preseći. Dakle, nije tečan, ne može da se pije, nego se lagano preseca kašikom i jede. Upravo je takav i ovaj bugarski jogurt.

Nesebar

Posle upoznavanja Sunčevog brega, polazimo u razgledanje starog grada Nesebara, koji je pod zaštitom UNESCO-a od 1983. godine. Iako je Nesebar malo poluostrvo i lako ga je obići, uvek iz iskustva prvo nalazim turistički info centar i mapu sa rasporedom znamenitosti jer tako brzo i lako pronalazim sve što želim da obiđem a naravno mapu sačuvam za uspomenu.

Najvažniji spomenici iz srednjeg veka u Starom gradu Nesebaru su: crkva Hrista Pantokratora, Stara Mitropolija iz 9. veka – bazilika bez transepta, crkva svete Device Marije iz 10. veka i Nova Mitropolija iz 11. veka, koja je dograđena i ulepšana u 18. veku. U 13. i 14. veku izgrađen je značajan broj crkava: svete Teodore, svete Paraskeve, Svetog Mihaila i Gavrila i Svetog Jovana Aliturgetosa. Otomansko osvajanje grada, 1453. godine, označilo je početak opadanja, ali je ostalo njihovo arhitektonsko nasljeđe, koje je od 19. veka obogaćeno izgradnjom drvenih kuća u „istočnorumelijskom grčkom stilu“, tipičnom za bugarsku crnomorsku obalu toga perioda.

Najvažniji spomenici iz srednjeg veka u Starom gradu Nesebaru su: crkva Hrista Pantokratora, Stara Mitropolija iz 9. veka - bazilika bez transepta, crkva svete Device Marije iz 10. veka i Nova Mitropolija

Foto: Nesebar, crkva Hrista Pantokratora

Prolazeći kroz uske i kaldrmisane ulice ovog romantičnog gradića, uživala sam u razgledanju i fotografisanju prekrasnih drvenih kuća, starih crkava i raznih iskopina iz antičkog perioda. Tu su i brojne radnje sa suvenirima kao i mnoštvo restorana. Pošto sam veliki ljubitelj mora, rado prilazim obali i tu pravim interesantne fotografije ali nalazim samo neuređene plaže sa dosta mulja, skoro pa nemoguće za bilo kakvo kupanje. Ovde pominjem plaže isključivo vezane za stari grad Nesebar, jer su ostale plaže uređene. U celini, Nesebar je izuzetno vredan za posetu, pogotovo u večernjim satima, kada oni željni romantike mogu da šetaju i uzivaju u nekim od mnogobrojnih restorana.

Varna

Varna je treći po veličini grad u Bugarskoj posle Sofije i Plovdiva, a najveći primorski grad u državi. Varna je i sedište istoimene Varnenske oblasti. Grad ima oko 360.000 stanovnika. Varna je udaljena 95km severno od Sunčevog Brega. Na obodu grada Varne, za vreme arheoloških istraživanja Varne Nekropolis, nađena je najveća riznica zlata na svetu (4. vek). Deo te zlatne postavke može se videti u Arheološkom muzeju u Varni.

Morski park u Varni je najpoznatiji, najveći i najstariji Bugarski javni park, za koga se kaže i da je najuređeniji park Balkana. Nalazi se duž obale Crnog mora u Varni i zauzima površinu od 80ha i dužinu od 8km. Poseduje više od 300 vrsta dekorativnih biljaka i drveća. Ovaj park je vrlo važna turistička destinacija i spomenik pejsažne arhitekture. Najviše zasluga za uređenje parka nosi češki baštovan Antun Novak, koji je počeo sa uređenjem parka 1895. godine. Unutar parka nalazi se aleja kosmonauta, gde je prvo drvo, srebrenu jelu, imao čast da posadi kosmonaut Jurij Gagarin, 1961. godine.

Panteon za poginule u borbi protiv fašizma podignut je, kao i zoološki vrt, 1961. godine. Sunčani sat u obliku labuda instaliran je ispred glavnog ulaza u park gde se nalaze i čuvene kolonade stubova. Godine 1986. ovde su otvoreni i Opservatorijum i Planetarijum. Naval ili Mornarički muzej kao i akvarijum smešteni su unutar parka. Postoji i rekreativni prostor za decu, za odrasle, banjski objekat na plaži, kanal za veslanje kroz park kao i veliki broj restorana i klubova.

Unutar parka je i čuveni Delfinarijum. Delfinarijum je svečano otvoren 1984. godine i može da primi 1134 gledaoca. Posetioci mogu da prisustvuju jedinstvenom šou delfina koji traje oko 30 minuta i uključuje akrobacije, ravnotežu, muziku i ples delfina. U severnom delu parku nalazi se dvorac Evsinograd. Osnovan je 1890. godine kao letnja rezidencija bugarskih careva.

Varna je treći po veličini grad u Bugarskoj

Foto: Varna, saborna crkva Presvete Bogorodice

Pored Morskog parka u Varni je značajno obići i Sabornu crkvu Svete Bogorodice, Gradsko pozorište, Etnografski muzej u staroj balkanskoj kući, Gradski sat toranj, zgradu železničke stanice i Rimsku banju.

Poseta Varni bila je još jedna u nizu dokaza koliko Bugari drže do uređenja svojih parkova i grada u celini. Stigli smo da obiđemo impozantnu Sabornu crkvu svete Bogorodice, koja je prelepa i delfinarijum. Vrlo malo vremena smo posvetili morskom parku jer smo već nastavljali put ka severu i Balčiku. Od ključnog je značaja pomenuti da se u Bugarskoj nalaze najveće plantaže ruža na svetu, a ružino ulje iz njihovog cveta nezamenljiv je sastojak najskupocenijih parfema.

Čuvena Dolina ruža nalazi se u gradovima Kazanlak, Šipka, Karlovo i Kalofer, u središnjem delu Bugarske. Oko 70 odsto količine ružinog ulja potiče iz Bugarske, čije je zemljište i podneblje „bogomdano“ za njihovo uzgajanje – vrsta „rosa domascena“. Kažu da u svetu postoji na hiljade ruža, različitog oblika, veličine i boja, a samo nekoliko stotina „izabranih“ ima poželjnu dugotrajnu aromu. Bugarsko ružino ulje nema konkurencije, oko 60 do 70% godišnje proizvodnje odlazi za Francusku. Evropljani bugarsko ružino ulje kupuju najviše za kozmetičku industriju, a Amerikanci ga koriste kao mazivo za kosmičke aparate. S obzirom da je Bugarska čuvena po uzgoju ruža, onda i ne čudi što su im parkovi i ulice ukrašene cvećem o kojima vode veliku brigu, što sam se i sama uverila.

Podelite ovaj članak...
94Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *