Vaši putopisi – Ski centar u srcu Anadolije, na planini-vulkanu Erdžijes u Turskoj – Travel Magazine

Ski centar u srcu Anadolije, na planini-vulkanu Erdžijes u Turskoj

Ski centar u srcu Anadolije, na planini-vulkanu Erdžijes u Turskoj

Dvadeset minuta vožnje od 1,6-milionskog, istorijskog grada Kajserija (Kayseri) u srcu centralne Anadolije, duž novog autoputa stigli smo u Ski centar Erdžijes (Erciyes Kayak Merkezi – na turskom: kayak znači – skijanje). Smešten na nadmorskoj visini između 2200 i 3400 metara, u ski centru je između ostalih tri godine za redom – 2016, 2017. i 2018. godine, održan svetski kup u snoubordu (Snowboard World Cup).

Maroko je postojbina Berbera
PROČITAJTE I…

Upoznajte Maroko, postojbinu Berbera

Vrh planine-vulkana Erdžijes iznosi čak 3917 metara. Ovaj vulkan je najpoznatiji po tome što su njegovom erupcijom pre nekoliko miliona godina, zajedno sa vulkanom Hasan Dağı u južnoj Kapadokiji nastali predeli obližnje, bajkovite oblasti Kapadokije – „vilinski dimnjaci“ čudesnih oblika od mekanog vulkanskog tufa.

Kajserija ski centar

Foto: Ivana Dukčević privatna arhiva

Beživotni vulkan pretvoren u ski centar

Krajem 2009. godine, zbog blizine planine u Kajseriju se rodila ideja da bi beživotni vulkan Erdžijes – skoro potpuno bez drveća i na priličnoj nadmorskoj visini, mogao da bude pretvoren u zimski ski centar.

Kajserija ski centar

Foto: Ivana Dukčević privatna arhiva

U pomoć su pozvani Austrijanci koji su pune dve godine na Erdžijesu radili na projektovanju staza i pomagali u planiranju infrastrukture budućeg ski centra. Tokom zimske sezone 2011/2012, prvi domaći skijaši stigli su na ovu planinu, koja je do tada bila posećena samo tokom letnjeg perioda od strane planinara. Danas je na planini veliki broj stranaca.

Ski centar Erdzijes

Foto: Ivana Dukčević privatna arhiva

Mogućnosti za smeštaj

U ski centru Erdžijes postoji pet hotela sa 3*, 4* i 5*, koji su raspoređeni duž glavnog puta na međusobnoj udaljenosti od oko 200 do 500 metara, i nalaze se u neposrednoj blizini početka ski staza.

Ski centar Erdzijes

Foto: Ivana Dukčević privatna arhiva

Najluksuzniji je Hotel DAS, u kojem postoji bazen, spa centar i luksuzni bar-restoran (oko 90 € dnevno za polupansion, po osobi). Cene smeštaja na planini su međutim skoro duplo više nego u gradu Kajseriju, do kojeg se od ski centra stiže za samo 20 minuta, novim autoputem.

Ski centar Erdzijes

Foto: Ivana Dukčević privatna arhiva

Iz ovog razloga mnogi turisti opredeljuju se da svoju bazu postave u samom gradu gde u centru postoje dva velika, veoma dobra hotela, i čija je cena polupansiona skoro duplo niža (oko 50 € za dve osobe n/d u dvokrevetnoj sobi). Svakog jutra, hotelskim taksijem (ili gradskim) za samo 20 minuta stiže se do podnožja skijališta. Cena taksi prevoza od grada do skijališta je oko 100 TL u jednom smeru (po kursu iz februara 2021), što je oko 12 €. Taksi se može zakazati, ili pronaći na velikom parkingu u podnožju skijališta, ali je prva varijanta sigurnija.

Šta ski centar nudi ljubiteljima skijanja?

Ski centar Erdžijes ima 34 staze dužine 102 kilometra, od kojih je 36% plavih i zelenih – za početnike, 42% crvenih i 22% crnih staza za iskusne skijaše, do kojih prevoze dve gondole, dvosedi i četvorosedi.

Ski centar Erdzijes

Foto: Ivana Dukčević privatna arhiva

U ski centru je omogućeno i noćno skijanje. Dnevni ski pass u ski centru košta 30 €, poludnevni 15 €, a onaj koji obuhvata samo gondolu od početne do gornje stanice i nazad – 1,5 €. U centralnoj zgradi u podnožju skijališta moguće je iznajmiti kompletnu ski opremu, koja obuhvata i obaveznu – kacigu.

Ski centar Erdzijes

Foto: Ivana Dukčević privatna arhiva

Od decembra 2020, u Turskoj je zbog pandemije korona virusa uveden policijski čas svakodnevno od 21 h do 5 h ujutro, i vikendom – od petka u 21 h do ponedeljka u 5 h. Ova zabrana međutim, ne važi za strane turiste kojima je kretanje dozvoljeno – bez ikakvih ograničenja. Nošenje zaštitne maske obavezno je unutar zatvorenih prostora, ali i na otvorenom – na ulici. Kazna za nenošenje maske (što kontroliše komunalna policija) iznosi oko 100 €. Za dodatne informacije, posetite internet stranice “Umetnost putovanja”.

Persepolis
PROČITAJTE I…

Upoznajte Persepolis i Pasargad, drevne prestonice Persije

Tekst i fotografije deo su internet stranice Umetnost putovanja autorke Ivane Dukčević, i zaštićeni su zakonom o autorskim i srodnim pravima. Nije dozvoljeno kopiranje, niti objavljivanje bez dozvole autora.

Ostale zanimljive putopise pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
8Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *