Vaši putopisi – Magija Tenerifa - oaza u Atlantiku, I deo – Travel Magazine

Magija Tenerifa – oaza u Atlantiku, I deo

Magija Tenerifa – oaza u Atlantiku, I deo

Okruženo hirovitom, čudljivom i zastrašujuće moćnom i velikom nemani koju zovu Atlantik, jedno ostrvo se povinovalo njegovim vetrovima, strujama i talasima. Odozgo, raspaljeno suncem koje prvo mahne obližnjoj Sahari, pa nastavi da dalje putuje nebeskim svodom, njiše se sa svojim braćom i sestrama arhipelaga Kanarskih ostrva.

Agadir
PROČITAJTE I…

Priče iz Maroka: Agadir

Jedna od nestalih i zauvek zagubljenih komadića slagalice edicije „najveće misterije sveta“ i odeljkom pod nazivom „Atlantida„, možda je baš sakriven pod vulkanskom kupom vulkana Teide, suverenom Tenerifa i najvećim vrhom Španije. Ako ste pošli u potragu za tropskim rajem, beskrajno dugačkim plažama sa belim peskom nakinđurenim palmama sa razglednica i tipičnim odmorom iz “snova“ obojenog u tirkiz, onda je možda bolje da ne napuštate rejon Mediterana. Izolovano, desetak puta bliže Zapadnoj Sahari nego matici i udaljeno 4 do 5 sati leta od Londona, Ciriha ili Minhena, pa ipak, njegovu neobičnu lepotu i magnetičku privlačnost otkriva 5 miliona turista godišnje.

Vulkan Teide

Foto: mikezwei from Pixabay

Klima Tenerifa

Začuđujuče, obzirom da leži na istoj geografskoj širini kao i najveća pustinja sveta, klima je prvi razlog njegove privlačnosti. Leti temperature obično ne prelaze 30c, večeri su sveže, prijatne, a okean dovoljno topao za kupanje, dok se zimi ne spuštaju ispod 18. podeoka. I dok, recimo, u januaru dobar deo stanovništva kontinentalne Evrope jutrima struže led sa vetrobrana svojih automobila, a Mediteranom divljaju bure, na Tenerifima šetnja obalom u majicama i košuljama kratkih rukava traje do kasno u noć, a u bazenima ogromnih hotelskih kompleksa, preko dana voda se greje i puna je kupača.

Hotel

Foto: Hans from Pixabay

Ulaganja u turističku infrastrukturu

U turističku infrastrukturu se dugo, vredno i sistematski ulagalo. Na jugu recimo i najužurbanijoj turističkoj regiji, u mestima Los Cristiano’s, Playa de Las America’s i Costa Adeje, koja su se vremenom spojila u širokom luku uz obalu ima toliko hotela i apartmanskih naselja da je kumovanju njihovih imena, zbog brojnosti čini se, malo nedostajalo inovativnost. Šetališta uz obalu i trgovačke zone pedantno su uređena i čista, a na travnjacima bi mogli da im pozavide i ozbiljniji fudbalski stadioni. Neverovatno je to koliko različitih vrsta palmi ćete videti šetajući unaokolo. Od onih patuljastih, preko vitkih i razgranatih, kojima vetar izgleda ne može ništa do onih koje kao da su bremenite.

I ne samo palme. Tu su bugenvile, akrokarije, beli i ljubičasti oleanderi i fikusi, ukrasne žbunaste biljke, a posebno kaktusi koji su neizostavni ukrasi gotovo svih bašta.

Plaza Santa Cruz

Foto: hjrivas from Pixabay

Plažom se mirisi i dim, koji dopiru iz kuhinja restorana, mešaju sa onim sladunjavim kremama za sunčanje. Na meniju su, naravno sveža riba, fantastično ukusni gambori u maslinovom ulju sa belim lukom, razni stejkovi, burgeri, neizbežni “kinezi“, uostalom, jela iz svih krajeva sveta, premda se lokalci ponose mladim krompirom kuvanom u morskoj vodi koga ima tokom cele godine.

Kad smo već kod mirisa, ono što je posebno upečatljivo je da se bez obzira o kom se dobu dana ili noći radi, ulicama i plažama se vrlo često, razleže opori miris marihuane, u toj meri da se da pravom pomisli da je njena konzumacija ovde legalizovana.

Plaže za svačiji ukus

Ponegde se glasna, jednolična i mozgoispirajuća muzika, koja dopire sa zvučnika barova na plažama meša sa umirujućim zvukom talasa, ali ta praksa nije izmišljena ovde. Zato se na kilometrima dugačkoj obali može pronaći mesto i za poziranje na skupocenim ležaljkama sa baldahinima, kursevi surfinga ali i za osamu, doduše ne potpunu. U širokoj paleti boja peska kojima su pokrivene plaže na ostrvu, dominira tamna, pepeljasto crna. Plaže pokrivene takvim peskom posebno su atraktivne i brojne, ali ima i onih koje su pokrivene peskom dopremljenim tankerima direktno iz Sahare, ili pumpama sa okeanskog dna, čisto da se neko ne oseti uskraćenim za onim tradicionalnim i kako bi se udovoljilo najizblrljivijim ti razmaženim gostima uglavnom iz Zapadne Evrope.

Plaza Tenerifa

Foto: Fausto García-Menéndez from Unsplash

Podelite ovaj članak...
39Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *