Vaši putopisi – Quinta da Regaleira - najmističnija palata u Portugaliji – Travel Magazine

Quinta da Regaleira – najmističnija palata u Portugaliji

Quinta da Regaleira – najmističnija palata u Portugaliji

Posle Monteirove smrti, brojne svetske korporacije, mogle su se pohvaliti vlasništvom nad ovim impozantnim imanjem, koristeći ga kao rezidencijalni objekat. Međutim, godine 1997. grad Sintra postaje vlasnik imanja, restaurira ga, da bi konačno 1998. godine otvorila vrata svim zainteresovanim posetiocima.

Kao što se može videti na mapi koju sam postavila, na imanju se nalazi nekoliko grandioznih objekata. Osim glavne zgrade, posed čine kapela, štale, predivne bašte sa retkim vrstama bilja, vodopadi, jezero sa kamenjem preko koga se može hodati, veličanstveni mozaici, kao i objekat u obliku bunara dubine 27 metara do čijeg dna se spuštate spiralnim stepenicama.

Centralni objekat svakako je petospratna Palata (Palace da Regaleira). Sastoji se iz podruma, prizemlja i tri sprata. Karakterišu je impresivni ukrasi u gotskom stilu. Unutrašnjost građavine čini nekoliko soba od kojih su najautentičnije Lovačka soba, Kraljeva soba i Osmougaona soba.

Kamin u sobi za ručavanje

U sobi za ručavanje pažnju skreće impresivan kamin na čijim uglovima se nalazi statua drvoseče, kao i izvanredno isklesane scene iz lova.

Plafon u Kraljevoj sobi, nekada sobi za bilijar, dekorisan je portretima 20 kraljeva i 4 kraljice Portugalije kao i grbovima četiri najveća grada – Lisabona, Porta, Koimbre i Brage.

Kamin

Kraljeva soba

Prizemlje palate čine hodnici, dnevna i soba za ručavanje, soba za bilijar, balkon, nekoliko manjih soba i veći broj stepeništa koja vode ka gornjim spratovima u kojima dominiraju raskošne spavaće sobe.

Kraljeva soba

Na drugom spratu nalazi se kancelarija bivšeg vlasnika Monteira ali i spavaće sobe ženske posluge.

Treći sprat rezervisan je za sobe za peglanje, dok se je podrum pretvoren u spavaonice muške posluge, kao i kuhinje sa liftom za hranu.

Palata i enterijer

Vrtove krase verno izvajane statue bogova – Hermesa, Pana, Orfeja, Vulkana

Čuveni bunar

Dominantna građevina na imanju je i kameni objekat pravouganog oblika sa dve kule bliznakninje na krajevima. Spuštajući se unutrašnjim stepenicama ulazite u tunel koji vas vodi do čuvenog bunara i najslikanijeg objekta u Quinta da Regaleiri. Praktično, simbola celog imanja.

Bunar

Tokom samog boravka na imanju nismo se preterano držale mape, te smo se, ne retko, gubile po imanju, besomučno tražeći čuveni bunar ili The Initiation Well. Slučajni prolaznici objašnjavali su da do bunara možemo doći kroz polumračne tunele, drugi su nas upućivali na nekakve puteljke, i koliko god gledale u mapu, činilo nam se da smo sve dalje i dalje od njega. Konstantno smo se vrtele u krug!

Na kraju, u momentu kada smo skoro odustale, ugledale smo gužvu koja nestaje iza neke stene. Ne očekujući ništa, krenule smo za masom i bum… fantastični bunar sa svojim kamenim prozorima/prorezima. Ne znam ni kako ga opisati. Možda bi slike mogle da dočaraju svu lepotu ovog remek dela.

Palata i bunar

Visine je 27 metara i smatra se simbolom ponovnog rađanja svetlosti zbog činjenice da, kako se spuštate ka dnu, tako svetlost nestaje i postaje sve mračnije.

Kada je reč o Kapeli koja se nalazi blizu Palate, izgrađena je u neo-manuelnom stilu. Eksterijer kapele čine predivno izvajani detalji vezani za život Isusa Hrista, kao i brojni simboli Vitezova Templara. Svi objekti su međusobno povezani, tako da se iz kripte podzemnim tunelima može doći do palate.

Palata

Palata detalji

Dodatni podaci

Na stranu što je imanje veličanstveno, iskrena da budem, mene je više zanimala biografija vlasnika Monteira, kao i lični podaci o čoveku čija je vizija iznedrila ovakav dragulj. Osim informacija o njegovom rođenju, angažovanju, poslovima i neverovatnom bogatstvu, našla sam podatak da je Monteiro angažovao istog arhitektu – Maninija, kako za projektovanje palate, tako i za izgradnju svoje “večne kuće”.

Njegov grob nalazi se na najvećem lisabonskom groblju – „Prazeres“ na kome su sahranjeni brojni poznati umetnici Portugalije. Ekscentrični bogataš koristio je jedan ključ kojim je otključavao troja vrata – vrata Palate da Regaleira, njegove kuće u Lisabonu (Rua do Alecrim) kao i njegovog groba. Monteirov grob, kao i njegovo imanje, odišu masonskim simbolima, te se pretpostavlja da je veleposednik bio mason, što bi mogao da potvrdi i zvekir za vrata od njegovog groba koji je izrađen u obliku pčele koja nosi lobanju (pčela, zapravo, predstavlja organizovanog masona). I na kraju, da bih vam dočarala ovo fantastično mesto, prilažem dodatne slike.

Quinta da Regaleira

Regaleira

Regaleira

Vrtovi

Quinta da Regaleira

Simboli

Imanje

Dodatne slike

Palata i bunar

Autor teksta i fotografija: Neda Marinović

Sao Miguel
PROČITAJTE I…

Sao Miguel – najlepši kutak Azorskih ostrva u srcu Atlantika

Ostale zanimljive putopise pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
14Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *