Vaši putopisi – Vrbnik, vinarija Katunar i ostrvo Krk - u potrazi za vinima izgubljenog vremena – Travel Magazine

Vrbnik, vinarija Katunar i ostrvo Krk – u potrazi za vinima izgubljenog vremena

Vrbnik, vinarija Katunar i ostrvo Krk – u potrazi za vinima izgubljenog vremena

Ostrvo Krk i Hrvatsko primorje ima višegodišnju tradiciju u proizvodnji vina i šampanjca. Još u antičkim vremenima vino je bilo jedan od glavnih proizvoda Krka kojeg su u to doba nastanjivali Iliri Liburni, ali koga boli briga za Ilire. Nije ovo dokumentarni program HRT-a. Iliri su zanimljivi k’o konferencija Stožera za koronu.

Ovo je priča o Dragom Vođi aka Vin Dizelu za siromašne, hedonisti, Gastro Snobu, tajkunu i domoljubu, koji se odlučio uputiti u Vrbnik na Krku u potrazi za zlatom. Naime, vinarija Katunar je dobila 5 zlatnih medalja na Vinistri 2021., a kako ja imam stvarno osetljiv želudac, morao sam se na licu mesta uveriti jesu li ta vina zaista zlatnog sjaja. Naime, ako vino nije zlatno, odmah me nešto žiga. Dragog Vođu se ne može prevariti bižuterijom u boci.

Kako na put nisam išao sam jer za razliku od nekih ljudi imam prijatelje (Evgenia aka najlepša žena Bugarske, Vana aka miss Mongolije i kolega kojeg ne smem spomenuti), uzeo sam SUV, ali ne bilo kakav, već Jaguar E-Pace. Sigurnost i komfor su najvažniji, a tu je i ekološka komponenta jer auto ima oznaku E. Pustili smo pesmu Mile Hrnića ”Požurite konji bijeli” i uputili se put dalekog, ali prijateljskog ostrva Krk.

Vinograd vinarije Katunar - Jaguar E-Pace, powered by Autosalon Benussi i Jaguar Hrvatska

Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa

Vinarija Katunar i žlahtina „Sveta Lucija“

Dočekao nas je vinar Anton Katunar, poznatiji u društvu kao Toni. Bio je uzbuđen kao vidjelica Vicka kad je prvi put ugledala Gospu. Narezao nam je malo istarskih kobasica i Paškog sira i natočio svoj šampanjac dobrodošlice ”PORIN”.

Nisam hteo biti nepristojan, ali sam mu napomenuo da smo prevalili daleki put i da sir i kobasice neće biti dovoljni. Toni se odmah latio noža, ali ne kako bi me srdačno napao, već da nareže domaće drniške pršute za VIP zvanice. Za blagajnice je dobar i onaj K-plus.

Vinarija Katunar Toni

Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa

Ako će Toni misliti kako sam profesionalan i kako sam zapamtio svaku njegovu reč, ja sam ovo jednostavno prepisao s interneta:

Preseljenjem vinograda na kameniti obronak brda dobili su novi tip žlahtine. Autohtona hrvatska bela sorta grožđa koja je dobila ime od slavenskog prideva koji znači “plemenit”. Uglavnom se uzgaja u vrbničkom polju na ostrvu Krku. Taj novi tip žlahtine su nazvali Sveta Lucija.

Ime je dobila po crkvici u čijoj blizini se nalazi vinograd. (U crkvi Sv. Lucija pronađena je Bašćanska ploča). Navedena crkvica, odnosno samostan čiji je ona bila deo, bavila se vinogradarstvom što se vidi i po ukrasnom porubu na Bašćanskoj ploči koji je ulepšan grozdom vinove loze. Crkvica i samostan su podignuti na ruševinama rimske Ville Rustike koja je posedovala i obrađivala te iste vinograde. Ako još jednom spomenem crkvu, pretvoriću se u Željku Markić.

Vinarija Katunar Sveta Lucija

Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa

Mi smo degustirali prvo mladu žlahtinu ”Svetu Luciju” iz 2020. i onda odležanu žlahtinu ”Svetu Luciju” iz 2018. koja je osvojila zlatnu medalju na Vinistri 2021 i koja je moj favorit. Zanimljivo je da je lični somelijer Georga Busha prilikom njegove posete Zagrebu, odabrao na slepom testiranju žlahtinu vinarije Katunar, a šta je dobro za američkog predsednika, dobro je i za Dragog Vođu i njegove prijatelje.

Katunar vina se piju i u Americi

Kad smo već kod američkog predsednika, Toni nam se pohvalio kako izvozi svoja vina i u Ameriku – SAD.

Ponosno im je ponudio vino Katunar NIGRA, ali Amerikance nije impresioniralo što vino ima sve karakteristike Syraha od kojeg je grožđa i spravljeno s prepoznatljivim mirisima anisa, kupine, crne trešnje, ribizle, masline, crnog bibera, borovnice..,a nije ih impresionirao ni položaj s kojeg potiče: vinograd na 150 do 180m nadmorske visine, sa 30% nagiba, orijentacije jug-jugozapad. Zemlja crvenica bogata peskom s više od polovine drobljenog kamena koja daje punoću i mineralnost, te dugački završetak ovom vinu nisu značili ništa Amerikancima.

Skoro su ga optužili za rasizam. Rekli su da u SAD-u ne mogu prodavati vino s nazivom NIGRA pa je za njih etiketu i naziv morao promeniti u Anton red. Ja sam mislio da sam samo ja žrtva političke korektnosti, ali ima nas još.

Vinarija Katunar Nigra

Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa

Poznata i po Plavcu …

Vinarija Katunar je poznata i po najsevernijem nasadu Plavca malog, a 45. paralela koja prolazi kroz njihov vinograd, prolazi i kroz neka od najpoznatijih evropskih vinogorja kao što su Bordoaux ili Piemont. Idealna orijentacija vinograda (jug-jugozapad), blizina mora i odlična provetrenost dozvoljavaju ekološki uzgoj u punom smislu, uz vrlo male potrebe za prskanjem i zaštitnim tretmanima vinove loze. Onda se pitate zašto naši proizvođaći hemikalija propadaju….

Osim tipičnih mirisa i ukusa, kao što su tamno voće poput kupine i crne trešnje, ali i bibera, kože, dima, u njihovom plavcu ćete prepoznati i diskretne tragove sladića, mošusa i jagode. Zbog dvogodišnjeg sazrevanja u hrastovoj bačvi, plavac je oplemenjen i prepoznatljivim ukusom vanile. Ovo sam isto prepisao. Ja ni ne znam šta je sladić.

Vinarija Katunar Krk

Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa

Vina bez sumpora …

Meni je plavac bio dobar, ali me mučilo srebro koje je osvojio na Decanteru u Londonu iako je to ogroman uspeh s obzirom na konkurenciju. Ja sam kao vampir. Alergičan sam na srebro. Generalno sam površan i priznajem samo prva mesta. Čak sam i Janici Kostelić zamerio što nije osvojila 4 zlata, nego samo 3 i srebro. Zato ću sad spomenuti još jedno vino vinarije Katunar koje je osvojilo zlato ”Kurykta reserva” – Vino dobiveno mešanjem sansigota i debejana. Ovo vino je proglašeno najboljim crnim vinom od autohtonih sorti na području Istre i Kvarnera, a s time se složila i Vana.

Zlatnu medalju je osvojila i Katunar žlahtina bez sumpora ”Festivum”. Vino kakvo su nekad pili – Maceracija od tri nedelje, vino bez ikakvih dodataka.

Ja sam skoro dobio srčani kad sam čuo da vino nema sumpor. To je protiv svih pravila vinarstva. Pošto sam ja iz ugledne čučerske vinarske obitelji, dao sam Toniju besplatnu somelijersku lekciju: ”Sumpora nikad nije previše, a za onaj poseban šmek, uvek je dobro imati bocu mineralne. Nema do gemišta.” Toni je pustio suzu. Mislim da je bila radosnica.

Vinarija Katunar gemist

Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa

Kad smo kod vina bez dodataka, morali smo probati i Katunar Amforu – Vinificirana žlahtina u amfori koja je uvezena iz Gruzije (najstariji način vinifikacije). Nema dodataka, sumpora, orange vino, duga maceracija 5-6 meseci. Toni je rekao da nema više mineralne. Mislim da je lagao.

Citiraću jednog velikog vinara: ”Lepo je bilo degustirati vina u vinariji, ali pravi doživljaj se postiže tek opijanjem u vinogradu.” – Toni Katunar

Vana se nije mogla odlučiti bili pila Plavac mali ili Kuryktu pa je natočila i jedno i drugo.

Vinarija Katunar Vinograd

Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa

Zamolili smo tajanstvenog kolegu da nas odveze do vrha vinograda jer smo nakon Vaninog predloga da pijemo iz dve čaše bili u Mladen Grdović stanju. Nisam hteo da Jaguar doživi sudbinu njegovog Ferrarija. Ako piješ ne vozi.

Susret sa Ivanom

U jednom trenutku se u vinogradu pojavila i direktorica turističke zajednice Baška, Ivana Topić koja je tražila put za MTB maraton koji uskoro organizuju. Naravno da nije mogla propustiti priliku da upozna Dragog Vođu. Pitao sam je: ”Želite li možda jednu fotku?” Ona je sramežljivo odgovorila: ”Nisam baš sad pri lovi. Imali smo lošiju sezonu zbog korone. Ova bi trebala biti bolja pa ću odrešiti kesu. Obećavam.” Rekoh joj: ”Ma nemaš brige. Toni sve ovo plaća. Samo ti poziraj bez straha. Mogu napraviti deset fotki ako želiš.” Toni je odogovorio: ”Jedna će biti dovoljna. Ne treba preterivati ni u čemu.” Škrta zemlja čuva svoje blago 🙂

Vinarija Katunar ekipa

Foto: @DearLeaderJoe – Dragi Vođa

Podelite ovaj članak...
169Shares
Podelite ovaj članak...

2 Komentara

  1. Uživala sam u ovom tekstu i pożelela sam da sve ovo vidim i probam, ali nemam ni yugo 45, a kamoli jaguar.

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *