Vaši putopisi – Peloponez, duboki Mani - poluostrvo ratnika, kula i vijugavi put ka paklu – Travel Magazine

Peloponez, duboki Mani – poluostrvo ratnika, kula i vijugavi put ka paklu

Peloponez, duboki Mani – poluostrvo ratnika, kula i vijugavi put ka paklu

Eh taj Mani! To su kamene kule, ponosni Manioti i „kapija“ koja vodi u Had… Mani je poluostrvo na najjužnijem ćošku jugoistočne Evrope, a jedinstvena lepota, nestvarni pejzaži i bogata istorija čine ovu destinaciju nezaobilaznom za sve ljubitelje prave Grčke, i putnike koji tragaju za mestima neiskvarenim masovnim turizmom.

Sao Miguel
PROČITAJTE I…

Sao Miguel – najlepši kutak Azorskih ostrva u srcu Atlantika

Na prvi pogled grub ali istovremeno očaravajuć. Sa kamenim kućama i kulama koje više liče na omanja utvrdjenja, crkvama i skrivenim uvalama koje nisu vredne samo putopisa jer se Mani ne opisuje, Mani mora da se oseti i doživi.

Juzni Mani

Foto: Južni Mani – Paw traveller

Duboki Mani – jedan od najizolovanijih regiona

Duboki Mani je dugo bio jedan od najizolovanijih regiona u Grčkoj. Ovde ćete pronaći nestvarna i magična mesta kao što su Areopoli, Gerolimenas, Vathia, Porto Kagio i Marmari, ali i najjužniji deo Balkanskog poluostrva Rt Matapan koji razdvaja Mesinijski zaliv na zapadu od Lakonijskog na istoku. Upravo na ovom mestu se nalazi i pećina koja je prema grčkoj mitologiji bila ulaz u Had, mitološki podzemni svet mrtvih. Ovde su samo retki, poput polubogova Orfeja Herakla i Odiseja, mogli da udju i da se čudesno vrate.

Areopolis

Kaže se da pravi Mani počinje u Areopolisu na zapadnoj strani poluostva, i nakon plaža ispod Gitija na istočnoj strani. Većina turista nikada i ne dodje u ovaj deo osim u posetu pećinama Diros, a nakon izleta brodom se vraćaju u turistička sela spoljnjeg Manija poput Stupe i Kardamilija.

Areopolis

Foto: Areopolis – Paw traveller

Areopolis je izuzetno šarmantan gradić, živopisan i pun života sa mnogo restorana, barova i noćnih klubova. Njegove uske uličice popločane kamenom će vas odvesti do najslikovitijih mesta, kamenih kuća i kula koje imaju jedinstveni karakter, i crkava iz vizantijskog perioda.

Limeni

Foto: Limeni – Paw traweller

Silazeći iz Areopolisa ka moru naići ćete na neopisivo lepo selo Limeni koje krasi pregršt divnih kula i nekoliko odličnih ribljih tavernica. Iako Limeni nema plažu, prilazom sa stenja ipak možete zaroniti u kristalno čistu tirkiznu vodu.

Duboki Mani je skoro nadrealan, grub ali i krhk u isto vreme, a ono što je sigurno je da nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Vekovima su ljudi na Maniju koristili mreže kamenih puteva za kretanje izmedju sela. Tako je bilo do šezdesetih godina dvadesetog veka kada je otpočela izgradnja puteva. Transport robe se uglavnom odvijao čamcima i mazgama. Mnoga sela su bila dostupna samo sa mora pa je većina puteva mala i krivudava, i što se više krećete prema jugu sve je manje saobraćaja.

Juzni Mani

Foto: Južni Mani – Paw traveller

Mani – ratovi i osvete

Smešten na južnim padinama planine Tajgetos, Mani je stalno bio u pripravnosti od invazije, kako od osvajača tako i medjusobno izmedju sela, što je rezultiralo jedinstvenim oblikom gradnje. Sela su opasana međama i građene su kule načičkane jedna do druge, bez prozora osim malih rupa jer im je namena bila jasna. Građene su za bitke.

Manioti su bili ratnici, potomci Spartanaca, koji su negovali tradiciju i porodične veze. Ako bi neko naneo štetu porodici, to je bio razlog za odmazdu, i samo je krv to mogla da opere.

Osveta se nije smatrala varvarskim činom, već je osoba koja se svetila, da bi povratila ugled i čast porodici, zasluživala visok stepen poštovanja u zajednici.

Mountanistika

Foto: Mountanistika – Paw traveller

Nikada se nije ratovalo nenajavljeno već bi rat bio zvanično objavljivan zvonjavom. Potom je svako uništenje bilo dozvoljeno. Najčešći završetak osvete bio je uništenje dela jedne porodice. Preživeli su morali da se odsele i odu u druga sela ostavljajući svoju imovinu pobedniku.

Zanimljivo je i to da je vendeta imala i privremene pauze za obavljanje neophodnih poslova poput oranja, setve, žetve ili branja maslina. Mir bi trajao i tokom obreda krštenja ili venčanja, i čim bi poslovi bili svršeni odmazda se nastavljala.

Vathia

Foto: Vathia – Paw traveller

Vathia, jedno od najfotografisanijih sela na Maniju kojom dominiraju kule potpuno dokazuje ovaj divlji karakter svojih negdašnjih stanovnika. Ono svedoči o najdužoj svađi između četiri porodice koja je trajala četrdeset godina i rezultirala stotinama mrtvih.

Planinsko selo Mountanistika

Ipak hajlajt ovog putovanja za nas je bila Mountanistika. Malo planinsko selo na 560 metara nadmorske visine odakle puca zadivljujući pogled na sva sela južnog Manija, od Vathie do Marmarija. Mislili smo da ćemo tamo pronaći napušteni grad duhova, ali zapravo smo tamo zatekli četiri osobe. Jednog lovca, dva starija lokalna čoveka, i jednu damu iz Atine sa bikom koja provodi leto u selu.

Moundanistika

Foto: Mountanistika – Paw traveller

Imali smo sjajan razgovor koristeći ruke i izraze lica… Zaista neprocenjivo!

Osim kula, na Maniju ima i zamkova iz post-vizantiskog perioda, poput Achilleiona. Ima i crkava i manastira koje su uglavnom male i skromne.

Promašivši put ka Marmariju stigli smo u Achilleio. To je malo naselje sa zamkom nasuprot Porto Kagiu koji se nalazi na mestu gde je prema Pausaniju bila drevna luka.

Achilleio

Foto: Achilleio – Paw traveller

Danas se ovde mogu videti ostaci zidina čuvenog zamka koji su 1570. godine izgradile Osmanlije u svrhu pokoravanja Manija. Ali, u roku od godinu dana nepokolebljivi Manioti su zajedno sa mletačkim admiralom Gerinijem i njegove 24 galije pokorili osvajače i primorali ih da se predaju. Nekada je ovaj zamak imao pet impozantnih kula….

Razloga za posetu Maniju ima na pretek jer Mani se ne opisuje, Mani mora da se oseti i doživi!

Autorka teksta i fotografija je Bojana Ristić Šofranac – kreator bloga Paw traveller, na kome ćete pronaći zanimljive savete za putovanje sa ljubimcima, ali i simpatične pseće priče.

Janda
PROČITAJTE I…

Janda – moćan Dunav, netaknuta priroda Srema i jedna legenda

Pročitajte još zanimljivih putopisa ovde.

Podelite ovaj članak...
17Shares
Podelite ovaj članak...

2 Komentara

 1. Predivno! Moj životni san je da živim na jednom ovakvom mestu, tako da tamo ne bih samo odmarala, rado bih se i preselila. Da mogu, sutra bih pozvala medjunarodne selidbe pro move, i otišla tamo zauvek. Nažalost, za sada mogu samo da maštam o tome…

  Pošaljite odgovor
  • Draga Jelena,
   Hvala vam na komentaru! Drago mi je da ste uzivali citajuci putopis o ovom prekrasnom poluostrvu!

   Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *