Vaši putopisi – Turističke atrakcije u okolini Zlatibora – Travel Magazine

Turističke atrakcije u okolini Zlatibora

Turističke atrakcije u okolini Zlatibora

Višegrad

Granični prelaz sa Republikom Srpskom je nekih 20km od Mokre gore, a Mokra gora nekih 50km od Zlatibora. Sam Višegrad kao da je ostao u 80-tim godinama, što je nama turistima interesantno ali verujem da bi njegovi stanovnici voleli da stvari ipak stoje drugačije. U Višegradu smo obišli Andrićgrad, posetili čuvenu višegradsku ćupriju, vozili se brodićem po Drini, i naravno probali čuvene sarajevske ćevape.

Andricgrad

Andrićgrad

Andrićgrad je grad u gradu i pre svega predstavlja viziju kako je Višegrad mogao izgledati da ga nisu zaobišli renesansa i ostali istorijski periodi. Nastao je kao ideja Emira Kusturice o kamenom srednjovekovnom gradu inspirisanog delima i likovima nobelovca Ive Andrića. Izuzetno lep kompleks, pravo uživanje je bilo šetati tom turističkom i kulturnom atrakcijom. U centralnom delu je spomenik Ive Andrića. Osim spomenika, kompleks krase spomenici Nikoli Tesli i Njegošu. Kultura je isprepletena sa turističkim objektima te imate i restorane, suvenirnice, prenoćište. Tu je i sedište opštine Višegrad.

Spomenik Ive Andrica

Spomenik Ive Andrića

Posle obilaska krenuli smo u šetnju po Višegradu i naravno do višegradske ćuprije. Višegradska ćuprija je nekih 300m udaljena od Andrićgrada. Usput smo primetili da Drinom plove turistički brodići te i na taj način možete da se upoznate sa Višegradom, njegovom istorijom i slikate most sa broda.

Na Drini cuprija

Na Drini ćuprija

U toku vožnje kapetan vam priča šta je to što vidite u okolini. Ono što smo videli je Bikavac brdo, zatim kuću gde je živeo Ivo Andrić, zgradu gde je snimljen deo filma „Na mlečnom putu“ Emira Kusturice. Od slavnih ličnosti Višegrad su posetili Novak Đoković i čuvena Monika Beluči.

Spomenik Mehmed-pasi Sokolovicu

Spomenik Mehmed-paši Sokoloviću

Čućete i detaljnu priču o životu Mehmed paše Sokolovića i njegovom mostu koji je završen dve godine posle njegove smrti te blizu mosta stoji Sokolovićev spomenik koji gleda na most. Most iz romana predstavlja simbol večnosti kao suprotnost ljudskoj sudbini, odnosno prolaznosti. Posle vožnje brodićem, vratili smo se u Andrićgrad gde smo u jednom restoranu jeli čuvene ćevape. Ćevapi su odlični pa ako rešite da posetite Višegrad, znate šta treba da probate.

Ovo su bili moji predlozi za aktivan odmor na Zlatiboru. Nadam se da sam vam dala ideju i inspiraciju za obilazak ovog prelepog kraja.

Autorka teksta i fotografija: Emilija Živković

Džamija kod Prijepolja
PROČITAJTE I…

Putujem kroz Srbiju – kao strani student

Ostale zanimljive putopise pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
13Shares
Podelite ovaj članak...

2 Komentara

  1. Iznajmio sam auto u Autorent-u i sa porodicom sam se provozao Gondolom koju je Stamatovic sa svojom ekipom napravio dozivljaj je fantastican.Sve pohvale za sve one koji su ucestvovali u izgradnji Gondole Srbija je bogatija za jos jednu turisticku atrakciju.

    Pošaljite odgovor
    • Zlatibor zaista pružizvanredne mogućnosi i s pravom može pometi epitet Centra! Zato treba pomenuti i blizinu Zlatara i manastira Mileševe, kad ste već tu očukiju vas Tara i Golika. Kada se odlučite za Drvengrad, a ne videti Andrićgrad (Višegrad, usput je manastir Dobrun) i Drinu sa čuvemom Ćuprijom itd…

      Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *