– Sabriana Jayaputri: Moja divna Indonezija – Travel Magazine

Sabriana Jayaputri: Moja divna Indonezija

Sabriana Jayaputri: Moja divna Indonezija

Evo jednog zanimljivog putopisa naše čitateljke Sabriane Jayaputri iz Indonezije, koja u Beogradu studira na Fakultetu bezbednosti.

Moja voljena zemlja, Indonezija, najveća je ostrvska zemlja na svetu i obuhvata arhipelag od preko 16.000 ostrva. U Indoneziji živi oko 350 etničkih grupa i govori se više od 700 lokalnih jezika. Najveća ostrva su Sumatra, Java, Kalimantan, Sulavesi i Papua. Svako od njih ima svoj lokalni jezik, ali upotrebljava zvanični, jezik koji ujedinjuje raznolikosti, a to je indonežanski.

Kultura Indonezije je izuzetno bogata i uključuje razne plesove, prepoznatljivu hranu, ali i lokalne drevne mudrosti. Sva ova raznolikost je u skladu sa sloganom Indonezije, Bhinneka Tunggal Ika (jedinstvo u raznolikosti). Glavni grad Indonezije je Džakarta, u čijem centru je sedište vlade, kao i brojni poslovni objekti.

Trenutno studiram u Srbiji i ovde sam od 2013. godine, pa često putujem u različite gradove Srbije, kao i u inostranstvo. Za vreme boravka u inostranstvu žudela sam za svojom zemljom i u tim trenucima shvatila sam da želim da nastavim da istražujem i saznam više o njoj.

Indonezija posetiocima nudi mnogobrojne atrakcije: prekrasne plaže, planine, istorijske građevine, raznoliku hranu i još mnogo toga.

Na primer, Staro gradsko jezgro je jedna od najvećih atrakcija prestonice zemlje i u njemu se i dalje može osetiti atmosfera Stare Džakarte (Jakarta Tempoe Doeloe). Što se tiče hrane, kerak telor je tradicionalni Betavi omlet indonežanske kuhinje. Napravljen je od pirinča kuvanog sa jajima i može se degustirati u starom gradu. Inače, osim lagane šetnje, iznajmljeni bicikli su odličan način za upoznavanje grada. Staro ime Džakarte je Batavija, a Betavi su etnička grupa čiji pripadnici su potomci ljudi nastanjenih oko Batavije.

Bogato kulturno-istorijsko nasleđe jedan je od glavnih razloga što je Indoneziju prošle godine posetilo preko 14 miliona stranih turista. Među najznačajnijim lokacijama je hinduistički kompleks hramova Prambanan iz 9. veka, koji se nalazi na granici između provincija Centralna Java i Jogjakarta i na Listi je svetske baštine UNESCO-a.

Iz 9. veka je i Borobudur, najposećenija atrakcija Indonezije i jedan od najvećih budističkih hramova na svetu. Izgrađen je tokom vladavine dinastije Sajlendra i nalazi se u Magelangu (Centralna Java). Takođe se nalazi na Listi svetske baštine UNESCO-a.

Prirodne lepote su još jedan razlog za posetu zemlji. Idealna destinacija za ljubitelje prirode, ali i indonežanske kuhinje je Bandung (prestonica provincije Zapadna Java). Rizorti u ovom gradu su čuveni po širokom spektru aktivnosti i sadržaja koje nude turistima, među kojima su jahanje, golf i plivanje.

Kratka turistička poseta nije dovoljna za obilazak i upoznavanje Indonezije. Ova daleka zemlja nudi mogućnost istraživanja najraznovrsnijih prirodnih lepota, lokalne kuhinje, istorijskog nasleđa i kulturne raznolikosti. Čak i upoznavanje sa lokalnim kulinarskim tradicijama može biti uzbudljiva avantura za turiste, budući da svaka pokrajina ima karakterističnu lokalnu kuhinju. Tako je Zapadna Sumatra poznata po rendang kuhinji, koju odlikuju ukusna jela od mesa sa začinima i kokosovim mlekom. Gudeg je kuhinja poreklom iz regija Centralne Jave i Jogjakarte i odlikuje je korišćenje voća jack fruit i pomalo slatkast ukus. Ovo su samo neke od brojnih kulinarskih tradicija Indonezije, čiju raznolikost i kulturno bogatstvo osim stranih turista, vole da istražuju i sami Indonežani, koji su veoma ponosni na svoju zemlju.

Iako stvarno volim da posećujem razne zemlje, kada se vratim u Indoneziju planiram da nastavim da putujem i istražujem različite provincije svoje zemlje, zemlje koja je uvek u mom srcu.

Podelite ovaj članak...
90Shares

Author: Sabriana Jayaputri

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *