Vaši putopisi – Quinta da Regaleira - najmističnija palata u Portugaliji – Travel Magazine

Quinta da Regaleira – najmističnija palata u Portugaliji

Quinta da Regaleira – najmističnija palata u Portugaliji

Vanvremenska, mistična i očaravajuća palata Quinta da Regaleira predstavlja jednu od najkontroverznijih građevina, ne samo u Portugaliji, već i u svetu.

Jedan od razloga mog putovanja na kraj Evrope bilo je, između ostalog, i ovo veličanstveno imanje. O njoj sam čitala, gledala dokumentarce, proučavala, maštala…

Septembar 2018. godine….

Obala Tenerifa
PROČITAJTE I…

Magija Tenerifa – oaza u Atlantiku, I deo

Put do palate Quinta da Regaleira

Stigle smo vozom iz Lisabona u magičnu Sintru. Postajem nestrpljiva da ušetam u predivne zamkove.

Posle obilaska Palacio da Pena vraćamo se u Sintru odakle “hvatamo” autobus br. 435 do Quinta da Regaleire.

Oni koji imaju sreće ulaze u prvi autobus, ovi drugi čekaju dodatnih 20-tak minuta na sledeći.

Autobus sa oznakom 435 se zaustavlja. Strpljivo čekamo u redu. Moram priznati da su moji saputnici izuzetno kulturni. Ne guraju se, već uljudno čekaju na svoj red za ulazak u prevoz.

Put kojim se vozimo je uzak i na pojedinim delovima kaldrmisan. Jednosmeran. Dok se uspinjemo uz brdo pažnju mi privlače mali hoteli, pansioni i privatne vile koje stidljivo izviru iza gustog rastinja.

Posle desetominutne vožnje vozač putnicima saopštava da se pripreme jer silazimo na sledećoj stanici.

Ispred nas masivna vrata predivne Quinta da Regaleira. Lepša je nego na bilo kojoj fotografiji.

Ulaznica – 6 eura.

Njenu autentičnu i nesvakidašnje lepotu prepoznao je i UNESCO te je imanje, kao i Palate Pena, zaštitio i uvrstio u svoju kulturnu baštinu.

Mapa imanja Quinta da Regaleira

Kako je sve počelo?

Imanje čiji je prvobitan naziv bio Quinta da Torre, tokom svoje duge istorije imao je brojne vlasnike. Godine 1840. kćerka bogatog portugalskog trgovca Baronesa od Regalerije kupuje imanje, daje mu sadašnji naziv – Quinta da Regaleira, i ono postaje njena letnja rezidencija.

Pola veka kasnije, na jednoj aukciji, imanje kupuje nadaleko čuveni portugalski multimilioner Antonio Augusto Carvalo Monteiro (poznatiji kao “Milioner Monteiro”), čovek vrlo istančanog ukusa koji je svoje bogatstvo stekao trgujući kafom i draguljima iz Brazila. Njegova ideja bila je da od imanja napravio svoju letnju oazu.

Poznat po svojoj megalomaniji, a i “višku” novca, nameravao je da proširi svoje imanje te je godinama kupovao okolne posede, pripajao ih svom, sve dok veleposed veličine četiri hektara – današnja Quinta da Regaleira – nije dostigla oblik pentagona.

Godinama kasnije, od sasvim obične zamisli, nastaje grandiozno imanje imućnog portugalskog trgovca, kojoj će se u budućnosti diviti brojni posetioci.

Izgradnja palate Quinta da Regaleira

Kao čovek opčinjen okultnim simbolima, Monteiro, zapošljava italijanskog arhitektu Luiđija Maninija (Luigi Manini), u to vreme poznatоg po izgradnji zdanja u neo-manuelnom stilu, da po njegovoj viziji sagradi Regaleriu. Palata i pomoćni objekti morali su da glorifikuju vlasnika i njegovo bogatstvo, ali i da u svojim stubovima, kulama i zidinama pokažu njegovu ljubav prema alhemiji, romantizmu i gotici. I ne samo to, arhitekta je imao zadatak da na građevinama budu istaknuti masonski, i simboli Viteozova Templara.

Obe palate – Pena palace i Quinta da Regaleira, sazidane su od kamena koji je vozovima dopreman iz mesta Koimbra (Coimbra) 300 km udaljenom od Sintre.

Izgradnja je trajala šest godina, da bi konačno bila završena – 1911. godine.

Podelite ovaj članak...
14Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *