Vaši putopisi – Može li Slavonija postati kontinentalna Istra? – Travel Magazine

Može li Slavonija postati kontinentalna Istra?

Može li Slavonija postati kontinentalna Istra?

Nakon mesnog temeljca bili smo spremni za Kutjevo

Vinoljupci će na Vinogorju Kutjevo doći na svoje. Preporuka: odaberite minimalno tri vinarije po danu. Mi smo posjetili Vinariju Jakobović i za početak otkrili sjajan pjenušac Rose brut, nakon kojega je uslijedilo kušanje Graševine, Pinota sivog, Rajnskog rizlinga i još nekoliko vina vrhunske kategorije, sve do Graševine izborne berbe bobica i sve sa poznatog položaja Vetovo na vinogorju Kutjevo.

U vinariji Krauthaker nas je oduševila Graševina Mitrovac iz 2020. koja je tek izišla na tržište. Ništa manje nismo uživali i u Zelencu, Sauvignonu, Graševini kasne berbe ili berbe prosušenih bobica… Priču smo lijepo zaokružili Krauthakerovim vinjakom koji nam je otvorio neke nove vidike i za koji imamo samo riječi hvale. Citirati ću prijatelja Mladena Grdovića: ”Ja ne pijem, ja degustiram!”

Foto: Borna Subota

Bogati slavonski ručak

Kasni bogati slavonski ručak u popularnom požeškom vege restoranu Zlatni Lug.

Zajebavam se. Kao što rekoh ranije, u Slavoniji povrće služi samo kao dekoracija na tanjuru. Zlatni Lug nas je dočekao s neizostavnim pečenim kobasicama, slaninom, čvarcima i sočnim kiselim kupusom, a to se ne propušta.

Ribafish nam je demonstrirao staroslavonsku vještinju miješanja čvaraka. Mesi, mesi, neće da ti škodi.

Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa

Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa

Ja sam zamolio kuhara da mi pripremi nešto lagano bez glutena. Složio mi je lagani vinogradarski ćevap. Tradicionalno jelo požeških vinogradara koje se sastoji od najfinijih komada svinjetine i junetine nanizanih na ražanj između kojih se slažu dimljena slanina, luk i paprika, a sve se oblaže svinjskom maramicom.

Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa

Imali smo i desert 🙂

Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa

Nakon ručka je bilo vrijeme za odlazak u novu vinariju. Uvijek je lijepo prošetati starim Kutjevačkim podrumom iz 1232. i čuti legendu o carici Mariji Terezi i barunu Trenku koji su navodno za svako intimno druženje urezali jednu recku na zidu što je bila i inspiracija za vinsku etiketu Maximo. Više od sedam stoljeća stare povijesti uz dašak erotike i šest izrezbarenih bačvi dok kušate vina u podrumu koji nema niti jednu propuštenu berbu u tom dugom periodu. Veličanstveno!

Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa

Za večeru su nam predložili nešto laganiji meni s pastrvom iznimne teksture i dimljenim šaranom u Starim Fenjerima u Turniću u blizini Požege s ribnjacima odmah uz restoran. Slušali smo tamburaše i zavodili slavonske snaše dok su nam konobari redovito nadopunjavali čaše. Kak’ bi rekel gospon Franjo: ”Šaran mora plivati.”

Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa

Pleternica za kraj

Prije odlaska kući po suvenire u Luks Bike Shop, jestive, nejestive, tekuće, dekorativne…, tu ćete pronaći dar baš za svakoga. Idealno je vrijeme za kupovinu zdravih, domaćih, slavonskih proizvoda koji su već zapakirani u poklon kutije ili korpe i koji mogu učiniti predstojeće blagdane još ljepšima. U trenutku dok ovo pišem, Alma mi još uvijek nije vratila kekse koje sam tamo kupio. Slučano ih je ponjela sa sobom doma.

Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa

Ribafish i ja smo imali natjecanje u rezanju kulena u kojem je moj čučerski zlatorez uvjerljivo pobjedio K-plus rez mladog i neiskusnog Ribafisha.

Foto: Borna Subota

Kad ste u Zlatnoj Slavoniji morate obići Trg Bećarca s modernom suvenirnicom i nasuprot njega Interpretacijski centar Terra Panonica u Pleternici u kojem ćete s VR naočalama otputovati 24 milijuna godina u prošlost kada je Slavoniju prekrivalo Panonsko more.

Foto: Borna Subota

Lijepo je bilo provesti dan u virtualnoj šetnji Panonskim morem iako bi još bolji dojam ostavila aplikacija za virtualnu šetnju s Lidijom Bačić. Možda neki muzej Lidije Bačić? Samo razmišljam na glas.

Foto: Borna Subota

U ovom kraju nekoliko je sjajnih craft pivovara poput Franza u Pleternici, koji nas je oduševio svojim tamnim i svijetlim Franzom, Jozefom i Krampusanerom.

Za kraj još jedna degustacija odličnih vina i priča o vezi sorte Klikun i Madame Clicquot koja je na putu prema Petrogradu posjetila Pleternicu i oduševila se ovim gradićem. Priču su nam otkrili u poznatoj vinariji Markota smještenoj u Zlatnoj dolini, koja nudi posebne degustacije ispred ogromne bačve smještene na brdu iznad vinograda.

Za kraj nisam mogao odbiti fotku s najvećom slavonskom obožavateljicom, Ivom Glibo koja me pitala: ”Misliš li stvarno da Slavonija može postati kontinentalna Istra?”

Odgovorio sam: ”Ako me netko plati izdašno, ne samo da može, nego će to i postati.”

Foto: Ribafish

Autor: Josip Novosel aka Dragi Vođa aka Vin Diesel za siromašne – samozatajni bacač uroka iz Čučerja, dopisni član magazina ”Daj mi majko čvaraka i špeka, za koronu nema boljeg lijeka”, prijatelj imućnih, prije svega čovjek, a tek onda tajkun i Gastro Snob.

Krk Vrbnik
PROČITAJTE I…

Vrbnik, vinarija Katunar i ostrvo Krk – u potrazi za vinima izgubljenog vremena

Ostale zanimljive putopise pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
94Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *