Vaši putopisi – Magija Tenerifa – oaza u Atlantiku, II deo – Travel Magazine

Magija Tenerifa – oaza u Atlantiku, II deo

Magija Tenerifa – oaza u Atlantiku, II deo

Nacionalni park Teide

Da, treća najveća vulkanska struktura na svetu, najviši vrh Atlantika i Španije i treći najveći vulkan na svetu ako se meri visina od morskog, ili u ovom slučaju okeanskog dna. Sa druge strane, Teide je najposećeniji nacionalni park u čitavoj Evropi i osmi na planeti Zemlji.

Mesto na kome su okupljeni centar za posetioce, parking i restoran nalazi se na visini od 2250m. Nedaleko odatle, put ka gotovo samom vrhu vulkana može se nastaviti žičarom.

Teide

Foto: Arut Pogosyan from Unsplash

I ovako, gledajući ga iz njegovog podnožja, uspavani div dovoljno je blizu i dovoljno je prisutan. Njegov dremež traje od 1909. godine, ali sa vulkanima se nikad ne zna.

Ono što je Olimp bio za stare Grke, to je Teide bio za narod Guanča, boravište bogova i tepih za legende. Znate ono, đavo Gajota ja na dnu vulkana zatočio boga sunca Mageka i ostavio Guanče da se zlopate po mraku sve dok nije došao vrhovni bog Alaman i oslobodio ga…

„Nezemaljske“ pejzaže Teidea su odavno otkrili holivudski lovci na neobične predele. Tako su ovde snimane scene brojnih filmova kao što su na primer „Borba titana“ (ali ova novija verzija iz 2019. godine), „Milion godina p.n.e.“ (1966., sa Rakel Velš u glavnoj ulozi), zatim vestern „Paklene potere“ (1975) itd.

Visoke i neobične kamene strukture raspoređene u nekoliko celina, maskote su ovog nacionalnog parka. Najpoznatiji su Garsia (Garcia) i Ćinćado (Chichado), a izgledaju tako kao da će iza njih svakog trenutka iskočiti sam Indiana Džons.

Fudbal na ostrvu

Krajem juna 2022. godine, jedne lepe nedeljne večeri u glavnom gradu Tenerifa i jednom od 2 glavna grada Kanarskih ostrva – Santa Kruz (Cruz) de Tenerife (drugi je Las Palmas), sve nade njegovih građana, ali i gotovo svih ostrvljana marširaju ka jednom cilju: povratku njihovog voljenog fudbalskog kluba Tenerife u prvu ligu Španije nakon dugih 14 godina. Atmosfera na meču baraža na stadionu Heliodoro Rodrigez Sančez bila je fantastična. U barovima i parkovima oko stadiona, ali i širom grada, „i mlado i staro“ okićeni u boje voljenog kluba nadalo se da više neće morati da prepričavaju i zamišljaju već uživo gledaju mečeve sa Real Madridom, Barselonom ili Atletikom.

Gotovo karnevalski ambijent potrajao je sve do nekog 70. i 80. minuta kada su igrači gostujuće Đirone postigli drugi, a zatim i treći pogodak i tako raspršiti snove „plavo – belih“ o povratku u elitni rang.

A što se karnevalske atmosfere tiče, na nju ostavljeni i gosti iz čitavog sveta neće morati da čekaju dugo.

Karneval Tenerifa

Foto: office15 from Pixabay

Karneval Tenerifa

Još od prvih evropskih doseljenika, tradicija održavanja maskenbala kao i plesnih i muzičkih večeri opstala je do danas samo što se ona vremenom uobličila u čuveni karneval koji je nakon onog u Riju, najpopularniji i najmasovniji na svetu.

Iz godine u godinu, još od 1987. godine, tema festivala promenljiva je kategorija pa su se do sada slavili Bolivud, cirkus, Meksiko, Atlantida, gusari, horor filmovi, moda, svemir, Egipat, a 2022. godine đuskalo se, mislilo i kostimiralo u ritmu i duhu naučne fantastike.

O karnevalu, Santa Kruzu, ostrvu, Kanarima i nekim drugim pojedinostima pisaće neki drugi kao što su već i pisali.

Ovo je bila još jedna kratka priča o jednom ostrvu opkoljenom Atlantikom, sasvim jedinstvenom, skrovitom, magičnom.

Autor teksta: Aleksandar Mikić

PROČITAJTE I…

Toledo – čudesno ostrvo usred Kastilje

Ostale zanimljive putopise pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
62Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

  1. Sve je to lepo ali i skupo, jeftinije je meni da sa prijateljima iznajmimo auto u Autorent-u pa na Drinu na pecanje tri dana.

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *