Vaši putopisi – Stari Delhi - prepun harizme i nostalgije – Travel Magazine

Stari Delhi – prepun harizme i nostalgije

Stari Delhi – prepun harizme i nostalgije

– Prošli put kada sam bio ovde, nekoliko desetina metara od mene se samo urušila dvospratnica. Jedva sam uspeo da pobegnem – usput mi proturi informaciju Žan-Mark koga sam čvrsto držala za mišicu da ne bih upala u neki od otvorenih šahtova dok mi je sva pažnja usmerena na razgledanje ostataka božanstvene arhitekture.
– A šta mislite o tome da mi o tome detaljno ispričate kasnije kada budemo bili negde drugde?
– To je nešto što u svakom trenutku može da se desi, pogotovo sa količinom zemljotresa koje imamo ovde u poslednjih godinu dana.
– Molim vas! Ne mogu o tome sada da razmišljam!

Stari Delhi 06

Fokusiram se na detalje koji su magični. Kroz haos se tu i tamo nazre poneka kapija od kovanog gvožđa, koja još uvek ponosno nosi grb, reklo bi se, poznate porodice. Usko stepenište koje sa ulice vodi u stambeni deo dvospratnice ili trospratnice je stidljivo dekorisano rukohvatom na čijem se početku nalazi mesingana šaka koja ga drži. Boja gotovo da više i ne postoji već je „krasi“ ogromna braon-siva fleka koja se prostire svuda gde posetioci ne dosegnu posežući za rukohvatom.

Stari Delhi 03

Ispred ulaza se mogu ugledati lampe koje su nekada služile za osvetljavanje prilaza zgradi, ali i kao dopunski dekorativni predmet. Još poneko staklo bi se zadržalo između ramova od tankog bakra koji su ih nekada davno držali. Vreme im uzima danak.

Stari Delhi – obilazak havelija

Stižemo do prvog havelija koji ćemo da posetimo. Guršin, studentkinja koja je organizovala turu, je čitav semestar radila na istraživanju i prikupljanju podataka. Podelila nam je po knjižicu tvrdih korica u kojoj je označila rutu po kojoj ćemo ići, kao i kratak opis istorije i rezultata istraživanja, praćenih detaljnim fotografijama. Nijedan vodič ovo ne bi uradio ovako detaljno.

Gotovo svi haveli su u ruševinama, mahom zbog potpunog zanemarivanja i uzastopne podele imovine predaka. Iako se, kako tradicija nalaže, haveliji prenose sa generacije na generaciju, ovi u Delhiju ni malo ne liče na dobro očuvane havelije u Radžastanu, koje naslednici s ponosom održavaju. Mnogi su uništeni u indijskoj pobuni krajem devetnaestog veka, koja je dovela do opsade i pljačke Starog Delhija.

Čitala sam o tome da haveli obično imaju baštu u centralnom prostoru. To je i takozvani „javni prostor“ – tu se okuplja familija, a privatni prostori su dublje unutar zgrade. Otvoreno dvorište u sredini, kažu, ima sopstvenu mikroklimu i leti je za nijansu hladnije nego spolja. Nikada do tada nisam ni jedan od njih posetila.

Haveli – arhitektura i ornamentika

Božanstveni bareljefi na drvenim vratima i prozorskim šalonima su nešto što, pored očuvane geometrijske, ili pak floralne, ornamentike nadvratnika, krasi oronule građevine. Mahom su mi te konstatacije bile tužne… Prozorski šaloni i vrata su obojeni u jarke boje, u njihovo renoviranje najlakše investirati.

Stari Delhi 10

Haveli su u velikoj meri pod uticajem mogulske arhitekture, ali se tu ne zaustavljaju. Persijska i marokanska arhitektura imaju dosta uticaja što se mahom vidi na arhitetktonskim detaljima. Poznati su i po umetnosti ugrađenoj u same zidove, u obliku fresaka i murala. Motivi mogu varirati od jednog regiona do drugog, ali se teme obično svode na priodu i život tokom prošlih vremena.

Nameštaj koji se u objektima koristi je odličan identifikator za svaki stil. Haveli su prepuni indijskog tradicionalnog nameštaja. Težak, kitnjasti, drveni nameštaj sa zaobljenim oblicima je ono što karakteriše i stil većine havelija. Kreveti sa baldahinima su neizostavni, pre svega u borbi protiv komaraca mada i kao izrazito lep dekorativni element. Takođe, i tekstil upotrebljen za tapaciranje nameštaja – raskošni i bogati, u rasponu od pejslija do cvetnih brokata.

Kakav kontrast između ulica kojima smo došli i zgrade u kojoj pijemo kafu sa petom generacijom naslednika jednog od dvadesetak havelija Starog Delhija, koji su još uvek sačuvali svoje zidove i izvorne elemente unutar njih!

Svi putevi vode u Rim, a u Starom Delhiju je to Džama Masdžid – jedna od najvećih i najpoznatijih džamija u Indiji. Tu je i Karimov istorijski restoran koji se nalazi u neposrednoj blizini džamije. On se nalazi na „Aleji kebaba“ (Gali kababian) i smatra se jednom od najpoznatijih kulinarskih destinacija Starog Delhija. Kažu da se ovde često čeka u redu za slobodan sto.

Obzirom da mi apriori uopšte nije primamljiva aroma jagnjetine, kao ni ovčetine, na koju najverovatnije miriše ceo restoran, odlučila sam da se za ručak pridružim vegetarijancima, a Karima i njegovu istoriju, uz dužno poštovanje, trajno zaobiđem.

Autor teksta i fotografija: Nataša Razak

Brkovi Indija
PROČITAJTE I…

Brkovi – zanimljivosti i simbolika

Ostale zanimljive putopise pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
201Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *