Vaši putopisi – Turističke atrakcije u okolini Zlatibora – Travel Magazine

Turističke atrakcije u okolini Zlatibora

Turističke atrakcije u okolini Zlatibora

Zlatibor je naša planinska lepotica i jedan od najposećenijih turističkih centara u našoj zemlji. Nalazi se u jugozapadnoj Srbiji i to u samom „središtu“ Srbije. Od Beograda je udaljen 230 km, a od Novog Sada 300 km – baš koliko i do Jadranskog primorja. Ovde se dolazi leti i zimi. Odličan je izbor uvek. Moja preporuka je doći kad je lepo vreme – od proleća do kraja leta – ako želite da obiđete okolinu Zlatibora. Verujte, bićete oduševljeni. Leto 2020-te smo proveli upravo ovde te želim da prenesem svoje utiske i predloge za izlete.

Na magistralnom putu Aleksinac – Knjaževac, na samoj granici između karpatskih i balkanskih planina, u predivnom prirodnom ambijentu smestila se varošica Sokobanja
PROČITAJTE I…

Sokobanja – pedeset nijansi zelene

Sirogojno

Nalazi se na oko 26 km od centra Zlatibora. Sirogojno je muzej starih kuća na otvorenom, u predivnoj prirodi i miru, pokazuje tipično zlatiborsko selo od pre stotinak godina. Nekada su se kuće pravile samo od drveta, jedino je temelj bio od kamena. Cela kuća je bila na montažnom principu.

Kuca u Sirogojnu

Tipična kuća u Sirogojnu

Tipična kuća iz tog vremena imala je dve prostorije – sobu i kuhinju. U kuhinji se provodio dan, a ognjište je bilo centar kuće. Tu se sedelo, tu su se pričale priče, tu su se pekli krompiri, pravila supica

Dnevna soba Sirogojno

Dnevna soba

U zimskim mesecima svi su spavali u jednoj sobi – bebe u kolevkama, baba i deda u krevetu, mama i tata u montažnom krevetu – 2,3 daske, slamarica, ponjava i jastuk.

Spavaca soba Sirogojno

Spavaća soba

U okviru muzeja postoji i pekara, ambar, salaš, kokošar, staja, koliba, kulača, pojilo itd. Takođe, postoji i krčma gde možete sesti i naručiti neki od starinskih kolača kao i domaći sok. U ovoj krčmi se služe razna tradicionalna jela ovog kraja te ovde možete i ručati.

Osvezenje u Sirogojnu

Osveženje u Sirogojnu

Info:
Muzej je otvoren tokom cele godine u vremenu od 9 do 19 časova (od 1. novembra do 1. aprila do 16 časova)
Cena ulaznice je 150 din. Deca do 7 godina ne plaćaju ulaz.

Gostiljski vodopad

Nalazi se u selu Gostilje, udaljen oko 13 km od Sirogojna, a oko 25km od centra Zlatibora. Selo Gostilje, tipično zlatiborsko selo na nadmorskoj visini od 1000 m predstavlja izuzetnu turističku ponudu. U njemu se nalazi Gostiljski vodopad koji je jedan od najviših vodopada u Srbiji. Visina glavnog vodopada je oko 20m.

Gostiljski vodopad

Gostiljski vodopad

Do vodopada stižete autom prateći makadam. Od parkinga imate nekih 10-ak minuta peške do vodopada. Staze su utabane, a usput postoje i klupice.

Gostiljski vodopad

Gostiljski vodopad

Deo oko vodopada predstavlja pravu prirodnu oazu. Voda je jako hladna te kad stanete blizu velikog vodopada, osetićete efekat tuša što je odlično osveženje u vrele letnje dane. Zaboravite na užurbanu svakodnevnicu i predajte se čarima prirode.

Gostiljska priroda

Gostiljska priroda

Info:
Radno vreme za razgledanje vodopada u letnjem periodu od 9 do 20 časova
Cena ulaznice za odrasle je 150 din.

Mokra gora – vožnja Šarganskom osmicom

Na ovom izletu osetićete duh starih romantičnih vremena. Mokra Gora je živopisno planinsko selo između Tare i Zlatibora.

Mokra gora

Mokra gora

Ujedno je i železnička stanica odakle kreće voz Nostalgija i saobraća do stanice Šargan Vitasi. Popularna atrakcija je stara pruga uskog kolosekaŠarganska osmica, koja ide 300m uzbrdo i formira savršenu osmicu.

Stanica Mokra gora

Stanica Mokra gora

Celo mesto je potpuno autentično. Zadržalo je izgled starih vremena te ovde nećete naići na moderne građevine i višespratnice već samo kuće od drveta. Vožnja vozom je pravi doživljaj, posebno za decu. Prolazi se kroz 22 tunela i 5 mostova i sve to na ukupnoj razdaljini od 15.440 m.

Voz Nostalgija

Voz Nostalgija

Nakon vožnje preporučujem da svratite na ručak u restoran „Šarganska osmica“ na samoj stanici. Ručali smo teleću čorbicu i kuvanu teletinu koju bi i beba mogla da jede koliko je mekana. Informacije radi, na stanici postoji i konačište “Osmica” ukoliko rešite da prespavate.

Restoran

Restoran

Info:
Postoje dva termina polaska: u 10:30 i 13:30. Vožnja traje dva sata i dvadeset minuta.
Cena karte za odrasle je 900 din, deca do 6 godine ne plaćaju.

Drvengrad

Kako doći na Mokru goru, a ne posetiti Drvengrad. Mi smo posetu Drvengradu „spakovali“ u isti dan kad i vožnju Šargranskom osmicom. Blizu su i taman kad završite vožnju, spustite se koji km niže (ka Zlatiboru) i tu ste! Drvengrad je nastao kao ideja i vizija čuvenog Emira Kusturice kako bi grad trebalo da izgleda.

Drvengrad

Drvengrad

Zamislite grad u kome je sve skladno. U kome se prepliće priroda, kultura i domaća hrana. Grad u kome ulice nose imena poznatih ličnosti iz sveta kulture i nauke. Glavna ulica nosi naziv Ive Andrića, a tu su i ulice Če Gevare, Maradone, Čkalje, Novaka Đokovića… Imate osećaj kao da ćete iza ugla naići na Momu Kapora, Andrića…

Drvengrad

Drvengrad

U ovom gradu sve je čarobno i mistično, kao u nekoj bajci. Nije ni čudo kad je nastalo iz uma genijalnog Emira Kusturice.

Podelite ovaj članak...
13Shares
Podelite ovaj članak...

2 Komentara

  1. Iznajmio sam auto u Autorent-u i sa porodicom sam se provozao Gondolom koju je Stamatovic sa svojom ekipom napravio dozivljaj je fantastican.Sve pohvale za sve one koji su ucestvovali u izgradnji Gondole Srbija je bogatija za jos jednu turisticku atrakciju.

    Pošaljite odgovor
    • Zlatibor zaista pružizvanredne mogućnosi i s pravom može pometi epitet Centra! Zato treba pomenuti i blizinu Zlatara i manastira Mileševe, kad ste već tu očukiju vas Tara i Golika. Kada se odlučite za Drvengrad, a ne videti Andrićgrad (Višegrad, usput je manastir Dobrun) i Drinu sa čuvemom Ćuprijom itd…

      Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *