– Tajland: Priče iz središta zemlje – Travel Magazine

Tajland: Priče iz središta zemlje

Tajland: Priče iz središta zemlje

U Tajland nas je odvela moć zajedničke želje. Zemlja je osmeha, slobode, ljubaznosti, slonova, predivnih prašuma i peščanih plaža. Zemlja kontradiktornosti, budističkih velelepnih hramova i različitosti… Pristali smo da nas iznenadi.

Ova kraljevina u kojoj duboko poštuju svog kralja, udaljena je dodatnih 5-6 sati u odnosu na Srbiju i Balkan. Postoje tri godišnja doba od kojih je najpovoljniji i najlepši za posetu – od novembra do marta, nakon čega nastupa kišni period. Poimanje Tajlanda usko je povezano sa pojmom – lepote življenja… Nešto poput rimskog ”la dolce vita”, ali sa bojama tajlandske zastave i osmeha po kojima se Tajlanđani prepoznaju.

Put kroz središte Tajlanda

12800410Putujemo prostranstvima Tajlanda. Jutro je. Pristojan autobus prilično je komforan, gotovo nesrazmernan veličini sitnih Tajlanđana. Slike prostranih polja nižu se jedna za drugom dok putujemo od Bangkoka ka severu. Temperatura se snižava, a noću je naročito hladno. Figure slonova su svuda. Stajemo uz put, negde u „nedođiji“. Simpatični šareni autobusi i kamioni podsećaju na putujuću postavku cirkusa, a u stvari su kreativno oslikana radna mesta vozača. Krećemo dalje, ka šumi.

Dan u plemenu

12800119Stižemo u selo. Žena sa mesinganim prstenovima oko vrata, dostojanstveno sedi pored skromne tezge. Tradicionalno ih i dalje nose. Na tezgi je naslagan nakit i nekoliko marama, torbi i suvenira za prodaju. Moraju od nečeg da žive. Nakon ostavljanja rančeva u bungalovima i biranja nekog od dušeka na podu, oduševljeno krećemo ka slonovima.

Slonovi

Foto: Nemanja Radovanović

Foto: Nemanja Radovanović

Slon je kod Tajlanđana simbol sreće i blagostanja. Vole da kažu kako oblik njihove zemlje podseća u stvari na glavu ove životinje. Posmatraju ih kao prijatelje, a ne kao ljubimce ili pretnju. Taj podatak nas je opustio i prilagodio mišljenju. Sa razlogom, jer ove ogromne miroljubive životinje su sa trekerima kao sa starim znancima.

Foto: Nemanja Radovanović

Foto: Nemanja Radovanović

Vodiči spremno čekaju. Biraju za nas nekoliko, reklo bi se, mlađih i vitalnijih slonova. Podelili smo se po dvoje. Prilazmo jednom od pristiglih. Nismo mu teški, kako kaže njegov čuvar. Suviše smo mali za njegova pleća. Dodaje nam podužu lisku bambusa, čime počinje hranjenje.

Foto: Nemanja Radovanović

Foto: Nemanja Radovanović

Nakon zalaska sunca i kupanja slonova u obližnjoj reci, pristupamo skromnoj trpezi. Na sred sela, postavljene su velike šerpe sa gozbom. Čorbica od raznog povrća, kuvani kupus i papaja, vrsta patližana sa pilećim mesom i pirinač. Male metalne posude ispunjene hranom bile su dovoljne da osetimo radost deteta. Hrana je veoma ukusna, jednostavna i začinjena tek toliko da dobije na autentičnosti.

Vatra i gitara

10387295Postavljene su klupe. I dalje noseći sa sobom male metalne tanjire skupili smo se oko vatre, na sred peskovitog tla u selu. Temperatura je pala na 8 stepeni. Nije malo, s obzirom na današnjih sunčanih 28. Vedro je nebo nad tajlandskom šumom, a zvezde sijaju dajući jasnu svetlost. Jedan od momaka založio je vatru da bi bila još jača. Druga tri momka uzeli su akustične gitare. Krenuli su tonovi poznate muzike. Čuje se stari rok, domaći i strani… 12809681Devojčica i dečak iz plemena dolaze stidljivo do nas. Uzimamo ih u naručje. Lepo im je, mirna su i skrušena. On ima 12, a ona 7 godina. Već ima nekoliko prstenova na vratu. Seoski psi su se skupili negde između vatre i naših nogu, poput starih znalaca, slušajući priče. U potpunoj simbiozi sa čovekom, kao da učestvuju u ovoj predivnoj slici, jedne divne vedre noći, na severu države Tajland, u selu gde i dalje živi pleme.

12795445Ujutro, uz zvuk petla i komešanje veselih pasa, budimo se odmorni ili ne, kako ko. Dočekuju nas topla kafa i čaj sa doručkom, očigledno prilagođen zapadnjacima. Beli tost, džem od nekog crvenog voća i vrsta slatkog margarina, tobože punog vitamina. Pozdravili smo se sa našim domaćinima… Krenusmo dalje.

Vodopadi u srcu džungle

Upuštam se u razgovor sa jednom mladom Kineskinjom. Kaže, došla je na odmor sa drugaricama. Trekeri, doneli su pivo i osveženje. 12790983Uz Chang (tajlandsko pivo) kreće priča. Počinjemo razgovor o cigarama koje se prodaju na severu, a napravljene su od ljuski banana. Ukusne su, kako kaže. Nudi me da probam. Ljubazno odbijam. Chang mi je ipak draži. Primećuje da slatkiši nisu nekog ukusa na Tajlandu ali je voće koje se prodaje u kesicama pored puta – neprikosnoveno. Slažem se u potpunosti, iako imam primedbu na veličinu banana u odnosu na one naše. Suviše su, kažem, male, a još im skineš peteljku sa vrha pa ostane sasvim mali deo za jelo. Smeje se i pita odakle sam.

– Srbija.- Nije me razumela.

– Mala zemlja na Balkanu, bivša Jugoslavija, jugoistočna Evropa -… I dalje ništa!

– Valter – !?

Počinje smeh i oduševljenje. Zna. Kaže, njen deda i otac obožavaju Valtera. Usput primećuje da oni drugačije oslovljavaju našu zemlju. Čujem i zaboravljam. Zaključuje da su naši ljudi mnogo lepi. Zahvaljujem se, uz širok osmeh. Poželim joj lep provod i vreme na Tajlandu. Dodaje da obratim pažnju na vodopade. Vrlo su živopisni. Slažem se, podižući pogled ka jednom ispred nas. Ogroman je, a kristalna voda sliva se u slapovima. Bacam pogled na stene. Moj brat, popeo se na vrh jedne od njih. Ništa čudno!… Pokazujem joj stenu i brata. Zaključuje:

– Vi ste mnogo čudni ljudi. Lepi ali i neustrašivi, u isto vreme.

Ovo me je istinski ganulo. Ponosna sam. Pozdravljam je i odlazim ka ekipi ovih “neustrašivih” stanovnika sveta.

Podelite ovaj članak...
0Shares

Author: Ljupka Katana

Podelite ovaj članak...

2 Komentara

 1. Azja je raj za turiste a pakao za slone. Pre nego sedneš na slona, informiši se o brutalnih tresurah.

  Pošaljite odgovor
  • Postovani,
   Zasto nije objavljeno ko je autor ovog clanka? Ne vidi se ime i prezime.

   Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *