– Putujem kroz Srbiju - kao strani student – Travel Magazine

Putujem kroz Srbiju – kao strani student

Putujem kroz Srbiju – kao strani student

Verujem da svako iskustvo sa putovanja, između ostalog i upoznavanje sa raznim ljudima, može stvoriti dublju i širu perspektivu.

Naročito kada se čovek druži sa različitim ljudima poreklom iz drugačijih kultura i ražličitih profesija. Kao strani student u Srbiji, veoma sam zahvalna što sam imala priliku da studiram, ali da pored toga, kroz putovanja naučim o životu. Obišla sam nekoliko srpskih gradova u društvu, ali i sama.

Na primer, kada sam bila u Kikindi na Danima Ludaje, putovala sam sa grupom Društva srpsko-indonežanskog prijateljstva (NUSANTARA).

NUSANTARA, Foto Vladimir Ilić

Tokom cele jednodnevne ekskurzije, bila sam jedina Indonežanka u autobusu i uopšte nisam osećala to kao prepreku, već dragocenu priliku da budem u ovom gradu tokom zanimljivog događaja. Videla sam kako je lepa Kikinda tada postala narandžasta.

Foto: Vladimir Ilić

Probala sam banatski fruštuk i sve je vrlo ukusno, posebno pita od bundeve.

Banatski fruštuk, Foto: Sabriana Jayaputri

Uvek ću se sećati našeg ljubaznog vodiča, Kikinđanke Jelene Matić – koja mi je poklonila magnete i pitu od bundeve. Bila sam veoma počastvovana. Sa toplim i ljubaznim ljudima razgovarala sam opušteno, vreme kao da je stalo i barijere su pale.

Jelena Matić i ja, Foto: Banatski fruštuk, Foto: Sabriana Jayaputri

Osim Kikinde, do sada sam posetila desetinu srpskih gradova. Bila sam takođe u Hisardžiku kod Prijepolja da posetim jednu džamiju iz 16. veka. Neka od svojih iskustava sam zabeležila na indonežanskom. Moje beleške o iskustvima u Srbiji, od kada sam prvi put došla 2013. godine, objavljene su u Indoneziji kao knjiga.

Džamija u Hisardžiku, Foto: Sabriana Jayaputri

Ponekad putujem sa cimerkom. Ona je Indonežanka koja je takođe dobila stipendiju. Zove se Navira i studira na Tehnološko-metalurškom fakultetu, smer hemijsko inženjerstvo.

Navira na fakultetu sa koleginicom Marinom

Već dve godine je ovde. Vredna je i pošto volimo da se družimo sa novim ljudima, zajedno smo bile u Sjenici, posetile smo džamije, a takođe smo posetile i Smederevo tokom Smederevske jeseni.

Navira i ja na Smederevskoj jeseni, Foto: Sabriana Jayaputri

Na svakom putovanju saznajem više o istoriji. Upoznavanje sa novim ljudima može nam otvoriti nove vidike i perspektive. Verujem da je jedno od merila inteligencije da se neko usuđuje da koristi jezik kao medij komunikacije.

Živim u glavnom gradu Srbije već sedam godina i bez obzira na to koliko često putujem van grada ili u inostranstvo, najviše sam povezana sa Beogradom. Međutim, svaki grad ostavlja poseban utisak i nudi neku novu priču. Različite lokacije, različiti izleti i jedinstvena iskustva uče me mnogim stvarima.

Kad dođe vreme za povratak u moju domovinu, Indoneziju, sa sobom ću poneti sva iskustva iz Srbije – sa ljudima, sa fakulteta, a možda i kroz srpsku hranu koju volim – na primer, pohovani kačkavalj!

Pročitajte Sabrijanin tekst o Indoneziji, a saznajte više io njenoj novoj knjizi Beleške jedne Indonežanke o Srbiji.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
4Shares

Author: Sabriana Jayaputri

Podelite ovaj članak...

1 komentar

  1. Lepo napisano, dobrim ljudima se dobrim vraca 🌺

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *