Vaši putopisi – Stari Slankamen na Dunavskom moru – Travel Magazine

Stari Slankamen na Dunavskom moru

Stari Slankamen na Dunavskom moru

Vinarije, čarde, plaža, potraga za hunskim blagom, mračne legende iz prošlosti, hamam, crkva stara više od 500 godina, ostaci tvrđave koju su izgradili Kelti, izvor slane vode… Da li vam stvarno treba još neki razlog da posetite Stari Slankamen? Nama nije trebao, i …

Atrakcije u okolini Zlatibora
PROČITAJTE I…

Turističke atrakcije u okolini Zlatibora

Razmišljajući tog jutra locirani u Slankamenačkim Vinogradima, gde bismo mogli na kafu i eventualno ručak, zaputili smo se ka Starom Slankamenu.

Put je solidan, predeli pokraj puta lepi. Voćnjaci, livade, njive na sve strane, i onda skroz neočekivano put prolazi kroz zemljanu klisuru i pogled pukne sa vrha serpentina na Stari Slankamen.

Da ne znate da ste u Srbiji, pomislili biste da je more!

Stari Slankamen i Atila Bič Božiji

Eh, širok Dunav, ravan Srem a tu u blizini se uliva i Tisa pa se širina čini još prostranijom. A još ako se desi da Dunav odnekud navuče grmljavinu i kišu pomislićete da se to sam Atila Hunski javlja još besan na onu mladu Mađaricu što mu je došla glave.

Stari Slankamen

Stari Slankamen

Prema legendi Atila Bič Božiji boravio je na ovim prostorima i jedno od verovanja je da je umro na dan svoje svadbe sa jednom od svojih mnogobrojnih žena. Sam uzrok smrti nije utvrđen ali neke od legendi kazuju da je umro tokom prve bračne noći od ošamućenosti i krvarenja iz nosa, pa onda da je umro od unutrašnjeg krvarenja zbog prekomernog konzumiranja alkohola, a priča se pak i da ga je mlada supruga ubila otrovom koji mu je ukapala u uho… Šta je presudilo ovom čoveku sa reputacijom nemilosrdnog varvarina- noć obasjana vatrenim ljubavnim zanosom, neumerenost ili zavera ostalo je obavijeno tajnom.

Bilo kako bilo, istorija zvanično beleži da je Atila peminuo 453. godine u Panoniji. Veruje se i da je sahranjen u tri kovčega zlatnom, srebrnom i gvozdenom koji su spušteni negde kod ušća Tise u Dunav. Možda sve ove priče i nemaju realnih osnova a i verzija o tome kako i gde je umro čuveni vladar ima na pretek, ali u svakom slučaju intrigiraju i bude maštu.

Tvrđava

Na samom ulazu u selo pažnju će vam privući uzvišenje sa ostacima stare tvrđave Akuminkum. Na ovom višeslojnom lokalitetu iskopani su ostaci koji ukazuju da je ovo mesto korišćeno od praistorije do kasnog srednjeg veka. Tvrđavu su izgradili Kelti, zatim su je po svom uredili i dogradili Rimljani, i na kraju su je nekoliko vekova kasnije preuzeli Turci koji su je koristili kao strateško mesto na Dunavu.

Stari Slankamen

Pogled sa tvrdjave Akuminkum

Spuštajući se serpentinama put vas dalje vodi u centar sela, na samu obalu Dunava. Ovde je smešteno nekoliko restorančića i čardi, a ovde se nalazi i rehabilitacioni centar.

Geografski položaj

Geografski položaj Starog Slankamena ima mnoge povoljne odlike, nadmorska visina je svega 80-tak metara pa na ovom mestu nema naglih promena temperature i vazdušnog pritiska, a blizina Dunava i Fruške Gore čine vazduh na ovom mestu izuzetno čistim i svežim. Mineralne vode sa ovog prostora su lekovite i to potvrdjuju i istorijski ostaci hamama koji svedoče da su se na ovim izvorima lečili ljudi vekovima unazad.

Stari Slankamen

Stari Slankamen

U ovom ribarskom selu nalazi se i crkva Svetog Nikole koja je spomenik kulture od izuzetnog značaja. Prvi put se pominje se u zapisima iz 1501. godine i jedna je od najstarijih crkava u Sremu, a upravo je ona poslužila kao model za stil gradnje prema kome su zidane crkve u Sremu. Prema predanju sagradio ju je 1468. godine Zmaj Ognjeni Vuk, unuk despota Đurđa Brankovića.

I za kraj, plaža na Dunavu kod Starog Slankamena.

Plaza kod Starog Slankamena

Plaža kod Starog Slankamena

Do plaže se može doći automobilom puteljkom koji vodi pokraj kuća i vikendica. Plaža je je duga i peskovita ali nije za „svilene“.
Naime, ima peska, ima školjki, ima vode, ali ima i mulja. Više je za ljude koji nisu komformisti i koji vole boravak u prirodi i kamping.

Autorka teksta i fotografija: Bojana Ristić Šofranac – kreator bloga Paw Traveller na kojem ćete pronaći zanimljive savete za putovanje sa ljubimcima, ali i simpatične pseće priče.

Na magistralnom putu Aleksinac – Knjaževac, na samoj granici između karpatskih i balkanskih planina, u predivnom prirodnom ambijentu smestila se varošica Sokobanja
PROČITAJTE I…

Sokobanja – pedeset nijansi zelene

Ostale zanimljive putopise pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

2 Komentara

  1. Sve je baš tako kako ste napisali. I više od toga. Ovo je za one koji znaju da uživaju u životu i lepim stvarima.
    Oni koji ne znaju ne vredi ni na Maldive da odu.

    Pošaljite odgovor
    • Draga Jaco, hvala vam na komentaru. Mi smo bas uzivali u setnji i obilasku Starog Slankamena i okoline. Pravi raj!

      Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *