– Sicilija - ispunjenost svih čula – Travel Magazine

Sicilija – ispunjenost svih čula

Sicilija – ispunjenost svih čula

Volim sva svoja putovanja i sve što sam videla želela bih da doživim ponovo, makar kroz neko drugo godišnje doba. Ali uvek prevagne želja za još neviđenim. Novi gradovi, novi kontinenti, nove kulture i ljudi. Izuzetak je Sicilija – tamo ću se sigurno, bar još jednom, vratiti.
Nisam zapamtila koliko Sicilija ima stanovnika, ni kolika joj je površina. Ni koliko je trajalo putovanje avionom do Katanje. Ali mogu da vas posavetujem da ukoliko želite da idete na Siciliju, odete pravo tamo, bez usputnih zadržavanja. I savetujem da odmah pođete od toga da ne možete videti i doživeti sve.
Tri mora zapljuskujVasi putopisi-Sicilija3u obale Sicilije i svako je drugačije boje. Toplo, neverovatno toplo, a tamno u Đardini Naksosu, pariskoplavo u Palermu, modro kada ga gledate sa visine, kroz ostatke sicilijanskog sela. Onog gde je nadaleko poznata crkvica i kafanica iz „Kuma I“. U toj kafanici popila sam najbolji espreso ikada, jednog vrelog septembarskog dana. A poster sa mlađanim Al Paćinom je jedina asocijacija na mafiju – možete da se opustite i uživate svim čulima, na Siciliji ste bezbedni kao i vaš novčanik.
Kažu, Sicilijanci su u svojoj nesavršenosti protivteža lepoti prirode na Sicliji. Ma, neobični su. Tradicionalni i patrijarhalni, pa tako nikad čuli za Dolce & Gabbana, iako su oba ova gospodina odrasla u sicilijanskim brdima. Sa podjednakim uživanjem spremaju hranu i u njoj uživaju. Hrana je jedini sicilijanski fetiš, arancine svih mogućih ukusa, najbolji sladoled na svetu. Mešavina mirisa i ukusa prema kojima ne možete ostati ravnodušni.
Vasi putopisi-Sicilija1Predah. Divan, pomalo fensi, nalickan, neodoljiv grad zove se Taormina. Tvrdim da svako ostrvo ima svoju Taorminu, magnet za turiste, mesto koje se mora posetiti. A ova Taormina je apsolutno jedinstvena, na tri nivoa, od fantastičnog ostrvceta Izola Bela, preko omiljenog Pavarotijevog amfiteatra, do Kastelmole odakle „puca“ vidik kakav ne možete ni zamisliti. Ne vraćajte se iz Kastelmole dok ne naiđete na bar, sav u znaku falusa – vlasnik je plovio morima i sakupljao umetnost na koju vam vodič neće skrenuti pažnju, ne znam zašto.
Vreo dan se pretvorio u hladan i maglovit na putu za Etnu. Ako želite još više, do velikih kratera, ne polazite bez zimske jakne ili slojeva sve garderobe koju ste poneli, ako ne daj bože, zahladni. U povratku, u sumrak, Etna je kao velika senka, tajna iz koje se ponekad vije dim. Ako pokušate da fotografišete, u eksterijeru usamljenog oblaka neobičnog oblika i sunca koje samo što nije zašlo, učiniće vam se da ste se našli usred Dalijevog sna.
Vasi putopisi-Sicilija4Sve ste iščitali, Internet, vodiči, građevine, priroda, a uvek vas nešto iznenadi. Iznenađenje se ovaj put zvalo Sirakuza. Božanstvena – i antička i mediteranska, na mahove ćete prepoznati toliko drugih gradova. Pamtim taj dan, ajmo, za par sati ćemo videti sve. Kad tamo, u blještavilu sunca, kao fatamorgane, smenjuju se obala i tvrđava u daljini, amfiteatar, pećina, beli trg i crkva i rimske iskopine. Ni danas ne znam ni godine, ni cifre, ni važne datume Sirakuze, ali slike nimalo nisu izbledele.
Podjednako živo pamtim Monreale, u enterijeru fascinantne crkve ukrašene freskama – svadba. Dame u dugim haljinama, tiho, svečano. A pored crkve manastir, prefinjeni žućkasti stubovi uokviruju mali park sa mediteranskim rastinjem. Gužva je kod bazenčića – devojka koja tu opere ruke uskoro se udaje…
Sećam se da sam se sa Sicilije vratila umorna jer sam htela sve da vidim. I tužna jer nisam videla Cefalu, Agriđento, nisam se vozila bez cilja, nisam se kupala koliko sam želela, nisam na miru na horizontu tražila liniju gde se more i nebo razdvajaju… Pomisao na Siciliju je osećaj neobične ispunjenosti svih čula. I pomisao da ću se sigurno vratiti.

Podelite ovaj članak...
0Shares

Author: Danijela Stojković

Podelite ovaj članak...

3 Komentara

  1. Kako ništa nije slučajno tako ni moj „susret“ sa ovim putopisom. Divan je zaista i mnogo mi jje pomogao da rešim nedoumice gde krajem avgusta provesti jednu nedelju. Nakon čitanja ovog teksta sigurna sam da ću dobro napuniti baterije za hladnu i sumornu jesen, hvala i želim Vam što pre povratak.

    Pošaljite odgovor
  2. Sicilija je i moja velika želja a ovim tekstom ste mi je još više pojačali da je ostvarim što pre.

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *