Vaši putopisi – Šibenik - grad koji pruža puno više od sunca i mora – Travel Magazine

Šibenik – grad koji pruža puno više od sunca i mora

Šibenik – grad koji pruža puno više od sunca i mora

Čuvar povijesti – svjetionik budućnosti, Tvrđava svetog Nikole

Svakako posjet Šibeniku planirajte kroz posjet ovoj obrambenoj ljepotici. Da bi do nje došli, treba se voziti jedinim prirodnim morskim putem do Šibenika – kanalom svetog Ante, nazvan po svetom Anti opatu, dugim oko 2500 metara. Možete obići tvrđavu kroz sat vremena, doznati brojne detalje o gradnji ovog složenog vojno obrambenog kompleksa, kanalu i crkvi svetog Ante, morskom tunelu ‘Hitlerove oči’, te nekadašnjoj vojarni koja je postala set za snimanje filma ‘Kako je počeo rat na mom otoku’.

Sibenik

Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa

Gradnja tvrđave je bila jako skupa, koštala je oko 40.000 dukata. Za usporedbu, ugarski kralj Ladislav Napuljski prodao je čitavu Dalmaciju Veneciji za 100.000 dukata. Zahvaljujući njenom impresivnom i zastrašujućem izgledu, Šibenik nikad nije bio napadnut s mora. Posade neprijateljskih brodova povlačile bi se čim bi je ugledale. U povijesti stoga nisu zabilježene značajnije pomorske bitke na ovom lokalitetu. Godine 2017., u sklopu nominacije ”Obrambeni sustavi republike Venecije od 15. do 17. stoljeća”, Tvrđava sv. Nikole upisana je na listu svjetske baštine UNESCO-a, zajedno s fortifikacijama iz Zadra, Kotora, Bergama, Peschiere del Garda i Palmanove.

Sibenik tvrdjava

Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa

Impresivna je njena povijest no još je impresivnija sadašnjost.

Mladi učenici osnovne i srednje glazbene škole svirkom na violini i violončelu, tankoćutnim dušama su izmamili suze na oči. Prekrasna svirka uklopila se u veličanstven ambijent tvrđave i podsjetila nas kako je ljudski duh onaj koji gradi mostove i ruši sve prepreke, pa mu tako nije bio problem ni napraviti ovakvu tvrđavu te zaštiti njeno naslijeđe kroz stoljeća. Rekao sam da ću objaviti njihovu snimku ako mi odsviraju ”Kaktus” od Lidije Bačić, ali su me glatko odbili. Nema glazbene želje, nema snimke.

Ručali smo idući dan u restoranu Pjat, također u strogom centru, gdje moderno sreće staro, kroz moto vlasnika; od polja do stola, obzirom da je većina namirnica iz vlastitog uzgoja, s naglaskom na vlastito povrće.

Da ručak ne protekne u miru, pobrinula se Barbara iz Vodica koja mi je napravila sačekušu ispred restorana: ”Jeba te led! Doša si u Šibenik, a nisi mi se ni javia!” Rekoh: ”Pa ti živiš u Vodicama?” Barbara: ”To ti je samo 10 minuta vožnje od Šibenika ako staneš na gas.” Pozvao sam ju na ručak, popili smo piće, a poslije joj je otac očitao bukvicu: ”Što se nalaziš s onim likom? Nije normalan. Sam sebe zove Dragi Vođa, a i piše protiv vlasti. Navući ćeš nam nevolju u kuću. Makni se od njega ili te brišem iz oporuke!”

Barbara

Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa

Barbara

Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa

Vratimo se na restoran Pjat. Mlada i uigrana ekipa, ljubazni dečki koji su se itekako potrudili napraviti nam što bolji ugođaj, donijeli su nam za predjelo plate koje inače možete naručiti za 2 osobe. Pršut, panceta selekcija sireva i masline. Zatim carpaccio, dimljena tuna, dimljena sabljarka, marinirani inćuni, riblja pašteta, kapari. Uživanciji nema kraja. Glavno jelo je doslovno bilo točka na I. Jeli smo pohanu dimljenu svinjetinu, tunu s povrćem, brancina s pireom od mrkve i najboljom blitvom ikad, s molom ispod peke i povrćem.

Restoran Plat

Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa

Skok na plaži Banj – par riječi o plaži

Plaža je uređena 2012. godine i posve solidno opremljena mnoštvom sadržaja za djecu i odrasle, a ima i udoban lounge cafe. Navečer je savršeno sjediti s koktelom pored mora, uz vizuru noćnog Šibenika. S plaže puca atraktivan pogled na staru gradsku jezgru, katedralu svetog Jakova, tvrđavu svetog Mihovila i Kanal svetog Ante. Plaža Banj osvojila je nagradu za najbolju plažu u Hrvatskoj u 2016. godini. Nije da se hvalim, ali jedino je Dragi Vođa skupio hrabrosti skočiti u ledeno more. Valovi su bili visoki najmanje deset metara, ako ne i veći. Kosa mi narasla ako lažem.

Baraka Winery – šećer za kraj

Vinarija Baraka je obiteljska butik vinarija koja se nalazi na poluotoku Srima, između Šibenika i Vodica te su vlasnici u potpunosti fokusirani na vrhunsku kvalitetu i proizvodnju vina iz srca Dalmacije. Proizvodnja vina u limitiranim količinama i polagani, ručni pristup u gotovo svim koracima proizvodnje uz neprekidno ispitivanje i podizanje kvalitete je dobar opis onoga što rade i čemu teže.

Baraka vinarija

Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa

Njihovo bijelo vino DEBIT je autohtona sorta šibenskoga kraja, lagano i osvježavajuće s diskretnijim aromama, idealno za ljetne dane, a crveno vino Prisbus Riserva je vino s potpisom napravljeno od grožđa koje dolazi s imanja u srcu poluotoka Srime. Kupaža Cabernet Sauvignona i Merlota odležana u novim hrastovim bačvama i obično puštena nakon dužeg dozrijevanja.

Sibenik

Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa

Kao iskusni čučerski sommelier, predložio sam im da razmisle o korištenju plastičnih kanistera za vino i nadodao da sumpora nikad dosta. S njim se ne može pretjerati.

Vinar Filip se smješkao i upijao svaku moju stručnu riječ.

Vinarija

Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa

Mogu vam još pisati o Šibeniku i vinariji, ali mi je baš na telki repriza ”Plodova zemlje”, a to ne propuštam. Za sve koji su iz Zagreba, Šibenik je sjajna vikend destinacija. Manje od 3 sata vožnje do grada koji pruža nešto više od sunca i mora. Grad veličanstvene kulturne baštine, vrhunske gastronomije i …. Treba netko sad platit’ da nastavim dalje s hvalospjevima.

Definitivno razmišljam da kupim nekretninu u Šibeniku. Ako niste Lidlići i imate zemlju prvi red do mora u Šibeniku, slobodno mi se javite. Vila uz more u Šibeniku za Dragog Vođu, a siromašni nek’ se na Viru glođu 🙂

Za više fotki iz Šibenika, bacite oko na link na Facebook stranici Dragog Vođe.

Autor: Josip Novosel aka Dragi Vođa aka Vin Diesel za siromašne, samozatajni bacač uroka iz Čučerja, dopisni član magazina ”Kuća u vukojebini svima, vila prvi red do mora samo njima”, prijatelj imućnih, prije svega čovjek, a tek onda tajkun i Gastro Snob.

Krk Vrbnik
PROČITAJTE I…

Vrbnik, vinarija Katunar i ostrvo Krk – u potrazi za vinima izgubljenog vremena

Ostale zanimljive putopise pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
66Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *