Vaši putopisi – Mikonos - grčka kosmopolitska oaza – Travel Magazine

Mikonos – grčka kosmopolitska oaza

Mikonos – grčka kosmopolitska oaza

Iako je Dalaj Lama mudro rekao: „Jedom godišnje idi negde gde nikad ranije nisi bio“, na jednoj sasvim slučajnoj kafi dogovor je pao na put za Mikonos. Na Mikonosu sam bila već dva puta, ali vredi ponoviti gradivo, zar ne?

O Mikonosu

Mikonos je deo ostrvske grupe Kikladi u Egejskom moru, površine 105,2 km2 (otprilike kao Mljet). Dobio je ime po najstarijem sinu Boga Apolona, što i ne čudi činjenica da ostrvom šetaju njegovi zgodni naslednici. Mikonos ima dva veća grada: Mikonos ili kako ga domaći stanovnici zovu Hora (u prevodu grad), smešten na obali i Ano Mera, mesto smešteno na brdovitom delu ostrva. Ostrvo broji oko 9.300 stanovnika. Pre nego sletite na Mikonos, pomerite svoje satove za jedan sat unapred, prema istočnoevropskom vremenu. Pored predivnog plavog mora i rajskih plaža, izdvaja se jednostavan arhitektonski stil kuća, u kojem preovladava vizura bele boje sa plavim prozorima tvz. kikladska arhitektura. Kuće su napravljene od prirodnog kamena, uglavnom kockastog oblika sa malim prozorima kako bi se zimi zaštitili od vremenskih neprilika, a leti od vrućine.

Mikonos kuce

Mikonos

Santorini ili Mikonos
PROČITAJTE I…

Santorini ili Mikonos – pitanje je sad

Šta videti na Mikonosu

Iako danas slovi kao kosmopolitsko ostrvo, prepun zabave, blještavila i glamura, Mikonos je puno više od toga. Bogata istorija datira još iz XI veka pre n.e. Ukoliko želite biti u centru zbivanja onda svakako treba odsesti u Hori. Iako su ostali delovi ostrva jednako primamljivi za videti. Rentiranje automobila odličan je način da se istraži ostrvo, tim više što na njemu ne postoji niti jedan semafor. Da 1961. godine modna ikona Džeki Kenedi Onazis nije posetila Mikonos, oduševila se njime te bila redovan gost, pitanje je da li bi ovo malo ostrvo u Kikladima ikada postalo ovako popularno kao što je to danas.

Mikonos

Ukoliko ste ranoranilac kao ja, jutra na Mikonosu započnite šetnjom kroz uske kamene uličice. Dozvolite sebi da se izgubite u istom, a različitom. Miris bungevilija dopire sa svakog balkona te pomešan sa mirisom Egejskog mora daje posebu čar ovom grčkom ostrvu. I tada doživite Mikonos u njegovom punom sjaju. Jutarnju kaficu popijte u Staroj luci.

Mikonos

Old port (stara luka)

Stara luka smeštena je u zalivu, okružena tradicionalnim belim kućama. Veliki, zakrivljeni lukobran pruža dodatnu zaštitu od jakih mediteranskih vetrova. Šetnjom starom lukom, očaraće vas njena jedinstvena lepota i ambijent. Živopisne boje zidova, duboko plavetnilo mora i jarko bela jedra brodića stvaraju impresivnu paletu lepote. Kafići i restorani, te mnogi prodavci koji prodaju suvenire, odeću i lokalnu ručno rađenu robu rade do kasno u noć. Ujutro je jako živo u ovom delu Mikonosa: domaći žitelji piju kafu, dolaze na pijacu, komentarišu stanje u državi i sportu. Pažnju su mi privukli razni predmeti koji se prodaju na svakom koraku (narukvice, šolje, majice…), a na kojima je naslikano plavo oko. Simbol plavog oka, kako su mi rekli domaćini, predstavlja amajliju koju nosite sa sobom kako bi se zaštitili od svih zala.

Taverna

Panagia Paraportiani

Nakon kafe krenite prema crkvi Panagia Paraportiani koja datira iz 1425.godine. Od svih crkava na Mikonosu, ova je najimpresivnija. Crkva se ustvari sastoji od pet manjih spojenih crkava. U beloj boji, liči na ledeni breg koji se izdiže usred plavetnila mora i neba. Na Mikonosu postoji nekoliko stotina manjih crkava, koje su uglanom otvorene uveče te možete ući i razgledati. Smatra se da uglavnom svaka porodica na Mikonosu ima svoju crkvu, koju su nekada davno izgradili pomorci kao zavet da će se vratiti svojim porodicama živi i zdravi. U blizini Crkve nastavlja se predeo Mikonosa koji se zove Mala Venecija.

Crkva

Mala Venecija

Nekada je Mikonos bio važna stanica bogatim italijanskim trgovcima na putu iz ili prema Italiji, te su na obali Egejskog mora u 16 veku izgradili kamene kuće raznobojnih pročelja i drvenih balkona, o koje udaraju talasi. Mala Venecija zasigurno je najbajkovitiji deo Mikonosa ali i navodno jedna od najfotografisanijih četvrti u Evropi. U jednom od barova dočekajte zalazak sunca, koji je zaista nestvaran.

Mala Venecija

Vetrenjače

U blizini Male Venecije popnite se na brdo na kojem se nalaze vetrenjače iz 16 veka. Vetrenjače danas više nisu u funkciji ali su zato odlična kulisa za fotografisanje. Na ovom delu ostrva često duva mirni severni vetar pod nazivom Meltemi.

Vetrenjace

Vetrenjace

Arheološki muzej

Arheološki muzej nalazi se u Hori. Poznat je po velikoj kolekciji vaza, nakita, keramike te mermernih skulptura.

Pelikan Petros

Nemojte se iznenaditi ukoliko šetnjom Mikonosom susretnete pelikana Petrosa, maskotu ovog ostrva. Naime, 1958. godine ranjenog pelikana našao je lokalni ribar u blizini obale Mikonosa. Nakon što se oporavio, ostao je na ostrvu te postao omiljen među domaćim žiteljima, sve dok tragično nije uginuo. 1986. godine Džeki Kenedi Onazis donirala je pelikana Mikonosu, a nekoliko pelikana samo je našlo svoj dom na ostrvu. Danas pelikani slobodno šetaju ostrvom i predstavljaju pravu turističku atrakciju.

Plaže na Mikonosu

Popodne na Mikonosu najbolje je iskoristiti odlaskom na neku od plaža, a Mikonos zaista obiluje predivnim plažama i čistim kristalnim morem. Ornos, Paradiso, Super paradiso, Psaros, Paraga samo su neke od plaža na Mikonosu. Na svakoj plaži smešten je barem jedan „beach“ klub, koji svojim gostima nudi zabavu od jutra do večeri. Međutim, postoje i manje poznate, a jednako lepe plaže za one koji nisu ljubitelji partijanja.

Plaza

Scorpio„, „Nammos„, „Jackie O„, „St Anna“ samo su neki od popularnih klubova na plaži gde ćete uz bok sedeti nekom poznatom glumcu ili sportisti.

Vece

Kako pada noć, tako se i grad Mikonos pretvara u mesto zabave. Sve se seli upravo u uske uličice ovog grada. U restoranima i tavernama traži se sto više. Preporučujem da probate giros, suvlaki, pohovani sir, a za dezert baklavu.

Mikonos hrana

Nonšalantnost koja vlada ovim ostrvom bez obzira na blještavilo i glamur svetskog džet set-a, daje ostrvu autentičnost koju još uvek nije izgubilo.

Autor teksta i fotografija: Josipa Rudić

Pariz Ajfel
PROČITAJTE I…

Pariz – čari grada za Novu godinu

Ostale zanimljive putopise pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
118Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *